Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wil je gezonder koken? Dit zijn slimme tips!

shutterstock 1397470610

Heb je het voornemen om gezonder te gaan koken en eten? Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen! Er zijn veel tips die je kunt toepassen om je doel te behalen. En die delen we uiteraard graag met je: lees snel verder.

Bron afbeelding: Shutterstock

Gezonde pannen gebruiken

We beginnen bij het begin: kijk eens kritisch naar de pannen die je gebruikt bij het koken. Wist je namelijk al dat je pannen mogelijk schadelijk zijn, bijvoorbeeld door een versleten pan met een antiaanbaklaag te blijven gebruiken? Kies liever voor een gezonde en onschadelijk pan, zoals een goede koekenpan. Je kunt het best kiezen voor pannen zonder PFAS, om een gezonde keuze te maken. Met PFAS vrije pannen kook je net zo lekker als normaal, maar maak je dus ook een doordachtere keuze. In zo’n pan kan nog altijd een antiaanbaklaag zitten, maar dan is dit een keramische laag. Die wordt gemaakt op basis van natuurlijke materialen, zoals diamant en een afgeleide van zand.

Gebruik veel groenten

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente die we moeten binnenkrijgen is 250 gram. En meer mag altijd! Toch halen velen van ons deze hoeveelheid niet, soms zelfs bij lange na niet. Een gemiste kans, want groentes zijn juist hartstikke goed voor je! Kies er dan ook voor om met meer groente te koken. Bij veel maaltijden kun je zelfs meerdere groentesoorten toevoegen: je hoeft het niet bij een enkele soort te laten. Pak liever uit en kies voor extra groenten! In sommige gevallen kun je met groenten zelfs vlees vervangen. Denk aan een paddenstoel, zoals een portobello, ter vervanging van rundvlees of stoofvlees. Je moet wat creatiever zijn, maar dit kun je jezelf prima aanleren. Je kunt voor verse groenten kiezen, maar ook groenten uit het vriesvak zijn gezond. Er wordt zelfs weleens genoemd dat vitamines hier beter in bewaard blijven.

Eet gevarieerd

Kies ook voor gevarieerde maaltijden, zodat je lichaam meer voedingsstoffen voorgeschoteld krijgt. Eet dus niet steeds maar weer (ongeveer) hetzelfde, maar probeer juist meerdere dingen uit. Er zijn een heleboel kookboeken en -magazines te vinden. Of zoek online naar recepten. Inspiratie genoeg! Je moet er alleen even de tijd voor maken om het daadwerkelijk te proberen: stap uit die comfortzone. Eten wordt namelijk echt een feestje als je voor variatie kiest. En je lichaam is er ook nog eens blij mee! Test allerlei keukens uit. Sommige keukens zijn in algemene zin gezonder dan andere keukens. Zo staat de Aziatische keuken doorgaans bekend om lichte maaltijden met daarin veel groenten en vis: daar heb je baat bij.

Vermijd (veel) ongezonde toevoegingen

Probeer zo min mogelijk ongezonde ingrediënten toe te voegen aan je maaltijden. Je hoeft ze niet volledig uit te sluiten. Zo kun je prima wat olie of boter gebruiken in de pan. Wil je een gerecht wat smaakvoller maken met kaas? Ook dit moet een optie zijn. Maar houd de boel in balans: alles met mate! Neem als uitgangspunt om altijd meer gezonde onderdelen dan ongezonde onderdelen in je maaltijd te hebben. Dit is al een goed streven!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *