Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

Nog even en dan hebben we de eerste vorst ’s nachts alweer gehad. Als het gaat vriezen is het tijd om je tuin nog even grondig aan te pakken. Wat dacht je van de tuinmeubelen opruimen, de bomen en struiken snoeien en natuurlijk de boel gezellig aankleden voor de donkere dagen. Ik geef je een paar handige tips waar je zeker rekening mee moet houden voordat de winter komt.

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

Snoeien

Het najaar is het moment om de meeste bomen en struiken te snoeien. De takken die niet in de juiste richting groeien kun je er nu af halen zodat je boom of struik weer in model zit. Ook sommige struiken kun je beter tot vrijwel aan de grond afsnoeien zoals sommige rozen, hortensia’s en dergelijke. Heb je wilgen in de tuin staan? Snoei dan ook de takken kort af zodat hij volgend jaar weer mooi vol wordt.

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

Tuinmeubelen onderhouden

Ik denk dat iedereen wel tuinmeubels in de tuin heeft staan, maar een winter met veel wind en regen is daar niet altijd even goed voor. Als het kan berg ze dan droog op of dek ze af met een zeiltje. Heb je houten meubels die buiten blijven staan? Zorg dan dat er nog een goede laag lak op zit ter bescherming. Denk ook aan mechanismes die kapot kunnen vriezen zoals kabels en dergelijke. Zorg dus dat die meubels warm of binnen staan.

Haal planten naar binnen

Je zult er misschien niet altijd bij stil staan, maar heel veel planten kunnen niet tegen de vorst. Dek deze planten af of haal ze naar binnen in de schuur of garage waar het warmer is. Ik vind het persoonlijk handig dit soort planten in potten te zetten zodat ik ze makkelijk kan verplaatsen. Denk hierbij aan palmbomen, olijfbomen, bananenplanten en eucalyptus. Deze kunnen niet tegen de vorst.

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

Zorg voor voldoende eten

Ik vind het altijd super leuk, dieren in de tuin. Er hangen dan ook verschillende huisjes in de tuin met eten. Het hoeft helemaal niet duur te zijn, want bij de Action verkopen ze voor weinig geld hartstikke leuke dingen zoals vetbollen, zaadjes en speciale pindakaaspotten (geef geen gewone pindakaas, dat is te vet voor de vogeltjes). Ook heb ik een vogelhuisje waar ik oud brood of iets dergelijks in leg.

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

Verlicht je tuin

Als het al snel donker is vind ik het heerlijk om binnen de kaarsjes aan te steken, maar ik kan ook niet wachten om de tuin te versieren met verlichting. De schuur hebben we altijd versierd met leuke verlichting en in de tuin hebben we onze boompjes vol hangen met lampjes. Ik vind dat altijd zo gezellig!

Zo maak je je tuin klaar voor de winter

Decoreer je tuin

De herfst en winter staat in het teken van gezellige decoratie. Denk bijvoorbeeld aan pompoenen, kalebassen en rozenbottel takjes. Maar ook planten zoals heide en bergthee (met die leuke rode besjes) doen het nu perfect in de tuin.

Is jullie tuin of balkon ook al klaar voor de winter en doen jullie nog wat extra’s met je tuin?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *