
Voeten: we lopen er elke dag op rond, stoppen ze in knellende schoenen, laten ze zweten tijdens een work-out en vergeten vervolgens vaak om ze de aandacht te geven die ze verdienen. Tot je ineens pijn voelt bij het lopen. Een vervelend drukplekje onder je voet? Dat zou zomaar een voetwrat kunnen zijn.
Hoe ontstaan voetwratten eigenlijk?
Voetwratten komen vaker voor dan je denkt. Vooral als je veel wandelt, sport of regelmatig een warme, vochtige omgeving opzoekt – zoals een gym, zwembad of kleedkamer – loop je meer risico. De wrat wordt veroorzaakt door een virus (HPV) dat via kleine scheurtjes of wondjes in de huid binnendringt. Eenmaal binnen nestelt het zich diep in de huid van je voetzool, waar het zich ontwikkelt tot een hard bobbeltje, die in veel gevallen ook pijnlijk kan zijn. Niet fijn tijdens het lopen!
Goede voetverzorging is key
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen—zeker als het om je voeten gaat. Ze dragen je tenslotte de hele dag door, dus een beetje liefde kunnen ze best gebruiken. Begin met een goede basis: droog je voeten na het douchen altijd goed af, vooral tussen je tenen, om de kans op schimmels en huidproblemen te verkleinen. Wissel dagelijks van sokken (katoen of bamboe is top, want die ademen goed) en gun je schoenen een rustdag zodat ze kunnen luchten.
Plan daarnaast wekelijks een mini-pedicure voor jezelf in. Denk aan eelt verwijderen met een voetvijl, je nagelriemen verzorgen met wat olie, en een voedende crème om je hielen zacht te houden. Tip: smeer je voeten lekker dik in voor het slapengaan en trek er katoenen sokken overheen. De volgende ochtend voelen ze zijdezacht aan.
Ook handig als je vaak sport of wandelt: gebruik een voetenspray bij zweetvoeten of kies voor antislipsokjes die blaren helpen voorkomen. En merk je ineens een gevoelig plekje onder je voet dat maar niet weggaat? Dan kan het dus een voetwrat zijn. In dat geval wil je die natuurlijk zo snel mogelijk en effectief behandelen.
Op de pagina over voetwrat verwijderen lees je alles over hoe je hiermee om kunt gaan, gewoon vanuit huis.
Zelf aan de slag met behandelen
Het goede nieuws? Je hoeft er niet meteen mee naar een huisarts. Tegenwoordig zijn er effectieve oplossingen die je zelf kunt toepassen, zoals de producten van Formule W. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van voetwratten en werken eenvoudig, zijn effectief en veilig in gebruik bij een juist gebruik. Meer weten over hoe je zelf een voetwrat verwijderen kunt aanpakken? Kijk dan even op de site van Formule W voor alle informatie en tips.
Of je nu kilometers wandelt of gewoon comfortabel op hakken wilt kunnen lopen: gezonde voeten zijn de basis. Geef ze dus de verzorging (én aandacht) die ze verdienen.
KOAG/KAG 1040-0425-3627
2 reacties
Mijn tante had altijd Gewohl voor de voeten. Dan deed ze een scheutje van wat Gewohl in een teiltje en dan deed ze daar de voeten in als ze branderige voeten had van het staan en het lopen. Met munt en lavendel en het ruikt heel fris en tintelend. Is een weldaad voor vermoeide voeten als je een middagje naar de stad bent geweest. Er is ook Gewohl voetpoeder voor droge voeten.
Et zijn ook voetbruistabletten van Dr Kneipp en ook dat geeft een heel fris en tintelend gevoel als je ze in een voetenbad hebt gedaan,. Eucalyptus bijvoorbeeld of rozemarijn. Een weldaad voor de branderige en vermoeide voeten. Je voeten voelen helemaal weer verfrist. In de gymzaal op school daar heb ik vroeger een voetwrat opgelopen maar die is nu weg er zullen ook wel zelfzorggeneesmiddelen zijn bij de Drogist zoals Wartner. In een huisartsen praktijk hielden ze op een vaste dag in de week een wrattenspreekuur . Ik weet niet of ze voorgoed weg blijven. Heb gehoord dat ze wel terug kunnen komen.