Wat betekent de factor van zonnebrand?

Wat betekent de factor van zonnebrand?

Volgens mij hebben we het ons allemaal wel eens afgevraagd, wat betekent nou eigenlijk de factor van onze zonnebrand? Ik heb al vele suggesties gehoord, factor 30 zou goed zijn voor 30 minuten zon, of je moet het vergelijken met het aantal graden buiten. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die het echt weten. En ik moet jullie eerlijk bekennen, ik ook niet 100%. Tijd om op onderzoek uit te gaan!

In een zonnebrand zit SPF (sun protection factor), in Nederlandse mond ook wel gewoon de factor genoemd. De SPF in een zonnebrand product geeft aan hoeveel keer langer iemand in de zon kan zitten met bescherming dan zonder bescherming van een zonnebrand product. Het is dus heel simpel, kan je normaal maar 10 minuten in de zon zitten zonder te verbranden zonder een beschermend product te hebben gebruikt, dan kan dat met een factor 15 dus 150 minuten (2,5 uur) en met een factor 30 dus 300 minuten (5 uur).

Naast de factor is het ook heel belangrijk het product met de juiste hoeveelheid aan te brengen. Je moet écht ruim zonnebrand aanbrengen op de huid anders heb je er nog vrijwel niets aan. Als je namelijk zuinig smeert heb je een veel lagere bescherming en dat wil je natuurlijk niet. Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld maar 20 tot 50 % van de benodigde dikte zonnebrand op onze huid smeren, dat moet dus veel meer worden voor een juiste bescherming. Daarom zul je wellicht al denken, het bovenstaande rekensommetje gaat voor mij niet op. Waarschijnlijk heb je dan de zonnebrand te licht aangebracht.

Wat betekent de factor van zonnebrand?

Dat is de theorie natuurlijk in normale omstandigheden, het is natuurlijk belangrijk je goed te blijven insmeren, want de kracht van zonnebrand neemt af door veel factoren. Bijvoorbeeld door zweten, zwemmen, het verplaatsen (en dus schuren) van het lichaam en ga zo maar door. De theorie van een SPF geldt dus zoals hierboven, maar door dagelijkse bezigheden kan de kracht van je zonnebescherming afnemen en is het wel belangrijk jezelf goed te blijven insmeren en in de gaten te houden.

Zelf kan ik erg slecht tegen de zon onbeschermd en begin vaak met een factor 30 of 50 als het om insmeren betreft. Ik merk gewoon dat mijn huid dit nodig heeft, maar naarmate ik meer kleur krijg kan mijn huid beter tegen de zon en bouw ik af met de factor en kan ik er ook prima ééntje gebruiken met een factor 20.

Wat betekent de factor van zonnebrand?

Ook is het niet verstandig altijd met een factor 50 te gaan smeren, bouw dit verstandig op en af. Je huid raakt anders niet gewend aan de zonnestralen en de sterkte van de zon. Hoe je dit wilt invullen is natuurlijk aan jezelf. Bijvoorbeeld in Nederland kan je een iets minder heftige SPF kiezen en bijvoorbeeld op zonvakantie voor een SPF 50 gaan.

Een SPF werkt dus als volgt, de factor beschermt jou keer het aantal minuten dat jij zonder verbranden in de zon kan zitten. Maar dit rekensommetje gaat alleen op als je de crème ook goed en rijkelijk aanbrengt op de huid. Doe je dit niet, dan moet je toch veel vaker smeren! En natuurlijk moet je altijd oppassen met zwemmen, zweten en dat soort taferelen ;).

Bron informatie: Dr. Velthuis, Salusi

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reply
  chucky1012
  12 juni 2015 at 17:00

  Ik smeer mezelf elk half uur goed in met zonnebrandcréme ;-)

 • Reply
  Iffy | DiaryOfAMua
  12 juni 2015 at 20:16

  Ik gebruik eigenlijk nooit zonnebrand omdat ik nooit verbrand, maar ik las laatst dat het zelfs dan beter is om wel gewoon te smeren om huidkanker tegen te gaan.

  XO

  • Reply
   Milou
   12 juni 2015 at 22:16

   Iffy, het is zo belangrijk dat je beschermt tegen de zon! Ook al vebrand je niet!

  • Reply
   Danielle
   16 juni 2015 at 10:45

   En niet te vergeten: als je niet verbrand, wil niet zeggen dat je huid geen schade oploopt: kijk maar eens naar de huid van mensen die zoveel mogelijk in de zon liggen te bakken: als ze 40 zijn, hebben ze een kop vol rimpels. 70% van de rimpels komt door de zon!

 • Reply
  Femke
  12 juni 2015 at 20:26

  Ik smeer mezelf vrijwel altijd in.. Ook al verbrand ik nooit. Het is gewoon ontzettend belangrijk om jezelf te beschermen.. Het enige wat ik niet zo goed bescherm is mijn gezicht, daar wil ik graag verandering in brengen dus morgen ga ik een factor 50 zonbescherming voor het gezicht kopen :-)!

 • Reply
  Iris | Todayslipstick
  12 juni 2015 at 21:52

  Ik smeer zeker om het half uur tot uur mezelf op vakantie wel in, in Nederland minder. Ik vind het verschrikkelijk om te verbranden!
  Liefs, Iris

 • Reply
  Eunice
  12 juni 2015 at 22:41

  Goed dat je aandacht besteed aan zonbescherming!
  Ik mis wel een belangrijk puntje in bovenstaande tekst : met huidtype 1 of 2 kun je er niet vanuit gaan dat het rekensommetje factor 30 is 300 minuten beschermt klopt!! aangeraden wordt om elke 2 uur bij te smeren .

 • Reply
  alexa
  12 juni 2015 at 23:10

  Ik smeer meestal met factor 30 en dan elke uur of 2 uur bijsmeren. Afhankelijk van hoe fel de zon is natuurlijk!

 • Reply
  Elsbet | La Vie Pure
  12 juni 2015 at 23:16

  Ik moet er zo hard op gaan letten!

 • Reply
  beautifulday4makeup
  13 juni 2015 at 09:48

  Ik gebruik bijna altijd factor 30 of 50. Zelf verbrand ik zo snel

 • Reply
  Anna
  13 juni 2015 at 11:07

  Wauw, wist helemaal niet dat het om de tijd ging!

 • Reply
  lucindainwonderland
  13 juni 2015 at 11:29

  Goed dat iemand het eindelijk weer eens fatsoenlijk uit legt hoe het zit. Ikzelf gebruik bijna altijd factor 30, lekker de middenweg denk ik. Maar gok ook wel dat het zo zou zijn dat ik soms wat te weinig op smeer, daarom blijf ik het wel goed bijhouden. Het is zo belangrijk. xxx Lucinda

 • Reply
  Kaylani
  14 juni 2015 at 23:51

  Interessant en handig om te lezen

 • Reply
  Tisha
  21 april 2018 at 15:26

  Hartelijk dank voor deze informatie, wij zitten nu op het strand en liggen lekker te bakken in olijfolie, dit staat gelijk aan SPF 15 toch? Voor de zekerheid smeren we elkaar ook extra dik in.

 • Reply
  rachel
  22 april 2019 at 12:37

  ik smeer mijzelf altijd wel in maar niet met een spf, ja slecht i know

 • Laat een reactie achter