Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom valt je haar in het najaar zo uit?

Waarom valt je haar in het najaar zo uit?

Ik weet niet of jullie er ook last van hebben, maar mijn haar lijkt wel met bosjes tegelijk op dit moment uit te vallen. Ik laat op de vloer een tapijt van haren achter, mijn haarborstel moet ik om de dag schoonmaken van plukken haren en het doucheputje heeft ook vaker een grondige schoonmaakbeurt nodig anders loopt het water niet meer weg. Elk jaar is het in het najaar weer hetzelfde liedje, maar wat doe je er eigenlijk tegen?

Waarom valt het haar uit?

In de periode van augustus tot en met eind november kan je haar tot wel vier keer meer dan normaal uitvallen! Daar is volgens mij niets aan gelogen want als ik kijk wat er van mijn hoofd af komt vraag ik mezelf ook af of ik niet kaal aan het worden ben. Maar toch is het heel normaal, dat haarverlies in het najaar. Ik vertel je waarom.

Volgen jullie mij ook op Instagram?

Ik weet nog dat ik vroeger op het Klokhuis (volgens mij was dat het programma) leerde dat je haar verschillende groeifases heeft:

 • Anagene fase – dit is de fase wanneer je haar gewoon groeit tijdens zijn levensduur, dit duurt ongeveer 2 tot 8 jaar.
 • Katagene fase – bij deze fase bereid het haar zich voor om te stoppen met groeien en daarna dus uit te vallen, deze fase duurt maar een paar weken.
 • Telogene fase – dit is de rustfase van de haar en wacht nu dat hij uitvalt of wordt weggeduwd door een nieuwe haar in de anagene fase, deze duurt ongeveer 3 maanden.

Je hebt ook vast wel eens gehoord dat haren in de zomer sneller groeien door invloed van de zon en dus de hormonen, want dit heeft effect op elkaar. Dit zorgt er voor dat veel haren in de anagene en katagene fase zitten en dus lekker groeien en dus minder uitvallen. Als het einde van de zomer in zicht komt merken de haren dat op één of andere manier ook en gaan er dus meerdere haren over naar de telogene fase waardoor ze gaan uitvallen. Meestal duurt deze periode 4 tot 6 weken en is heel normaal. Wellicht wel erg irritant, maar het hoort er gewoon bij als het zich maar tot die weken beperkt.

Wat kun je er tegen doen?

Zoals ik al zei, het uitvallen van het haar is een natuurlijk proces en daar kan je niet heel erg veel aan veranderen helaas. Maar je kunt de natuur altijd een handig helpen.

 • Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende vitamines binnen krijgt. Vitamine A, Vitamine B, Omega-3, IJzer en zink zijn erg belangrijk voor jou en je haar. Wat ik ook erg goed vond helpen zijn de Silidyn Ortho Silicium druppels.
 • Doe voorzichtig met je haar! Borstel het met een met een zachte borstel en met beleid, met voorkeur ook alleen droog haar.
 • Verf je haar niet al te vaak, dit kan ook afbreuk doen op de kwaliteit van het haar.
 • Verzorg je haar met milde producten en maak zo min mogelijk gebruik van hitte

Hebben jullie op dit moment ook zoveel last van haaruitval? Wat doen jullie er tegen of geef je je er maar gewoon aan toe en pakt voor de tiende keer deze week de stofzuiger maar weer eens om alles op te zuigen?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

11 reacties

 1. Ik wou dat ik wat haaruitval had, heb zoveel en dik haar. Ik merk het niet echt, is me (nog) niet opgevallen tenminste. Maar kan me niet voorstellen dat je haren denken oke nu ga ik maar eens uitvallen want het is herfst. Dan had ik ineens heel weinig haar gehad en sommige mensen worden heel kaal..

  Maar wellicht heb ik het mis:)

 2. Handige tips! Mijn haar valt nu ook ontzettend uit maar ik heb ook heel veel “sprietjes”, zo noem ik het maar even. Maar boven op mijn hoofd zitten allerlei korte haartjes die alle kanten op steken! Lijkt af en toe net alsof ik met mijn vingers in het stopcontact heb gezeten haha. Goed artikel weer ?

 3. Ik heb het in de herfst dat ik iets meer haar verlies dan normaal. Sinds ik andere shampoo’s gebruik is het haarverlies al iets minder geworden dan normaal. In de zomer verlies ik juist meer haren dan in de winter. Ik heb weinig maar dik haar. Gebruik je wel de juiste elastiekjes? Ik heb de Invisibobble en die gebruik ik al drie jaar en ik merk dat ik hierdoor minder haar verlies. Elastiekjes met metalen tussenstukje zorgen er juist voor dat je haarverlies erger wordt. Ik had vroeger dikker haar dan nu en dat kwam door het gebruik van de verkeerde elastiekjes. Gebruik liever de Invisibobble of een wokkel van zenner. Hierdoor kan je het haarverlies juist beperken. En loshangend haar zorgt niet alleen voor sneller haarverlies,maar ook voor klitten die er sneller in kunnen komen. Ik zie dat je dun haar hebt. Maak eens een mooie knot daardoor lijkt je haar veel voller. Dit is een tip waar je hopelijk wat aan hebt.

 4. Pff ik word gek van uitvallend haar.. heb het eigenlijk heel het jaar door helaas! Misschien moet ik eens wat vitamines gaan slikken om te kijken of dit helpt, want al die haren door het huis zijn verschrikkelijk..

 5. Interessant artikel! Ik heb ook last van haaruitval. Mijn blonde haren zijn overal in het huis en auto’s terug te vinden. Ik heb het gevoel dat het ook met stress te maken heeft.

 6. Ik word helemaal gek van mijn haaruitval. Ik heb het sinds ik ben bevallen en het is overal in het huis terug te zien. Zo erg dat het nu ook steeds in de schone was zit. Doordat het natuurlijk ook op de grond terecht komt, komt het in onze sokken. Niet fijn zulke harige sokken in de was. Ik kan er vrij weinig tegen doen..

 7. Wat een handig en interessant artikel. Toevallig viel het mij van de week op dat ik wel heel veel haren meenam tijdens het douche.. Maar daar is dus een soort van logische verklaring voor, fijn!

 8. Ik heb het ook heel het jaar door helaas. Toevallig dat ik vandaag op zoek ga naar supplementen die het tegengaan. In de herfst is het wel een tikkeltje erger bij mij! Bedankt voor de tips :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *