Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo lang moet je in de zon om bruin te worden

Bruin worden willen we eigenlijk allemaal wel, maar hoe lang duurt het om bruin te worden? Hoe lang je in de zon moet zitten om bruin te worden ligt aan verschillende factoren, niet bij iedereen is dit hetzelfde. Het ligt bijvoorbeeld aan je huidtype, de intensiteit van de zon en de beschermingsmaatregelen die je neemt. Je kunt dus niet zeggen, na 30 minuten zonnen wordt je bruin. Maar je kunt wel een paar richtlijnen in je achterhoofd houden, ik vertel je hier meer over.

Hoe lang zonnen on bruin te worden?

Het is dus niet te zeggen hoe lang je moet zonnen om bruin te worden. Wanneer je meer pigment in je huid hebt, wordt je sneller bruin dit kan al binnen een dag. Mensen met een lichtere huid hebben over het algemeen meer tijd nodig om bruin te worden en lopen ook een meer risico om te verbranden. Een veel gemaakte fout is even verbranden en dan lekker bruin worden. Ja, het is een manier om snel bruin te worden, maar dit is natuurlijk hartstikke schadelijk voor je huid en er kan uiteindelijk zelfs huidkanker ontstaan. Doe dit dus niet!

Als je een lichtere huid hebt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de blootstelling aan de zon geleidelijk op te bouwen. Begin met korte periodes van blootstelling, bijvoorbeeld 10-15 minuten, en verhoog dit langzaam naarmate je huid gewend raakt aan de zon.

Bescherm je huid tijdens het zonnen

Voor de meeste mensen wordt aanbevolen om zonnebrandcrème met een UVA (voor het ouder worden van de huid) als UVB (voor het verbranden) bescherming te gebruiken, zelfs als je probeert bruin te worden. Breng een royale hoeveelheid aan op blootgestelde huid en herhaal dit regelmatig, vooral na zwemmen of zweten.

Snel bruin worden

Wil je snel bruin worden in een korte tijd, ga dan wel verstandig om met je huid. Je kunt een aantal producten gebruiken om het bruiningsproces te versnellen:

 • Haarlemmerbruin – een olie om snel bruin mee te worden. Let op, deze olie heeft geen SPF. Lees mijn Haarlemmerbruin review.
 • Zonnebrand met een bronzer – de bronzer in de zonnebrand zorgt ervoor dat de huid sneller bruin wordt.
 • Zelfbruiner – een zelfbruiner zorgt er op een kunstmatige manier voor dat je bruin wordt en is niet schadelijk.

Het is dus lastig om te zeggen hoeveel tijd jij nodig hebt om bruin te worden. Neem de tips mee om bruin te worden en doe dit altijd verstandig!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

2 reacties

 1. Ik heb nog geen minuut in de zon gezeten.
  Dit zijn zeer goede tips.
  Als men zich hiermee insmeerd word men super snel bruin.
  Had het bij anderen al gezien.

  Xoxo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *