Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo voorkom en verhelp je huidirritatie van mondkapjes

Mondkapje droge huid

Sinds 1,5 week werk ik de hele dag met een mondkapje op. Best even wennen moet ik eerlijk toegeven. In het begin had ik vooral last van hoofdpijn, maar nu merk ik dat mijn lippen (door het vele praten met een mondkapje op) en wangen schraal beginnen te worden. Hoe voorkom je dit nou en wat moet je doen als je er al last van hebt.

Het duurt niet lang meer dat het dragen van een mondkapje verplicht is in plaats van een dringend advies. Zelf draag ik al de hele dag op mijn werk een mondkapje en in openbare gebouwen zoals winkels en dergelijke. We doen wat moet, maar die huidirritatie, droge huid en schrale lippen is toch best vervelend. Wat kun je er tegen doen?

Draag een schoon mondkapje

Wellicht is dit een logische tip, maar ik betrap mijzelf en anderen er vaak genoeg op dat ze een mondkapje meerdere keren gebruiken of te lang. Door het warmte en vochtigheid van het ademen kan er irritatie op de huid ontstaan, zeker als je het kapje te lang laat zitten. Zorg dat je dus voldoende wisselt van mondkapjes.

Draag een katoenen mondkapje

Wegwerp mondkapjes vind ik persoonlijk het mist prettig dragen, vooral omdat ze ontzettend irriteren op mijn huid. Op het werk zijn we verplicht deze mondkapjes te dragen, maar heb je de keuze uit een katoenen mondkapje, draag deze kan. De katoenen stof is een stuk milder voor de huid waardoor er minder irritatie ontstaat.

Wanneer je het mondkapje wast, was hem dan niet met al te veel parfumhoudende wasmiddel, dit kan gaan irriteren op de huid.

Hydrateer de huid goed

Zeker nu het herfst is en de huid al sneller droog aanvoelt is het ontzettend belangrijk de huid goed te hydrateren. Doe dit door middel van een vettige en hydaraterende crème. Eventueel kun je ook wat extra crème op je jukbeenderen smeren waar het mondkapje de huid aanraakt. Zo voorkom je rode en droge plekken op de huid.

Vermijd het dragen van make-up

Hoe leuk het ook is, het dragen van make-up is niet heel goed voor de huid met een mondmasker op. Wellicht heb je het zelf al gemerkt, de lippenstift, foundation en blush geeft behoorlijk af op je mondkapje. Laat dit soort make-up dan ook gewoon achterwege. Doordat het afgeeft aan je mondkapje kan de huid verstoppen waardoor je weer irritatie krijgt.

Pas op met acné

Als je last hebt van acné is het goed om de huid goed schoon te houden. Het mondkapje kan bacteriën en vet verplaatsen en de poriën verstoppen. Dit kan zorgen voor nieuwe puistjes of oneffenheden. Zorg dus dat de huid goed schoon is wanneer je een mondkapje draagt. Wil je het echt goed doen? Maak dan na het dragen van een mondkapje de huid weer schoon.

Smeer met lippenbalsem

Mijn lippen zijn door het vele praten met een synthetisch mondkapje op heel erg schraal en gevoelig geworden. Smeer dus voldoende met een vette lippenbalsem. Pas er wel mee op dat dit natuurlijk ook in je mondkapje kan gaan zitten.

Dragen jullie al veel mondkapjes en heb jij hier last van? Ik doe het maar trouw, het is uiteindelijk voor een goed doel.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

  1. Ik wou er eerst niet aan geloven in het openbaar.. 2 weken geleden toch maar vast wat leuke kapjes gekocht en sinds afgelopen weekend draag ik deze in openbare ruimtes. Op mijn werk lopen we er ook de hele dag mee. Het vervelendste moment ondervond ik toen ik aed cursus had en 2 minuten borstcompressies moest geven met dat ding op :/ lekker benauwd!
    We weten waar we het voor doen, maar vind het jammer dat dat denk vermogen bij veel mensen nog ontbreekt.

  2. Ik heb inmiddels 5 wasbare mondkapjes en voor de zekerheid een doosje wegwerpmaskers gekocht.

    Op de een of andere manier blijf ik stug lippenstift opdoen 😂 niet heel handig.. ik hap af op een tissue voor ik mijn mondkapje opdoe dus krijg het amper op mijn gezicht gelukkig

  3. Ik heb de luxe dat ik thuis werk, natuurlijk. En hier draag ik geen mondkapje. Als ik boodschappen ga doen, of in een andere openbare ruimte kom, dan zet ik met mondkapje op voor ik het huis uit ga. Anders is het zo’n gedoe. Ik draag hem dan ook niet lang, eerlijk gezegd. Make-up draag ik al zo weinig, maar met een kap op zou ik daar zeker rekening mee houden. En ook lippenbalsem probeer ik zo min mogelijk te gebruiken. Mijn lippen worden eerlijk gezegd eerder ‘schraal’ en droog als ik te weinig water gedronken heb. Ben ik goed gehydrateerd, dan zijn mijn lippen en huid dat ook. Misschien en tip?
    En nu het wat frisser wordt … eigenlijk vind ik dat kapje steeds behagelijker worden buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *