Search
Close this search box.

Wat doet retinol eigenlijk voor je huid?

We rollen van de ene in de andere skincare trend. Retinol is tegenwoordig een ingrediënt die je niet meer kan skippen in je skincare routine. Maar wat doet retinol eigenlijk voor je huid? In dit artikel vertel ik je alles over retinol, hoe je het moet gebruiken, of het schadelijk is voor je huid en welke retinol het beste is voor je huid.

Bron afbeelding: Shutterstock

Wat is retinol?

Retinol wordt ook wel Vitamine A genoemd en dit is een killer ingrediënt tegen huidveroudering. Je kunt het preventief gebruiken om rimpels, fijne lijntjes en pigment vlekken tegen te gaan, maar het werkt ook probleemoplossend. Heb je al last van rimpels, pigmentvlekken of fijne lijntjes? Dan kun je ook retinol gebruiken om dit te verhelpen. De kracht van retinol, of ook wel Vitamine A genoemd is om de huidvernieuwing te versnellen. Dit zorgt voor een stevige, gladdere en meer egale huid.

Daarnaast is retinol niet alleen goed voor huidveroudering, het is ook heel effectief tegen acne en een vette huid. Retinol zorgt er namelijk voor dat de poriën niet verstopt raken en hierdoor geen puistjes of andere oneffenheden ontstaan. Hier ben ik vooral benieuwd naar en daarom ben ik sinds kort retinol gaan gebruiken in mijn skincare routine.

Hoe gebruik je een retinol crème of serum?

Retinol moet je langzaam opbouwen in je skincare routine. Je huid moet hier namelijk mee om leren gaan en als je meteen te enthousiast van start gaat kun je irritatie krijgen. Het beste is dus het stapsgewijs te introduceren aan je huid.

Begin met één tot twee keer per week retinol ’s avonds op de huid aan te brengen. Doe het ’s avonds omdat je gezicht rood kan worden. Wanneer je huid goed reageert op de retinol kun je het vaker gaan aanbrengen per week. Ik zou het niet vaker dan om de dag aanbrengen. Combineer retinol niet met andere exfolianten.

Hoe lang mag je retinol gebruiken?

Je kunt retinol altijd blijven gebruiken, maar gebruik het niet te vaak. Aangeraden wordt retinol niet vaker dan drie keer in de week te gebruiken. Merk je dat je toch last hebt van roodheid of irritatie, neem dan een stapje terug en gebruik het iets minder vaak.

Is retinol schadelijk?

Nee, retinol is niet schadelijk als je het op de juiste manier gebruikt. Het kan een aantal weken duren voordat je huid gewend is aan retinol. Je ziet soms wel eens foto’s voorbij komen van een hevig rode huid, velletjes of veel acne. Waarschijnlijk hebben deze mensen teveel retinol gebruikt of het gecombineerd met andere actieve ingrediënten die niet goed samen gaan. Gebruik geen retinol in combinatie met:

  • Vitamine C
  • Benzoyl Peroxide
  • AHA
  • BHA

Wat is de beste retinol?

Wil je zelf een crème met retinol aanschaffen? Dan zijn dit de beste keuzes:

1. Paula’s Choice 1% Retinol Treatment 

Paula’s Choice is altijd een goede keuze qua skincare en dit retinol serum is één van hun aller beste producten.

2. CeraVe Retinol Serum

Ik ben gek op het merk CeraVe en heb hier altijd een cleanser van. Helaas is dit retinol serum niet bij de Etos te koop, maar wel online! Als ik andere skincare liefhebbers mag geloven is dit een topper!

3. The Ordinary Retinol 0,2%

Iedereen kent natuurlijk het merk The Ordinary en dit merk heeft natuurlijk ook een serum met retinol! Ik heb hem zelf niet geprobeerd, maar ben altijd erg enthousiast over dit merk, dus deze zal vast ook een aanrader zijn.

4. The Inkey List Retinol Serum

Deze heb ik bij The ICI Paris gekocht om te testen en ben hier heel erg benieuwd naar. Ik hoor hier goede verhalen over en het merk schijnt nog beter te zijn van The Ordinary. Ik kom dus binnenkort bij jullie terug met een review.

5. Neutrogena Retinol Boost Day Cream

Dit product is uitgekozen tot het product van het jaar 2023 en gewoon te koop bij de drogisterijen. Neutrogena vind ik een heerlijk merk en deze moest ook zeker in het lijstje komen te staan. Fijn is ook dat hier een SPF bij in zit.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *