Was in het dekbedovertrek? Zo voorkom je het!

Was in het dekbedovertrek? Zo voorkom je het!

Ik heb er zo vaak last van, dat alle was tijdens het wassen in mijn dekbedovertrek gaat zitten. Trouwens, ik heb hetzelfde probleem ook met de droger… Resultaat, de binnenkant blijft kletsnat tijdens het centrifugeren en ook de droger krijgt het niet goed droog. Ook heb ik altijd het idee dat de was minder schoon wordt. Kortom, ik wil niet dat alle was in het dekbedovertrek gaat. Maar hoe voorkom je dat?

Bron afbeelding: Shutterstock

Hoe komt al het wasgoed in het dekbedovertrek terecht?

Ik was vaak mijn dekbedovertrek op 60 graden en daarbij doe ik natuurlijk ook het hoeslaken, de kussenslopen en vaak ook de pyjama’s. Het kleine wasgoed zoals de pyjama’s, kussenslopen en vaak ook het hoeslaken zitten na het wassen vaak in het dekbedovertrek? Hoe komt het daar? Want ik doe het er altijd los in.

Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op. Hierdoor klotst er ook veel water de andere kant op waardoor het dekbedovertrek vaak open gaat staan waardoor er kleine stukken was in het dekbedovertrek verdwijnen. Tijdens het centrifugeren worden het kleinere wasgoed nog verder in de hoes getrokken waardoor het vaak helemaal als een bal bovenin het dekbedovertrek zit…

Hoe voorkom je wasgoed in je dekbedovertrek?

Goed, we weten nu hoe het wasgoed in je dekbedovertrek terecht komt tijdens het wassen, maar hoe voorkom je dit? Er zijn een aantal handige tips die je kunt toepassen tijdens het wassen van je dekbedovertrek.

1. Vouw het goed op

Maak een pakketje van je dekbedovertrek en zorg ervoor dat de opening goed naar binnen is gevouwen. Je kunt dit doen door de opening naar binnen te vouwen en dan de vaste bovenkant er weer overheen. Vouw daarna de buitenste kanten naar binnen en leg dit zo in de wasmachine.

2. Rits of knoop het dekbedovertrek dicht

Heb je een dekbedovertrek met een rits of knoopjes? Knoop of rits deze dan weer dicht wanneer je het dekbedovertrek in de wasmachine doet. Zo kan het dekbedovertrek niet helemaal open gaan staan zodat het wasgoed erin kruipt tijdens het wassen.

3. Gebruik veiligheidsspelden

Deze tip las ik heel vaak op het internet. Maak met een aantal veiligheidsspelden de flappen aan elkaar wanneer je het dekbedovertrek in de wasmachine of droger stopt. Ik geloof meteen dat het werkt, maar ik vraag mij wel af of het zo goed voor je wasmachine of droger is…

4. Sokkenknijpers

Ik wist niet eens dat het bestond, maar er zijn dus sokkenknijpers. Dit zijn speciale clips waarmee je je sokken bij elkaar kunt houden in de wasmachine. Maar je kunt er dus ook het gat van je dekbedovertrek mee dicht klemmen, ideaal!

5. Apart wassen

Ben je echt ten einde raad en werken de tips niet? Dan kun je natuurlijk ook het dekbedovertrek apart wassen in de wasmachine en drogen in de droger. Zelf vind ik dat echt zonde van de energie, maar zo voorkom je natuurlijk wel dat er iets in je deken gaat zitten.

Hebben jullie ook last van dit welbekende probleem? Vinden jullie het vervelend of maakt het jullie niet zoveel uit?

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reply
  Kirsten
  23 januari 2021 at 17:31

  Bij de Hema verkopen ze een grote was zak! Daar past het die zo in. En komt de rest niet in het dekbedovertrek.

 • Reply
  Heidi
  23 januari 2021 at 21:29

  • Hier kom ik het steeds tegen bij klanten als ik hun was in de maschiene moet doen.
  • Thuis zelf was ik mijn beddengoed aparte van mijn andere was.
  • Maar fijn om te weten.

 • Reply
  Amélie
  24 januari 2021 at 19:26

  Neem een stuk elastiek van ongeveer 20 cm dat op zo’n kartonnetje zit.
  Leg er een knoop in en bind daarmee het dekbedovertrek dicht.
  Dit soort elastiek is bestand tegen hogere was temperatuur.

 • Reply
  Matanja
  25 januari 2021 at 07:48

  Thanks vd tips Aranka, ik ga die 1e tip vd week gelijk uitproberen!!
  Ik hoop dat het helpt, als ik het goed doe☺️

 • Laat een reactie achter