Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote7_zpsm0iinqv2.png

Als je aan mij vroeger vroeg wat mijn lievelingseten was (en is) zei ik volmondig zelfgemaakte appelmoes of rabarber. Als het er het seizoen voor was of mama goedkoop appels kon kopen aten we vaak zelfgemaakte appelmoes. Van mijn schoonouders kreeg ik ontzettend veel appels en het werd wel eens tijd dat ik zelf leer hoe je appelmoes of appelcompote moet maken. Mama kwam langs om me een handje of eigenlijk heel veel handjes te helpen.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote_zpsolsncunm.png

Wat heb je nodig?

 • appels
 • kaneel(stokjes)
 • suiker
 • vanille suiker
 • water

Ik heb er geen hoeveelheden bijgezet omdat dit voor iedereen anders is. We beginnen gewoon met de basis en daarna kun je de appelmoes zelf op smaak maken met zoveel suiker en kaneel als je wilt. Geschikte appels voor appelmoes zijn vooral de Goudrenet en de Elstar. Voor deze appelmoes hebben wij Rood Ster appels gebruikt omdat we die hebben gekregen, deze koken ook heel goed tot moes.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote1_zps3cyyeepp.png

Wat we als eerst doen is natuurlijk het vervelendst, het schillen van alle appels en deze in kleine stukjes snijden. Het klokhuis en dergelijke moet allemaal verwijderd worden. Wij hadden ontzettend veel appels dus gebruiken ook wat meer water. Zorg als je een volle pan hebt er ongeveer twee vingers dik aan water in zit. Zo koken de appels mooi tot moes en brandt het niet aan. Laat het op vol vermogen aan te kook komen.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote2_zpspb1fjoyj.png

Als het water kookt is het tijd de appels goed door te scheppen. Als de appels wat slinken en het al een beetje moes wordt kan het laag worden opgezet.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote3_zpslgldgf50.png

Wij zijn ontzettende zoetekauwen dus doen er wat meer suiker in en twee kaneelstokjes. Ik gebruik kristalsuiker, kokossuiker en vanillesuiker. Het is aan jezelf hoeveel je van alles er in dit. Proef even met een theelepeltje wat je lekker vind. Is hij nog te zuur, dan voeg je er nog wat suiker bij.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote4_zpsbrcxfg4k.png

Daarna kook en stamp je het met de lepel tot moes en dit is wat je over houdt. Tenminste, wij vinden het zo lekker. Wil je een echte moes hebben, gebruik dan een blender of staafmixer. Haal na het koken wel even de kaneelstokjes eruit. Of laat ze er nog even in zitten als je de kaneel smaak heftiger wilt hebben.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote5_zpsgogfk6lb.png

En klaar is je appelmoes, met een heerlijke warme smaak! Past perfect bij het seizoen. Ik kan nu al niet tot vanavond wachten om het lekker op te eten. Ik vind het trouwens koud of met de kou eraf het lekkerst om te eten.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote10_zpsmuadhs6v.png

Omdat wij veel te veel hadden hebben wij ook veel ingemaakt. Zorg ervoor dat je goed schone potjes hebt en schep hier de gloeiend hete appelmoes in. Let op, het kan alleen als het nog goed heet is. Draai de deksel weer op het potje en zet de potjes voor een kwartiertje op zijn kop. Draai ze na een kwartiertje weer om en ze zuigen vanzelf vacuüm.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote6_zpsq4nug6ys.png

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote11_zpsc1jc5lwe.png

De appelmoes is heerlijk smeuïg en niet te nat. Is dat wel zo, schep er dan wat water uit en laat het wat langer doorkoken.

 photo Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote8_zpsaeigizy5.png

Het is ontzettend simpel, kind kan de was doen. Vanaf nu ga ik ook mijn eigen appelmoes maken. Als ik dit zo zie krijg ik er echt heel erg veel zin in. Gelukkig is het alweer het najaar dus mogen we het lekker veel eten! Eetsmakelijk!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reply
  Rilana
  23 september 2015 at 15:15

  Aaaah lekker! Ik ben gek op appelmoes.

 • Reply
  Elize | girlonthewhitebike
  23 september 2015 at 16:01

  Jou food foto’s zijn altijd zo leuk en mooi!! Lekker recept ook:)

 • Reply
  Margot
  23 september 2015 at 16:05

  Heerlijk! Ik maak meestal 1 keer per jaar en grote pan (of twee) en dan vries ik een groot deel in.

 • Reply
  Femke
  23 september 2015 at 16:42

  Zelfgemaakte appelmoes, nooit aan gedacht joh maar nu ik dit zo zie moet ik dat echt een keer doen!

 • Reply
  Kelly
  23 september 2015 at 16:47

  Mjam! Mama maakte dat vroeger ook vaker, zo lekker!

 • Reply
  Lindsey Beljaars
  23 september 2015 at 17:15

  Oh heeerlijk! Ik vind zelfgemaakte appelmoes echt te lekker!!

 • Reply
  chucky1012
  23 september 2015 at 17:18

  Ziet er zo heerlijk uit.
  Dat klinkt makkelijk om zelf te maken.’
  Moet ik eens gaan doen.

 • Reply
  Kelly
  23 september 2015 at 18:53

  Hmm, ik ben dol op appelmoes. Lijkt me zo lekker dit.

 • Reply
  Elsbet | La Vie Pure
  23 september 2015 at 20:47

  Zo heerlijk nostalgisch!

 • Reply
  monique
  23 september 2015 at 22:14

  Too much sugar!
  Lekker hoor, (zelfgemaakte) appelmoes maar mij niet gezien heel die toegevoegde suikers

 • Reply
  Ilse
  23 september 2015 at 22:49

  Ziet er heerlijk uit! Je laat het heel makkelijk klinken, ben benieuwd of het mij ook gaat lukken als ik het probeer

 • Reply
  Kelly
  23 september 2015 at 22:54

  Hmm lekker! Veel lekkerder dan uit een potje!

 • Reply
  Willemse
  24 september 2015 at 00:10

  Ah dat maak ik ook altijd als de appels op moeten, heerlijk he?!
  Geweldig detail dat rood met wit geblokte tafelkleed bij je foto’s.
  Dat maakt die ouderwetse gezellige sfeer helemaal compleet.

 • Reply
  daantje loves to read
  24 september 2015 at 14:16

  Ondanks dat het er heerlijk uitziet, gruwelijk ik er ook weer van. Die stukjes!!! Iehhhh daar hou ik echt niet van. Mijn kinderen ook niet trouwens. Oma wel, dus als we weer eens de verkeerde appelmoes hebben gekocht, juist ja die met stukjes dus. Gaat oma weer naar huis met een pot appelmoes.

  • Reply
   Aranka
   24 september 2015 at 14:19

   Haha! Ik vind dat echt lekker! Anders moet je het even door de blender doen :).

 • Reply
  Tamara
  24 september 2015 at 16:58

  Lekker, ik ben dol op appelmoes!

 • Reply
  Joost
  29 september 2016 at 18:28

  Heerlijk en simpel zelf te maken inderdaad.

 • Laat een reactie achter