Search
Close this search box.

Zo stel je je eigen culinaire menu samen

shutterstock 765708058

Ben je dit jaar als host uitgekozen om het kerstdiner te houden en heb je nog geen idee hoe uitgebreid je dit gaat doen? Lees dan vooral verder, want hieronder gaan we dieper in op een luxe en culinair kerstmenu en geven je wat tips om de eetbeleving van je gasten te doen laten lijken op wat ze in een restaurant gewend zijn. Laat je vooral inspireren door de mogelijkheden die er zijn.

Hoe uitgebreid wil je het hebben?

Een kerstdiner kan erg simpel, maar het leukst is natuurlijk om een zo uitgebreid diner te maken. Daar kunnen wij je bij helpen. We gaan alle gangen (7 stuks om precies te zijn) langs om je een zo goed mogelijk beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is. Naast de 7 gangen die we geven, kun je nog allerlei tussengerechten serveren. Die hebben wij niet opgenomen in ons lijstje, omdat hier natuurlijk geen beginnen aan is. Dus maak een culinair kerstmenu dat je gasten omver blaast!

Gang 1 – Amuse

Je begint altijd met een amuse. Makkelijk te maken en vooral erg effectief. De amuse dient namelijk als wake-up call voor de smaakpapillen. En omdat de amuse altijd maar een klein hapje is, krijgen de eters altijd extra veel zin in de rest van het diner.

Gang 2 – Voorgerecht

Bij het voorgerecht is het van belang dat de opmaak net iets meer aandacht krijgt dan het gerecht zelf. Denk aan een klein beetje sla, verse peterselie, een schijfje sinaasappel, een paar gebrande nootjes of zaadjes.

Gang 3 – Soep

Een makkelijk gerecht om bij het kerstdiner te serveren. Immers, hoe meer gangen hoe chiquer het diner! Let op de grootte van de porties. Vaak is een klein kopje of glaasje al voldoende.

Gang 4 – Spoom

Voor een echt culinair kerstdiner is een spoom onmisbaar. Een spoom is een koud drankje om de smaakpapillen te neutraliseren. De meeste spooms zijn bruisend en bevatten een beetje ijs met meestal citroensmaak (citroen werkt neutraliserend).

Gang 5 – Hoofdgerecht

Als je het kerstdiner naar een hoger niveau wil tillen, zorg er dan voor dat je hoofdgerecht op een warm bord wordt geserveerd. Dan krijgen je gasten een echte restaurantbeleving. Voor de rest is er ongelofelijk veel variatie aan soorten hoofdgerechten. Doe je inspiratie hier op.

Gang 6 – Dessert

Een goed dessert tijdens een culinair kerstdiner heeft altijd een zoete smaak. Als je de eettafel opgeruimd hebt voordat het dessert op tafel komt, komt het dessert het beste naar voren.

Gang 7 – Een warme afsluiter

De beste afsluiter is natuurlijk niet koud, zoals het dessert, maar juist warm. Serveer daarom altijd nog thee of koffie. Om je culinaire kerstdiner af te sluiten is het leuk om dit in een feestelijke stijl te doen. Denk bijvoorbeeld aan koffie met likeur en serveer er een klein bonbonnetje (of een andere lekkernij) bij.

Als de restaurantbeleving geslaagd is dan zit je goed. De afwas komt de volgende dag wel. Wij zijn klaar voor het kerstdiner. Jij nu ook?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

3 reacties

  1. Ik heb alle stappen al ingepland vanaf vandaag! Niet elk dessert hoeft trouwens zoet te zijn en het in gangen opdienen doen we ook niet. Gewoon lekker alles op tafel zetten en ga je gang! Daarbij vieren we het dit jaar weer klein en ik ga niet voor twee personen uren in de keuken staan of van en naar de tafel rennen. Ik wil ook een beetje ontspannen :P Maak er een mooi feest van!

  2. Goed idee! Vanuit mijn familie wordt er nu al gepland voor Kerst. Bij mij wordt 1e kerstdag gevierd en wil ik het groots aanpakken. Bedankt voor het delen.

    Groetjes,
    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *