Search
Close this search box.

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Mijn oma en tante zaten in een vakantiehuisje op Texel en misschien weten jullie wel dat ik laatst een keer vertelde dat ik heel erg graag een keer naar de Waddeneilanden wilde. Waarom? Omdat ik er nog nooit geweest had. Ik was toevallig vijf dagen achter elkaar vrij en het leek me wel leuk mijn tante en oma daar te bezoeken, zo gezegd zo gedaan en wat heb ik genoten! In dit artikel geef ik jullie graag tips voor een weekendje Texel!

Weekendje Texel, wat te doen?

Texel is het grootste Waddeneiland en het verbaasde mij meteen hoe dicht het bij Den Helder lag, een paar 100 meter verder lag het eiland al, gewoon duidelijk met het blote oog te zien. Vanaf Den Helder is het dan ook maar 20 minuten met de boot varen waardoor het een prima weekendje of dagje weg bestemming is. Ligt er natuurlijk wel aan waar je woont en hoe je gaat, maar over het algemeen is het goed te doen. Ik ging met het OV en de boot is prima te bereiken. Op Texel zelf zal ik je wel aanraden een auto of fiets te huren omdat het eiland vrij groot is en te voet gewoon niet te doen is.Weekendje Texel, wat te doen?

Ik verbleef met mijn oma en tante in een super leuk vakantiehuisje op het Slufterpark wat vrij bovenin Texel ligt waar het iets rustiger is en vlak naast de duinen en het natuurgebied De Slufter. Daarbij komen we dan ook meteen bij mijn eerste tip, het natuurgebied De Slufter.

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Natuurgebied de Slufter

Linksboven op Texel vind je De Slufter, een prachtig natuurgebied, met duinen, strand en prachtige grasvelden. Het is een natuurgebied waar vooral veel vogels te vinden zijn maar ook ander gedierte. De natuur en de omgeving is hier zo bijzonder mooi dat je je ogen uitkijkt en de rust die hier heerst is geweldig. Dit is echt een plek om helemaal te ontspannen en energie op te doen door te genieten van al het moois.

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Vuurtoren van Texel

Op het noordelijkste topje van Texel vind je de vuurtoren van Texel en dat is een prachtig gezicht om te zien. De vuurtoren is prachtig rood gekleurd en maakt het natuurgebied van De Slufter zeker af. Het strand is vanaf hier ook heel goed bereikbaar met de auto en een wandeling door de duinen is ook adembenemend mooi. Vanaf de duinen waar de vuurtoren staat kun je ook goed het eiland Vlieland zien liggen!

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Den Burg

Het dorpje Den Burg is het grootste dorp van het eiland. Hier vind je een ontzettend gezellig stadscentrum met hele leuke winkels en boetiekjes. Ook vind je hier natuurlijk alle supermarkten en de rest van de voorzieningen van het eiland. Het centrum is echt een aanrader om even te bezoeken, de boetiekjes zijn namelijk ontzettend gezellig en ze hebben hele leuke en mooie spullen. Ook is er een prachtig pleintje met een enorme kastanjeboom waar je lekker een terrasje kan pakken.

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Haven van Oude Schil

Oude Schil is een heel klein dorpje wat vooral bekend staat om zijn leuke haven en een heerlijk visboer (hier heb ik de lekkerste vis ooit gehad). Het is echt een heel klein dorpje met maar een paar winkeltjes maar je hebt hier wel een heel leuk haventje met alle visserijboten voor onder andere de garnalen en mosselen. Het is echt heel leuk hier te kijken en een ijsje of een visje te eten.

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Weekendje Texel, wat te doen?

Robbentocht maken

Deze rasechte Nederlander had nog nooit een wilde zeehond gezien en het schijnt dat je dan bij de Waddenzee aan het goede adres bent. Aangezien we toch in het dorpje Oude Schil waren hebben we meteen geinformeerd naar een leuke robbentocht. We kwamen uit bij de Texel 44 die gewoon in de haven ligt met een loketje. Voor € 12,50 maak je een boottocht van 2 uur naar de zandbanken met de zeehonden en ga je naar de marinehaven van Den Helder, heel tof om te zien en de uitleg er van te horen, zeker de moeite waard!

En voor de rest zijn er vast nog heel veel leuke dingen te doen, maar daar was ik te kort voor op Texel. Zo leek het me ook nog wel heel erg leuk om naar de Texelse brouwerij te gaan van het bekende biertje, naar Ecomare waar de zeehonden hebben en naar bepaalde boerderijen waar je schapen kan knuffelen, want Texel staat natuurlijk bekend om zijn schapen.

Ik heb in ieder geval echt genoten van die twee dagen en wil zeker een keertje terug, al is het maar voor de rust en de prachtige natuur. Dit smaakt echt naar meer en ben dan ook heel erg nieuwsgierig geworden naar de andere Waddeneilanden. Maar Texel moet zeker ook op je bucketlist komen!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

22 reacties

 1. Ben je niet eens naar De Koog geweest? Dit is het leukste dorpje, wanneer het mooi weer is, is het net of je er in het buitenland bent. Allemaal leuke terrasjes, winkeltjes en restaurants.
  Liefs

 2. Ik wil ook zo graag nog een keer naar Texel, zeker als ik nu je artikel lees. Vooral die robbentocht lijkt me geweldig. De vuurtoren heb ik de vorige keer al gezien en vond ik ook erg gaaf.

 3. Elke jaar met Hemelvaart zijn wij op Texel met een hele groep vrienden in het plaatsje “De Koog”. In het midden aan de westkust! Het is echt een prachtig eiland!

  Wat ook erg leuk is, is Ecomare. Ecomare is het opvangcentrum voor zeehonden maar ze hebben er zo veel meer. Ook erg leuk om een dagje heen te gaan.

  Verder kan je in Oudeschild (geloof ik) mee met een garnalenboot. Dus vind je garnalen lekker dan moet je zeker mee gaan. Erg leuk en je ziet hoe het vissen werkt en hoe de garnalen daarna gekookt worden en je mag ze meteen opeten. Verser kan niet! Heerlijk!

  En voor de mensen met iets meer budget en lef.? Parachute springen!! Bij “Paracentrum Texel” in Cocksdorp. Zelf nooit gedaan… Vrienden van mij wel en zij vonden het een geweldige ervaring. En als je niet wilt springen zou ik er wel even heen gaan om te kijken. ?

  Groetjes Jetske

  1. Toevallig zat het huisje zowat naast het veld waar ze sprongen dus zag meerdere malen mensen springen, heel leuk om te zien inderdaad! Maar deze held op sokken blijft lekker aan de grond, haha!

 4. ik wil daar ook zo graag een keer heen he :D maarja je moet daar gewoon veel lopen en dat trekt deze truus tussengas nog niet dus ik moet nog even wachten maar het staat zeker op mijn bucketlist

 5. Jaaaa! Goeie tips! Precies de tips die ik ook zou geven aan iemand die er nog nooit geweest is :) Ik ben er afgelopen september voor het eerst geweest, een weekend, en het was heerlijk! Het weer was fantastisch, de natuur is geweldig, de dorpjes zijn leuk! Sluftervallei is magisch mooi… Den Burg ben ik ook geweest toen. Nog een paar souvenirtjes gekocht als aandenken. Echt, Texel heeft me niet verveeld! <3

  1. Ohh en het Juttersmuseum, ook een tip. Maar dan wellicht voor een volgende keer?! Da’s ook heel interessant :) Zo leer je nog wat over de geschiedenis van het eiland en het jutten.

 6. Hoi Aranka,

  Wat leuk dat je naar Texel bent geweest. Tip: bezoek ook eens de andere vier eilanden. Die doen nog meer eilands aan dan Texel.

 7. Prachtige foto’s van Texel! Mijn nichtje werkt op dat park en woont al een aantal jaren op Texel. Helaas is haar kabouterhuisje te klein voor logees, haha.

 8. Lekker zeg! Ik ben op meer Griekse eilanden geweest dan op Waddeneilanden, haha (nog nooit dus). Superdom. Maar tof, ik ga zeker een keer hoor! :)

 9. Toch als ik één klein dingetje aan mag halen waar ik zelf moeite mee heb: Ik mis al snel de drukte om me heen. Ben zelf meerdere keren op Texel geweest maar het is al zo snel ‘dood’ op straat. Desondanks zijn het mooie foto’s!

 10. Ik vind Texel ook zo leuk! Ik ben er afgelopen weekend geweest en heb echt genoten. Ik was er ook nooit eerder (langer) geweest, op een paar uurtjes na, vorig jaar. De Koog heb ik wel gezien maar wel een klein gedeelte; alleen in de (dorp)straat waar veel eetgelegenheden zitten. We aten toen bij Sjans. Erg lekker en veeeel! Ecomare hebben we ook gezien. Daar kun je o.a. zeehonden van heel dichtbij zien en er is een wandelgebied in de Duinen. Daarnaast ligt Paal 17 en daar hebben ze heerlijke bittergarnituur (geitenkaaskroketjes hmmm). Het is maar goed ook dat ik er maar 2 dagen was, haha. En ja, die winkeltjes in Den Burg zijn zo leuk, en dat pleintje…We hebben ontbeten bij Timmers, die bakkerij op de hoek. Grappig dat je er ook was!

 11. Ik lees dit nu pas. Ben net terug van een weekje Texel. Wij zijn lammetjes gaan knuffelen bij schapenboerderij Texel. Daar hebben we ook een demonstratie gezien van het schapen drijven en scheren. Ze hebben daar zoveel dieren te aaien en knuffelen. En allemaal zien ze er netjes en verzorgd uit.
  Wat ook leuk is om te doen is geocachen. Met de app kun je op zoek naar de caches. Je komt op die manier op allemaal plekken waar je normaal niet zo snel naartoe gaat. Wij zijn op een vliegveld geweest, maar ook midden in de duinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *