Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wanneer moet je beginnen met anti-rimpel crème?

Wanneer moet je beginnen met anti-rimpel crème?

Dit is een vraag die mij de laatste tijd steeds vaker bezig houdt. Ik mag dan nog wel de jonge leeftijd van 26 hebben waarbij geen rimpeltje te zien is, maar toch wil ik mijn huid goed verzorgen en eigenlijk voorbereiden op het ouder worden. Dus eigenlijk is het niet zo een gekke vraag toch? Ik besloot het eens verder uit te gaan zoeken, want wanneer moet je nou beginnen met een anti-rimpel crème?

Bron afbeelding: Shutterstock

Aller eerst, ik ben natuurlijk geen dokter, dermatoloog of wetenschapper, ik ben maar een gewoon meisje met een blog. Pin je dus niet vast op mijn mening maar neem het mee in je achterhoofd. Persoonlijke verhalen en meningen in de comments worden gewaardeerd!

Factoren die huidveroudering versnellen:

 • een droge huid
 • overgang
 • roken
 • blootstelling aan UV straling
 • voeding
 • overgewicht
 • hitte

Helaas kunnen we er niet omheen, de huid wordt ouder en verliest zijn elasticiteit waardoor er rimpels kunnen ontstaan. Maar dit is niet het enige, ook zie je na jaren lange blootstelling aan de zon en andere schadelijke invloeden op een gegeven moment zijn sporen. Sommige oorzaken zoals de schadelijke zonnestralen kun je al zo vroeg mee starten als je wil, of eigenlijk, dit moet je al zo vroeg mogelijk aanpakken om schade te voorkomen. Smeer daarom ook als het niet bloedheet is je gezicht in met een zonnebescherming om schade en veroudering te voorkomen.

Wanneer moet je beginnen met anti-age?

Het is een beetje aan het huidtype wanneer je het beste kan beginnen met een anti-age. Huidveroudering begint eigenlijk al vanaf je twintigste jaar maar wordt pas echt zichtbaar tussen de halverwege 30 en begin 40. Heb je een droge huid van jezelf, dan is het waarschijnlijk dat je eerder last krijgt dan met een vette huid van rimpels. Je kunt op elk moment beginnen met een anti-age of je nou 15 of 50 bent, het is aan jezelf en de ene heeft het inderdaad eerder nodig dan de andere.

Een anti-age is niet schadelijk mocht je dit eerder gebruiken dan nodig is, alleen het effectieve stof zal dan niet veel bijzonders met de huid doen. Wel aangeraden wordt een goede zonnebrandcrème voor het gezicht te gebruiken en daar moet je al van jongs af aan mee smeren. We weten ondertussen dat UV straling ontzettend slecht voor de huid is en dit levert dan ook de eerste tekenen van veroudering op. Bescherm je gezicht dus goed tegen de zon, zowel voor de veiligheid als de veroudering.

Zelf ben ik nu 26 en gebruik ik nog geen anti-rimpel crème. Ik heb een vette huid en merk nog niet zoveel van beginnende lijntjes. Tijdens het verouderingsproces van de huid wordt de elasticiteit van de huid minder en dat komt doordat de hoeveelheid collageen afneemt. Een anti-rimpel crème met collageen of bijvoorbeeld hyaluronzuur als actief ingrediënt is dus erg interessant.

Gebruiken jullie al een anti-age product en zo ja, vanaf welke leeftijd ben je dat gaan gebruiken?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

8 reacties

 1. Nope. Wat echt helpt tegen beschadiging van de huid (want dat is waar je tegen beschermt; het is een raar idee dat je veroudering wil tegengaan want dat is gewoon natuurlijk) is … zonnebrandcreme. Dat is het enige wat je nodig hebt. En niet alleen in je gezicht maar alle huid die aan zon wordt blootgesteld. En de ene dag denkt men dat ik ouder ben, en de andere dag juist weer jonger en het boeit me niet.
  Wanneer gaat jouw man anti-age creme gebruiken? :D

 2. Anti age is grote commerciële onzin. Rimpels verdwijnen niet door een crème uit een potje, daar is grover geschut voor nodig. Inderdaad spf smeren is 1 van de belangrijkste dingen. Plus gewoon je huid goed verzorgen en hydrateren.

 3. Iedere dag SPF smeren, de zon veroudert de huid. Verder zou ik zelf al op tijd een oogcreme gebruiken. Ik ben 36 en daar een jaar geleden pas mee begonnen, nu wat spijt van. En altijd met alles de nek meenemen. Ook pas net mee begonnen. Ook met reinigen, cremes en SPF de nek en decollete niet vergeten. De nek en overigens ook handen verraden de leeftijd.

 4. ik ben het heel laat gaan gebruiken haahha en of het dus nog zin heeft weet ik niet maar vind het wel fijn om te gebruiken dus we smeren er lekker op los :D. door mijn tekorten is mijn huid een drama dus ja alle beetjes helpen zeg ik dan maar

 5. Ik ben wel benieuwd; wat is volgens jou de ‘actieve’ stof die rimpels zouden verminderen?
  Ik heb zelf het idee dat het gewoon een label is wat op een verpakking wordt geplakt, en dat de actieve ingrediënten die erin zitten hetzelfde zijn als in andere crèmes.

  1. Inderdaad, het enige dat helpt is zonnebrandcrème. Vochtinbrengende crèmes zijn ook onzin, een crème kán geen vocht in de huid brengen, een crème kan alleen het reeds bestaande vocht in de huid vasthouden. Als anti rimpelcremes echt zouden helpen, zou er geen botox of plastische chirurgie meer nodig zijn.

 6. De beste anti-rimpel creme is SPF, tenminste 20 dagelijks, zomer en winter. Cremes helpen überhaupt niet zo veel. ten eerste omdat de huid de grote beschermlaag van het lichaam is en zo gemaakt is dat het zoveel mogelijk ondoordringbaar is, dus ook voor zogenaamd goede stoffen die rimpels zouden moeten voorkomen. Echte uitdroging van de opperhuid door bijvoorbeeld heel droge lucht of schrale wind kun je voorkomen door de huid een extra laagje te geven met een vethoudendproduct. Daarbij maakt het niet uit of je vaseline, babycreme, nivea of een pot van een duur merk koopt. Effectieve werkstoffen in een mate dat ze invloed uitoefenen op de huid zijn in de regel alleen verkrijgbaar op recept (van de huidarts). Denk bv. Vitamine A bij ernstige acne dat ook nog een aantal andere positieve bijwerkingen heeft op de huidconditie. En tot slot, naast de blootstelling aan UV stralen is het vooral genetisch bepaald in welk tempo jouw huidverouderingsproces plaatsvindt. Helaas!

 7. Zoals velen al aanhaalden is preventie het belangrijkste om vroegtijdige veroudering te voorkomen.
  Een basic dagelijkse huidverzorging zou eigenlijk uit 3 stappen moeten bestaan: een reiniger, creme en spf. Ikzelf zou iedereen aanraden om milde parfumvrije producten te gebruiken ook als je geen gevoelige huid hebt: je smeert deze producten namelijk dagelijks op je gezicht en ik ben van mening dat ook bij niet gevoelige huidtypes irriterende bestanddelen negatieve effecten hebben.
  Als je een basic routine hebt kun je actieve bestanddelen toevoegen. Voor veroudering is er eigenlijk maar 1 stof die wetenschappelijk bewijs heeft voor een huidverjongend effect: retinoic acid (vitamine A zuur). In Belgie en Nederland is dit enkel op voorschrift verkrijgbaar. Wel kan je in de winkel producten vinden met retinol (een vitamine A zuur derivaat- deze is minder potent omdat het in de huid nog moet worden omgezet in retinoic acid vinden). Retinol is alsnog straf spul en moet langzaam worden opgebouwd en ook altijd s’avonds worden aangebracht (dit instabiele molecule wordt door UV licht vernietigd) . Ook verhoogd dit product de gevoeligheid voor de zon dus draag altijd spf s’morgens! Ik zou aanraden om met een relatief lage concentratie te beginnen (0.5% of lager). Als jullie op zoek zijn naar producten met retinol heb ik goede dingen gehoord over de producten van Paula’s Choice en The Ordinary. Ikzelf ben van plan om te beginnen met retinol als ik eind de twintig ben. Voor nu elke dag smeren met spf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *