Bij kerst hoort natuurlijk een kerststol, lekker voor bij het kerstontbijt of brunch. Ik werk in een supermarkt en die de kerststollen letterlijk als warme broodjes over de toonbank heen gaan. En een paar dagen voor kerst zijn we er gewoon helemaal doorheen. Maar wist je dat je ook super makkelijk zelf een kerststol kan maken? En ik zal je verklappen, die is warm uit de oven niet te weerstaan!
Wat heb je nodig?
- pak wit brood mix
- 200 ml melk
- 75 gr roomboter
- 2 eieren
- 100 gr (basterd)suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- rozijnen
- sukade
- 250 gr amandelspijs
- amandelschaafsel
- poedersuiker
Voor het deeg hebben we eigenlijk bijna alle ingrediënten nodig. Even een korte reminder, hou je niet aan het recept wat op het pak wit brood staat. Het brood van de kerststol is veel zoeter, dus daar doen we wat anders mee.
Doe als eerst het witte brood mix in een beslagkom en voeg hierbij de melk, boter, 1 ei, suiker, vanille suiker, rozijnen en sukade aan toe. Kneed dit tot een bal deeg. Is het deeg nog een beetje plakkerig, dan kan je er wat extra bloem bij doen. Leg het deeg even weg en laat het rijzen.
Ondertussen gaan we verder met de vulling van amandelspijs. Hak het spijs in stukjes en voeg hier volgens de verpakking een half ei aan toe en meng dit tot een smeuïg geheel.
Als het deeg gerezen is maken we daar een ovalen lap van en vullen de binnenkant met spijs en vouwen hem dicht. Lukt dit nou niet omdat het deeg nog iets te plakkerig is, druk het deeg dan een beetje plat en maak een inham in het midden. Vul deze met spijs en druk hem daarna voorzichtig weer dicht. Daarna bestrooien we het brood met amandelschaafsel.
De oven moet voorverwarmd worden op 220 graden en in die tussentijd kan het brood nog even narijzen. Volgens de verpakking van het broodmix moet het brood en 25 tot 30 minuten in. Ik heb hem 30 minuten op 220 graden gedaan en heb het ondertussen niet meer gecontroleerd, maar dat was voor mij helaas te lang, sommige stukken waren al verbrand. Ik raad je aan hem dus eerst 25 minuten te doen en dan te kijken of hij al goed is en anders wat langer in de oven te doen.
Nadat hij uit de oven komt besprenkelen we hem nog met wat poedersuiker voor een extra kerstig gevoel!
Wat je dan overhoudt is een heerlijk zoet brood dat gevuld is met spijs, rozijnen en sukade. Het is natuurlijk persoonlijk wat je er in doet. Je kunt er ook ander gedroogd fruit, noten of zelfs appel in doen. Ik vond dit wel een simpele maar geslaagde combinatie!
Ik zeg, eet smakelijk alvast! Ik kan je zeker aanraden om hem warm op te eten met wat roomboter, heerlijk! Hebben jullie wel eens zelf een kerststol gemaakt? Moet je zeker eens doen!
Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’
11 reacties
Amy
9 december 2015 at 15:43Hmmmm yum, lekker! Volgens mij heel makkelijk te maken ook nog :) Met poedersuiker ziet het er ook meteen heel erg feestelijk uit zoals op die laatste foto!
Nathalie | insideandout.nl
9 december 2015 at 16:00Wow echt het water loopt me in de mond! Kerststol hoort echt bij de kerstvakantie <3 Mooi gedaan joh!
Beautyjuf
9 december 2015 at 16:04Meid, wat een mooie en heerlijke foto’s! Dit is mijn lievelings’brood’ op kerstochtend. Vooral met spijs. Het klinkt heel gemakkelijk om te maken, maar of ik dat uiteindelijk ook ga doen…Ik denk dat ik een wandelingetje maak naar AH.
Teddy
9 december 2015 at 16:15Wat ziet dit er lekker uit!
Lindsey Beljaars
9 december 2015 at 17:03Oh jeetje! Dat ziet er heerlijk uit zeg!
manon
9 december 2015 at 17:03Ziet er heerlijk uit!
eva
9 december 2015 at 17:07Het ziet er heerlijk uit! Echt zo’n kerstgevoel geeft het. Ik houd zelf niet zo van stol maar mijn manlief wel!
Liefs,
Eva
Desiree
9 december 2015 at 17:37Oh jeetje! Je bent wel van de heerlijke recepten hè!
chucky1012
9 december 2015 at 19:16Mmmmm het ziet er heerlijk uit en zal je recept zeker bewaren ;-)
Varenka W
9 december 2015 at 19:33Wat een goed idee………alweer !
Hoe bedenk je het toch om elke x met een orgineel en makkelijk recept te komen op het juiste moment hahaha
Ik was er nooit zelf opgekomen en het is super simpel om te maken gelukkig.
Ik heb inmiddels al een echt ARANKA kookboekje samen gesteld voor mezelf.
Ga er ook eentje voor mijn schoonvader & schoondochter maken want die zijn ook altijd blij met dit soort recepten .
THNX XXX
Kelly
9 december 2015 at 20:01Hmm ziet er lekker uit!