Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo werk je zo comfortabel mogelijk thuis

Zo werk je zo comfortabel mogelijk thuis

De meeste mensen die thuis kunnen werken, werken op dit moment thuis. Alleen dat is wel even wat anders dan de discipline van een kantoor om je heen. Op kantoor heb je een arbo technische werkplek (als het goed is), alle benodigdheden om je heen en geen afleiding van privé zaken. Hoe maak je thuis werken nou zo comfortabel mogelijk?

Bron afbeelding: Shutterstock

Goed, je bent dus thuis aan het werk. Het is verleidelijk om lekker met de laptop op de bank te gaan zitten of misschien wel in bed te gaan liggen, maar echt comfortabel is dit niet (al lijkt het van wel). Ook denk ik niet dat dit de productiviteit ten goede komt. Het zoeken naar een geschikte ruimte in huis is dus van belang.

Zoek een geschikte ruimte

Misschien heb je nog een lege kamer over waarbij je je even helemaal kan afsluiten van alle privé zaken. Wij hebben bijvoorbeeld een kantoor waar een bureau met computer staat. Wellicht heb jij ook zo een ruimte in huis die je kan inrichten.

Heb je dat niet dan is al snel de keukentafel een goede optie om aan te gaan werken. Om het jezelf comfortabel te maken zijn een aantal arbo regeltjes wel handig. Zorg bijvoorbeeld voor:

 • een goede bureaustoel waar je goed op kunt zitten
 • een apart beeldscherm waarbij je vooruit kan kijken in plaats van naar beneden op de laptop
 • zorg voor een losse muis en toetsenbord, dit werkt een stuk prettiger
 • aan een bureau kun je vaak goed werken omdat deze wat hoger zijn en je rechtop kan zitten
 • gebruik een noise cancelling koptelefoon als je graag in stilte werkt (of je eigen muziek wilt luisteren).

Maak duidelijke afspraken (met jezelf)

Het belangrijkste aan thuis werken is afspraken met jezelf maken. Thuis werken klinkt heel lekker, maar er liggen overal afleidingen op de loer zoals een wasje die nog wel even gedraaid kan worden, een nieuwe aflevering van je favoriete serie of toch nog even wat langer in bed liggen. Hieronder een aantal handige tips en veelvoorkomende ‘fouten’:

 • Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zorg dat je een opgeruimde basis hebt
 • Hou je normale werktijden aan, sta dus dezelfde tijd op en werk gewoon tot 5 uur als je dat normaal ook doet
 • Plan de werkzaamheden in. Zo heb je duidelijk wat je gaat doen en wanneer.
 • Hou ook pauzes voor jezelf en ga even naar buiten om een luchtje te scheppen. Ga niet in de pauze Netflixen, want voor je het weet ben je de hele middag aan het kijken.

Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Afleiding is je grootste vijand als je thuis aan het werk bent. Het helpt al als je in een afgesloten ruimte aan het werk bent. Zelf word ik er altijd heel erg onrustig van als ik in de woonkamer aan het werk ben. Ik zie de televisie staan, die lekkere bank en ook nog dat ene wasje staan. Nee, niet aan denken! Zorg dat deze stoorzenders zo ver mogelijk weg blijven:

 • Huisgenoten. Misschien heb je kinderen thuis rondlopen of een partner die ook thuis zit. Maak duidelijke afspraken met ze dat ze je niet constant mogen storen of afleiden.
 • Zet je telefoon op stil of demp je social media. Het is zo makkelijk om snel tussendoor even een appje terug te sturen. Alleen ik betrap mijzelf er vaak op dat ik dan ook nog even door Instagram of nu.nl scroll…
 • Doe tussendoor geen huishoudelijke klusjes als dat niet de bedoeling ben. Dit is een van mijn meest gemaakte fouten, even snel de was aanzetten en ophangen. Voor dat ik het weet ben ik weer met andere dingen bezig en ben ik een uur verder.

Wees ook lief voor jezelf

Thuis werken is natuurlijk ook klein beetje een feestje, je bent immers in je eigen privé omgeving. Je hoeft echt geen knellende panty aan en je kunt gewoon je joggingbroek en pantoffels aanhouden. Maak een lekkere uitgebreide lunch klaar en geef je huisdier wat extra aandacht.

Ben jij op dit moment thuis aan het werk of nog aanwezig op het werk? Hoe maak jij het voor jou zo comfortabel mogelijk als je thuis werkt?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

3 reacties

 1. Wat een goede tips om thuis te werken zo comfortabel mogelijk te maken.
  Zonder dat men tussendoor huishoudelijke klussen gaat doen.

  Xoxo

 2. Mijn werk gaat gewoon door, of ik nou thuis ben of op een kantoor zit. Dat is alleen vervelend in de vakanties, want dat moet ik me wel bewust zijn dat ik maximaal 1 uur mijn mail check en antwoord geef op vragen. Ik heb een gaming plek: monitor, prima stoel en fijne buro. Mijn laptop staat daar prima op. En die laptop, daar heb ik geen last van; Ik ben namelijk een ukkie. Ik ben dus al bijna op ooghoogte met mijn scherm. Om te zorgen dat ik ergonomisch zit, heb een een klein kussentje onder mijn voeten. Is ook lekker warm!
  We werken nu allebei thuis. We zitten naast elkaar aan ons eigen bureautje. Boven hebben we een hobby kamer. Daar staat nu nog een extra bureau in, wat wel mooi uitkomt nu! Die laten we nog even staan, voor als een van ons een conference (video) call heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *