Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld

Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld

In Drenthe bij afrit Spier aan de A28 ligt het Nationaal Park Dwingelderveld. In het Nationaal Park Dwingelderveld ligt het welbekende Plankenpad, een wandelroute van 5,5 km met als afsluiter een stuk over planken, dwars door de natuur. Danny en ik besloten om erheen te rijden en lekker een stukje te gaan wandelen. En wat een leuke bestemming is dit zeg!

Bereikbaarheid Nationaal Park Dwingelderveld

Wil je gaan wandelen in het Nationaal Park Dwingelderveld dan kun je heel gemakkelijk de auto parkeren bij een grote parkeerplaats aan de snelweg. Je neemt de A28 en slaat af bij de afslag Spier. Je rijdt een paar 100 meter verder en daar vind je al de parkeerplaats, bij van der Valk Spier.

Stel je navigatie in op: Parkeerplaats Oude Postweg, Spier

Let wel op, voor wandelaars is er een aparte parkeerplaats en niet die van het hotel. Pas ook goed op waar je de auto neerzet. Wij waren op een drukke dag en auto’s die verkeerd geparkeerd stonden kregen een bon van de politie. Zet je auto dus wel echt op de parkeerplaats neer. Parkeren is trouwens gratis.

Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld

Plankenroute wandelen – witte route

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats vind je een bord met een drietal routes. Je hebt de blauwe route van een paar kilometer die helemaal geasfalteerd is (dus ideaal voor kinderwagens en rolstoelen), de witte route van 5,5 km wat het plankenpad is en nog een gele route die helemaal door het park heen gaat van behoorlijk wat kilometer. Wanneer je begint met lopen let dan goed op dat je de witte bordjes volgt, wij hadden een afslag gemist en waren ineens de blauwe route aan het lopen, niet heel handig.

Het Plankenpad is een wandelroute van 5,5 km wat vooral over zandweggetjes gaat. Het is dus absoluut niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. Wanneer het heeft geregend is het ook aan te raden hier rekening mee te houden qua schoeisel.

De route is eenrichtingsverkeer vanwege de smalle planken, ga dus niet de route andersom wandelen. Dit doen veel mensen omdat de planken pas aan het eind van de route zijn maar op de planken is er geen ruimte om mensen te passeren.

Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld
Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld
Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld

Plankenpad pas aan het eind van de route

Om teleurstelling te voorkomen zeg ik je er alvast bij dat de eerste 4 kilometer een gewone bos en open vlakte route is en dat je geen planken tegen komt. Het is een prachtige route om te lopen, maar als je alleen voor de planken komt is het nog best een aardig eindje lopen. Gelukkig was het prachtig weer en er was genoeg te zien.

Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld
Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld
Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld
Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld

Het Plankenpad

Het Plankenpad is aan het eind van de route en je loopt dwars door de natuur heen. Door verschillende soorten vlaktes zoals bos, heide, zandstukken en water. Het Plankenpad is maar 3 planken breed en heeft geen railing. Hou hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld slecht te been bent.

Over de echte planken loop je maar een paar honderd meter, dat vond ik wel jammer. Maar gelukkig is de ervaring en de mooie natuur heel wat waard. Ik vond het dus zeker de moeite waard.

Wandeltip: Plankenpad in Dwingelderveld

De route komt weer uit bij de parkeerplaats waar ook de Boslounge is. Hier kun je normaal koffie, thee en gebak halen. Maar door corona was dat natuurlijk gesloten. Wel waren er twee loketjes waar je ijsjes en drinken kon afhalen. Erg leuk gedaan!

Ik vond het echt een aanrader om het Plankenpad te wandelen. Wij gingen op een zaterdagmiddag en dan is het helaas wel erg druk en dus rijtje lopen. Mijn advies is dan ook niet op een dag in het weekend met mooi weer te gaan als je echt rustig wil lopen. Zijn jullie wel eens bij het Plankenpad geweest?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reply
  chucky1012
  25 april 2021 at 14:47

  Fijne wandeltips!
  Prachtige is de natuur.

  Xoxo

 • Reply
  Lief dagboek en lezeressen week 16 – 2021 | byAranka.nl
  26 april 2021 at 11:59

  […] dus we hadden lekker een middagje ‘vrij’. We besluiten naar Spier te rijden om daar het Plankenpad te wandelen. Helaas waren we niet de enige met dat […]

 • Reply
  Wandeltip: Vlonderpad in Tongeren | byAranka.nl
  11 februari 2022 at 16:58

  […] Het viel ons trouwens ook op dat het heel rustig was met wandelaars. Dat was wel anders toen we het Plankenpad liepen. Zie hieronder wat mooie sfeerbeelden van de groene […]

 • Reply
  Deze handige tips helpen tegen een kater | byAranka.nl
  26 februari 2022 at 11:49

  […] niet het eerste waar je aan denkt als je opstaat met een kater, maar het helpt wel! Door te gaan wandelen, fietsen of sporten breek je veel sneller de alcohol af en voel je je een stuk […]

 • Reply
  De mooiste vlonderpaden van Nederland | byAranka.nl
  27 februari 2022 at 06:00

  […] planken, dwars door de natuur. Ik vond dit echt een fantastische route om te wandelen. Je leest hier mijn artikel met meer informatie + […]

 • Laat een reactie achter