Search
Close this search box.

Wat kun je allemaal doen met baking soda?

shutterstock 1197848080

Zijn jullie bekend met het fenomeen baking soda? Ik wist van het bestaan af, maar wist niet zo goed wat je er nou eigenlijk mee kan doen. Zonde eigenlijk, want schijnbaar is het echt een wondermiddel wat betreft schoonmaken en bakken. Tijd om mij er eens in te gaan verdiepen en uit te leggen wat je allemaal met baking soda kan doen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Wat is baking soda?

Baking soda wordt veel gebruikt bij het bakken en schoonmaken. Tijdens het bakken helpt het om je ‘gerecht’ te laten rijzen, maar het is zeker niet hetzelfde als bakpoeder. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout (natriumbicarbonaat) genoemd en de naam zegt het al, je kunt er dus heel goed mee schoonmaken. Vaak wordt het in combinatie met een andere stof gebruikt en levert dit een reactie op waardoor je er heel goed mee kan reinigen. Om verwarring te voorkomen, baking soda is ook niet hetzelfde als gewone soda.

Waar kun je baking soda allemaal voor gebruiken?

 1. Rijsmiddel – Baking soda kan je ook als een soort van vervanger voor bakpoeder gebruiken, vooral in veel Amerikaanse recepten zie je het terug komen.
 2. Nare geuren verwijderen – Strooi een aantal eetlepels baking soda in je koelkast, prullenbak, oven of andere plek wat nare geurtjes heeft. Laat dit een dagje liggen en verwijder het weer. Weg zijn de nare geurtjes.
 3. Aangekoekte etensresten verwijderen – Heb je een ovenschaal, pan of iets anders met aangekoekte etensresten? Vul het met kokend heet water, doe er een paar eetlepels baking soda bij en laat intrekken. Daarna kun je de etensresten zo verwijderen.
 4. Oven of magnetron reinigen – Maak een papje van citroensap en baking soda, breng dit aan op een schuursponsje en maak hier je oven of magnetron mee schoon. Alle aangekoekte resten zullen verdwijnen. Daarna naspoelen met water.
 5. Vlekken verwijderen – breng de baking soda aan op de vlek en maak een mengsel van de helft water en azijn. Giet dit over de baking soda en masseer dit in de vlek. Spoel daarna goed uit met water.
 6. Voegen schoonmaken – Heb je last van vieze voegen met zeepresten, schimmel of vuil? Maak een papje van baking soda en citroensap en breng dit aan met een oude tandenborstel op je voegen. Laat even intrekken en schrob daarna schoon met een tandenborstel/schuurspons en spoel af met water.
 7. Vloerkleed/tapijt reinigen – Is je vloerkleed of tapijt vies geworden? Breng wat baking soda aan en doe er een scheutje azijn bij. Laat even bruisen en spoel na met water. (pas wel op met gekleurd tapijt vanwege verkleuringen)
 8. Wasmiddelversterker – vervang de helft van je normale wasmiddel door baking soda. De baking soda zorgt ervoor dat vlekken sneller verdwijnen, de was frisser wordt en dat de machine gereinigd wordt.
 9. Wc-reiniger – Meng baking soda met azijn in de wc-pot en laat het even 15 minuten goed inwerken/bruisen. Schrob hem daarna goed schoon met een wc-borstel en spoel door.
 10. Douchegordijn wassen – Was je douchegordijn op fijne was met een schepje baking soda in het wasmiddel bakje en een scheutje azijn bij de wasverzachter. Hiermee verwijder je zeepresten en schimmel.
 11. Afvoer schoonmaken – de afvoer zit vaak vol zeepresten, etensresten en andere vuiligheid wat bruin uitslaat. Strooi wat baking soda over de afvoer en schenk er wat azijn overheen. Schuur schoon met een schuursponsje en het blinkt weer!
 12. Ontstopper – Is de gootsteen of doucheputje verstopt? Strooi ruim baking soda in de afvoer en giet er daarna azijn overheen. De chemische reactie bruist en zorgt ervoor dat de doorgang ontstopt wordt.
 13. Matras verfrisser – Als je je bed gaat verschonen kun je je matras met een dun laagje baking soda bestrooien. Nare zweetluchtjes, vocht en andere viezigheid trekken uit het matras. Zuig na een paar uur de baking soda weer op.
 14. Verlichten van de jeuk – Last van jeuk door bijvoorbeeld een insectenbeet? Meng wat baking soda met water tot er een dik papje ontstaat en breng dit aan op de huid.
 15. Aftersun – Iets te lang in de zon gelegen en verbrand? Maak een mengsel van baking soda en water en breng dit aan op de huid. Baking Soda werkt verkoelend en kalmerend.
 16. Deodorant – Breng wat baking soda aan onder je oksels, het zou moeten werken tegen onaangename geurtjes.
 17. Stinkende handen – Heb je net een ui of knoflook gesneden? Kans is groot dat je dat nog dagen ruikt aan je handen. Was na het snijden je handen met baking soda, masseer het goed in gedurende een paar minuten en spoel af.
 18. Muffe vacht – Hebben je huisdieren een muffe vacht, borstel hun vacht met een klein beetje baking soda door, dit verwijderd muffe luchtjes.
 19. Stinkende kattenbak – Last van een stinkende kattenbak? Meng wat baking soda met het kattengrind waardoor muffe geurtjes verminderen.
 20. Groene aanslag/onkruid verwijderen – Doe een klein beetje baking soda bij je schoonmaakazijn en spuit je tegels schoon. Je zult zien dat alle groene aanslag en onkruid verdwijnen.

Waar kan je baking soda kopen?

Tegenwoordig kan je in Nederland ook overal baking soda kopen. In de supermarkt vind je het meestal bij de bakproducten en online bieden ook genoeg webwinkels baking soda aan. Een pakje kost gemiddeld € 2,00.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *