Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom wij hebben gekozen voor geregistreerd partnerschap

Waarom wij hebben gekozen voor geregistreerd partnerschap

Als je al een tijdje met je vriend of vriendin samen bent en het leven echt met elkaar gaat invullen is het soms wel handig het één en ander te regelen. Dit kun je doen door onder andere een samenlevingscontract, huwelijk of geregistreerd partnerschap. Wij kozen voor dit laatste, een keuze die je eigenlijk niet zo vaak voorbij hoort komen. Tenminste, als ik in de kringen om mij heen kijk is dit niet een keuze die vaak voorbij komt. Of mensen gaan voor een samenlevingscontract of doen het meteen goed en stappen in het huwelijksbootje. Vandaag leg ik uit waarom wij voor het geregistreerd partnerschap hebben gekozen.

Wat is geregistreerd partnerschap?

Net als het huwelijk is het geregistreerde partnerschap een in de wet geregelde samenlevingsvorm. Het geregistreerde partnerschap is onder andere bedoeld voor degenen die hun samenleving formeel willen maken, maar dus niet willen trouwen. De regels van het aangaan van het geregistreerde partnerschap zijn bijna hetzelfde als van het huwelijk.

Kiezen voor het geregistreerd partnerschap

De aanleiding voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap was voor ons simpel, we hadden een huis gekocht en wilde graag dat alles goed geregeld was. Dan kun je natuurlijk ook een samenlevingscontract aangaan maar dan was in eerste instantie alleen het huis gedekt. Je kunt natuurlijk veel meer ‘hoofdstukken’ toevoegen aan je samenlevingscontract maar dat zou dan best in de papieren lopen. Tenminste, als je het gaat vergelijken met het gratis geregistreerd partnerschap wat we eerst voor ogen hadden.

Danny en ik wilde graag dat alles goed geregeld was samen, het huis, maar ook pensioen en dat soort dingen. Mocht er iets met beiden gebeuren dat de ander niet voor verrassingen komt te staan. We gaan er van uit dat we ons hele leven bij elkaar blijven en willen dit dan ook samen officieel op papier delen. Een samenlevingscontract viel daarom bij ons dus al snel af omdat je eigenlijk het totaalplaatje wilde en het geregistreerd partnerschap gaf dat aan ons.

Na de keuze te hebben gemaakt voor het geregistreerd partnerschap te gaan gingen we naar het stadskantoor om dit toen nog gratis aan te vragen. Alleen blijkbaar waren we niet de enige die dat in Zwolle dachten te doen en was er een wachttijd van meer dan een jaar. Aangezien het voor ons puur ‘zakelijk’ was vanwege het huis en alles goed geregeld te hebben wilde we het wel snel gedaan hebben. We besloten dus voor de betaalde ceremonie te gaan en dit kon vrijwel al meteen. We besloten dus voor 13 maart te kiezen, omdat dit met ons werk en vrij krijgen het makkelijkste was. Er zit verder totaal geen speciale theorie achter.

Vaak krijg ik de vraag waarom we dan niet getrouwd zijn, dat kan immers ook gratis en heeft dezelfde voorwaarden. Dit omdat ik zelf graag nog een keer wil trouwen, maar als ik ga trouwen dan wil ik het ook goed doen met mooie jurk, prachtig locatie en een geweldig feest. Alleen dit kost behoorlijk wat geld waar we het geld op dit moment niet voor over hadden. We hadden een nieuw huis gekocht waar nog behoorlijk wat aan moest gebeuren dus al ons geld stopte we liever daar in. En daarbij, Danny heeft niet het gevoel ooit nog eens te willen trouwen, dus ik denk dat het zo blijft.

En daar ben ik dan wel blij om, dat alles gewoon goed geregeld is en wij die samen zijn aangegaan. Soms vind ik het wel gek, moet ik Danny nou mijn vriend, partner of man noemen (want eigenlijk is het niet meer mijn vriend en is het niet mijn man omdat we niet getrouwd zijn). Het was voor ons dus een zakelijke keuze wat op dat moment het beste in ons leven paste. We hebben de ceremonie dan ook redelijk zakelijk gehouden. Niet ja ik wil en dat soort dingen, als ik ooit wil trouwen moet het magisch blijven, desondanks dat we het papiertje eigenlijk al hebben.

Zijn er hier mensen met een geregistreerd partnerschap, waarom hebben jullie er toen voor gekozen of zijn er mensen die voor een andere vorm hebben gekozen en waarom? Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen en verhalen!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

18 reacties

 1. Het klinkt als een goede en weloverwogen keuze! Ik kan me voorstellen dat je de bruiloft graag bewaart voor als jullie financieel gezien iets mooiers kunnen realiseren.

 2. Dit hebben wij ook gedaan, om exact dezelfde redenen! Alleen ik zeg nu wel altijd ‘mijn man’ aangezien het geregistreerd partnerschap voor de wet gelijk is aan het huwelijk. Ik heb ook zijn naam aangenomen en als mensen vragen hoe en wat zeg ik meestal dat we gewoon getrouwd zijn, veel makkelijker. En ooit ga ik nog een keer in een witte jurk! ;)

 3. Wij hebben destijds hier toch niet voor gekozen, terwijl er dit eerst wel wilden doen. Dat kwam omdat je bij ons in de gemeente dan niet meer echt kan trouwen. Het enige wat je dan krijgt is gewoon een ander papiertje ondertekenen met 2 getuigen en geen ceremonie met meerdere mensen meer. En dat vond ik zonde. Inmiddels zijn we wel getrouwd trouwens :)

 4. Hoi Aranka, wettelijk gezien is je status gelijk aan dat van een huwelijk. Ook als jullie evt ooit kinderen krijgen. Dus is het volstrekt logisch dat je het over ‘mijn man’ hebt.
  Ik hoop dat je ook partnerschapsvoorwaarden hebt gemaakt, of althans daarover hebt nagedacht. Daarover schrijf je niet. Maar dat is juist iets dat heel belangrijk kan zijn, althans waarin je bewust samen de keuze moet maken of je die al dan niet laat opmaken. Veel mensen vergeten dat en hebben later spijt dat ze niets geregeld hebben.

  1. Hier hebben we inderdaad wel over nagedacht maar besloten dit niet te doen of nog niet te doen. We hebben alles gelijk verdeeld en gelijk ingelegd, privé hebben we eigenlijk geen verschillen. Maar wel goed dat je het aanhaalt, voor sommige mensen is het zeker iets om over na te denken.

   1. Met het oog op jouw blog zou partnerschapsvoorwaarden wel interessant kunnen zijn. Ik neem even aan dat je geregistreerd bent als eenmanszaak. Dit betekent dat jouw privévermogen gelijk staat aan het vermogen van jouw eenmanszaak/blog. Dus stel jouw blog maakt schulden, dan ben jij daar met je privévermogen aansprakelijk voor. Jouw vermogen is nu samengevoegd met het vermogen van Danny, dus ook Danny is financieel aansprakelijk voor schulden die jouw blog maakt. Dit kan je voorkomen door partnerschapsvoorwaarden op te nemen en jouw blog dus buiten de gemeenschap van goederen te laten vallen.

    Sorry als je toch geen eenmanszaak hebt en dit verhaal dus totaal overbodig is haha.

 5. een hele goede keuze en zeker bij het kopen van een huis en of krijgen van kindjes!! wij hebben het toen ook overwogen toen ik zwanger was omdat wij het netter vonden en praktischer voor zaken maar uiteindelijk zijn we gewoon getrouwd!

 6. Interessant om hierover te lezen. Dit speelt nog niet echt in mijn leven, maar het is altijd fijn om hier inzichten over te lezen. Ik denk dat jullie een hele goede keuze gemaakt hebben! Zo is alles netjes geregeld en hoef je je geen zorgen meer te maken om het formele gedeelte. En inderdaad, die droombruiloft kan altijd nog en wil je natuurlijk ook pas hebben wanneer je daar de tijd/het geld voor hebt qua plannen.

 7. Interessant om jullie overwegingen te lezen! Maar ik lees ook in de reacties wettelijk gezien hetzelfde is als trouwen. Wat is dan het verschil tussem deze twee?

 8. Wij waren heel erg in twijfel, onder andere vanwege de kosten, en omdat het gevoel was dat het dan “in een keer, beter geregeld was”. Maar uiteindelijk (vandaag zelfs) gegaan voor een samenlevingscontract met testamenten. Omdat we ook wanneer we voor geregistreerd partner zouden gaan, we partnerschapsvoorwaarden/testament nodig zouden hebben maakte het voor ons qua kosten niet heel veel uit. Nu gaan we over een tijd (hoop ik?) gewoon nog trouwen.

 9. Goede keuze! Wij zijn bezig met het kopen van een huis en zijn dus ook bezig met het vervolg. Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Ik ga me er nog even verder in verdiepen!

 10. Wij zeggen altijd, dat we voor het huis zijn getrouwd haha… (en tuurlijk ook uit liefde). Wij zijn in 2014 getrouwd voor de wet, met alleen ouders en broers/zussen erbij. Een jaar later, exact een jaar later hebben wij het “over gedaan” en hebben we een bruiloft gehad, alleen dan zonder ceremonie (gezien we al getrouwd waren). Maar wel die mooie witte jurk, fotoshoot, bruidstaart, trouwauto en een knal feest.

  1. Wat geweldig! Als ik eerlijk ben vind ik de ceremonie (behalve het ja-woord, ringen en de kus natuurlijk) altijd het meest saaie gedeelte dus het klinkt voor mij als de perfecte manier!

 11. Wij hebben ook onlangs geregistreeerd partnerschap gedaan om precies dezelfde reden. We zijn verloofd en willen graag trouwen maar het huis kwam eerst wat veel geld kost. Gelukkig kan je het bij onze gemeente makkelijk omzetten in trouwen dus dan kunnen we daar nog goed voor sparen maar is in de tussentijd alles goed geregeld.

 12. Toch is er weinig verschil met een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap. Ik heb een samenlevingscontract, gezamenlijke rekening, pensioen is geregeld en we hebben daarin vastgelegd dat we elkaars erfgenamen zijn op alle vlakken. Ook een allin plaatje. Waar zagen jullie die verschillen?
  Grootste verschillen zijn volgens mij: geregistreerd partnerschap loopt via een ambtenaar, is moeilijker te beindigen en je hebt recht op alimentatie. En natuurlijk het verschil dat mijn partner mijn vriend is en niet mijn man.

 13. Een goede keuze! En ik snap dat je niet nu had willen trouwen omdat je het met trouwen in één keer goed wil doen. Dat wil ik zelf ook namelijk! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *