Laat als eerst de boter op kamertemperatuur komen, dat kneedt makkelijker. Als de boter op kamertemperatuur is kunnen we het beslag gaan maken en de oven alvast voor verwarmen op 180 graden.
Doe de boter, basterd suiker, 1 ei, bloem, vanille suiker, speculaas kruiden en een snuf zout in een kom en kneed dit tot een smeuïge bal.
Vet ondertussen het bakblik of de springvorm goed in en verdeel het deeg over de bodem. Druk alles goed aan en zorg dat de bovenkant mooi glad is. Je kunt eventueel met een vork er nog lijntjes in trekken.
Bestrijk vervolgens de bovenkant met een door elkaar geklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel overheen als je dat lekker vindt.
Vervolgens gaat de speculaas boterkoek voor 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden. Kijk bij 25 minuten of hij al mooi bruin is geworden, zo niet moet hij nog 5 minuutjes langer.
Haal de boterkoek uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Als hij net uit de oven komt is hij nog helemaal zacht door de boter, maar nadat hij afgekoeld is, is hij mooi stevig.