Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zelfgemaakte kerststol

 photo Kerststol9_zpsrudrapwt.png

Bij kerst hoort natuurlijk een kerststol, lekker voor bij het kerstontbijt of brunch. Ik werk in een supermarkt en die de kerststollen letterlijk als warme broodjes over de toonbank heen gaan. En een paar dagen voor kerst zijn we er gewoon helemaal doorheen. Maar wist je dat je ook super makkelijk zelf een kerststol kan maken? En ik zal je verklappen, die is warm uit de oven niet te weerstaan!

 photo Kerststol_zpsuwljyl74.png

Wat heb je nodig?

 • pak wit brood mix
 • 200 ml melk
 • 75 gr roomboter
 • 2 eieren
 • 100 gr (basterd)suiker
 • 2 zakjes vanille suiker
 • rozijnen
 • sukade
 • 250 gr amandelspijs
 • amandelschaafsel
 • poedersuiker

 photo Kerststol1_zps1zbhpbpf.png

Voor het deeg hebben we eigenlijk bijna alle ingrediënten nodig. Even een korte reminder, hou je niet aan het recept wat op het pak wit brood staat. Het brood van de kerststol is veel zoeter, dus daar doen we wat anders mee.

Doe als eerst het witte brood mix in een beslagkom en voeg hierbij de melk, boter, 1 ei, suiker, vanille suiker, rozijnen en sukade aan toe. Kneed dit tot een bal deeg. Is het deeg nog een beetje plakkerig, dan kan je er wat extra bloem bij doen. Leg het deeg even weg en laat het rijzen.

Ondertussen gaan we verder met de vulling van amandelspijs. Hak het spijs in stukjes en voeg hier volgens de verpakking een half ei aan toe en meng dit tot een smeuïg geheel.

Als het deeg gerezen is maken we daar een ovalen lap van en vullen de binnenkant met spijs en vouwen hem dicht. Lukt dit nou niet omdat het deeg nog iets te plakkerig is, druk het deeg dan een beetje plat en maak een inham in het midden. Vul deze met spijs en druk hem daarna voorzichtig weer dicht. Daarna bestrooien we het brood met amandelschaafsel.

 photo Kerststol7_zpsuma8npj2.png

De oven moet voorverwarmd worden op 220 graden en in die tussentijd kan het brood nog even narijzen. Volgens de verpakking van het broodmix moet het brood en 25 tot 30 minuten in. Ik heb hem 30 minuten op 220 graden gedaan en heb het ondertussen niet meer gecontroleerd, maar dat was voor mij helaas te lang, sommige stukken waren al verbrand. Ik raad je aan hem dus eerst 25 minuten te doen en dan te kijken of hij al goed is en anders wat langer in de oven te doen.

 photo Kerststol3_zpsrvmxzwhh.png

Nadat hij uit de oven komt besprenkelen we hem nog met wat poedersuiker voor een extra kerstig gevoel!

 photo Kerststol6_zpsioejeerb.png

 photo Kerststol9_zpsrudrapwt.png

 photo Kerststol4_zpszwjrriby.png

Wat je dan overhoudt is een heerlijk zoet brood dat gevuld is met spijs, rozijnen en sukade. Het is natuurlijk persoonlijk wat je er in doet. Je kunt er ook ander gedroogd fruit, noten of zelfs appel in doen. Ik vond dit wel een simpele maar geslaagde combinatie!

 photo Kerststol8_zpsiwcel0a5.png

 photo Kerststol5_zpsc5ttitbc.png

Ik zeg, eet smakelijk alvast! Ik kan je zeker aanraden om hem warm op te eten met wat roomboter, heerlijk! Hebben jullie wel eens zelf een kerststol gemaakt? Moet je zeker eens doen!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

11 reacties

 1. Hmmmm yum, lekker! Volgens mij heel makkelijk te maken ook nog :) Met poedersuiker ziet het er ook meteen heel erg feestelijk uit zoals op die laatste foto!

 2. Meid, wat een mooie en heerlijke foto’s! Dit is mijn lievelings’brood’ op kerstochtend. Vooral met spijs. Het klinkt heel gemakkelijk om te maken, maar of ik dat uiteindelijk ook ga doen…Ik denk dat ik een wandelingetje maak naar AH.

 3. Wat een goed idee………alweer !
  Hoe bedenk je het toch om elke x met een orgineel en makkelijk recept te komen op het juiste moment hahaha
  Ik was er nooit zelf opgekomen en het is super simpel om te maken gelukkig.
  Ik heb inmiddels al een echt ARANKA kookboekje samen gesteld voor mezelf.
  Ga er ook eentje voor mijn schoonvader & schoondochter maken want die zijn ook altijd blij met dit soort recepten .
  THNX XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *