Wat te doen bij hooikoorts

Het zonnetje schijnt weer vol op en de bomen krijgen hun blaadjes weer. Dit klinkt allemaal heel leuk maar voor de hooikoorts patiënten wat minder, dit is namelijk weer de tijd van de jeukende ogen en neus het hoesten en een verschrikkelijke loopneus. Helaas hoor ik ook bij de hooikoorts patiënten, ik heb de hele dag door een loopneus en ik heb zo last van mijn ogen dat ik mijn lenzen niet eens meer in kan hebben en ’s nachts met een washandje op mijn ogen moet slapen. In dit artikel geef ik een aantal tips wat je tegen hooikoorts kán doen.

Maar als eerst, wat is hooikoorts nou precies? Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door pollen (stuifmeel) van gras, bomen en planten. Doordat er meer zon is en de temperatuur stijgt, bloeien de grassen, bomen en planten gestaag en neemt de productie van de pollen toe. Deze pollen worden door de wind verspreid en veroorzaken bij veel mensen hooikoorts.

Je hebt vaak last van jeukende ogen, draag daarom een grote zonnebril zo zorg je ervoor dat er al een stuk minder pollen in je ogen terecht komen. Het helpt niet tegen hooikoorts maar verlicht het wel een stuk. En als je last van jeukende ogen hebt moet je vooral niet in je ogen gaan wrijven, meestal heb je wel iets van stuifmeel of iets dergelijks aan je vingers zitten en zo word het alleen nog maar erger en dat moeten we natuurlijk helemaal niet hebben.

Droog je buiten je kleren? Probeer dit zo min mogelijk te doen. De pollen gaan namelijk in de was zitten en als je het dan aantrekt kun je er weer erg veel last van krijgen. Droog je kleren dus binnen of doe je kleren in de droger.

Ga nu niet buiten sporten, als je hooikoorts heb ben je gauw benauwd en dat soort dingen. Je kunt dus beter binnen gaan sporten waar je geen last hebt van de pollen.

Een aantal keren per dag wat vaseline met je pink in de neus aanbrengen zodat er een soort beschermlaagje komt te zitten op je slijmvliezen. de pollen gaan op de vaseline vastplakken en niet op je slijmvliezen.

Was je haren voor het slapen gaan, zo zijn alle pollen eruit gespoeld en heb je dus niet last van pollen op je kussensloop waar je onder het slapen erg last van kan krijgen.

Dit zijn maar een paar hulpmiddelen, natuurlijk moet je voor het echte werk medicatie slikken. Dat kan je gewoon bij de drogist kopen of met een recept van de huisarts bij de apotheek. Hopelijk hebben jullie er wat aan gehad!

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reply
  Ilona
  25 april 2011 at 08:42

  Zeker handig!!

 • Reply
  Silva
  25 april 2011 at 10:55

  Wat een handige tips! De meeste kende ik niet!

 • Reply
  Eline
  25 april 2011 at 11:30

  ik heb er gelukkig geen last van!

 • Reply
  Joyce
  25 april 2011 at 12:58

  Wat een handige tips! Helaas heb ik ook last van hooikoorts, alleen al naar school fietsen is een hel!

 • Reply
  Sharon
  25 april 2011 at 14:21

  Handig! Heb het gelukkig zelf niet, maar lijkt me heel vervelend als je ’t wel hebt!

 • Laat een reactie achter