Search
Close this search box.

Waarom ik social media eigenlijk helemaal niet leuk vind

Bobbi Brown Luxe Lip Color Rasberry Pink

Ik maak me er schuldig aan, uren per dag ben ik op social media te vinden. Ik check alle berichten op Twitter, lees meerdere malen mijn Facebook timeline bij en mis geen enkele Instagram post. Ook probeer ik mee te doen met de Instagram hype en af en toe ook nog een video te maken voor op Youtube, maar waarom eigenlijk?

Eigenlijk is het maar asociaal, social media. Een gewoon gezellig gesprek met familie of vrienden is er niet meer bij zonder dat ik even mijn andere sociale contacten moet checken of antwoorden. Waarom ben ik zo geïnteresseerd in iemand anders zijn leven en gebeurtenissen. Want nadat ik het heb gelezen denk ik vaak, wat en waarom heb ik dit nou eigenlijk bekeken.

Een tijdje geleden was ik bij een concert en voor de grote opkomst kwamen ineens alle telefoontjes tevoorschijn om de opening te filmen, zo ook mijn telefoon. Tot een vrouw naast mij iets heel nuttigs zei. “Iedereen wil graag naar het concert, maar kijkt alleen maar naar het beeldscherm van zijn telefoon, je mist de hele magie en belevenis van het concert”. En ze heeft gewoon gelijk!

Hoe vaak ik wel niet wacht met eten om even een fotootje te maken voor Instagram, belachelijk eigenlijk. Of iedereen even stil wil staan om een foto te maken, bizar! Waarom leven we eigenlijk met zoveel drang te presteren op social media? Ik ben er een beetje klaar mee. Ik vind het echt wel leuk om een foto op Instagram te plaatsen, maar die moet er dan maar spontaan komen. Ik ga niet 3894839 geforceerde selfies maken (waar ik sowieso een hekel aan heb) of overal om me heen kijken wat het perfecte Instagram plaatje zou zijn.

Natuurlijk is social media en YouTube een deel van mijn werk als blogger. Maar van mij hoeft het allemaal niet zo. Mijn hele leven vloggen, nee bedankt. Laat mij het moment maar echt beleven in plaats door een lens van de camera.

Waarom ik dit typ weet ik eigenlijk helemaal niet, ik heb het al een hele tijd in mijn hoofd zitten en moest het gewoon kwijt. Misschien om mezelf wel een goede reden te geven niet zo obsessief met social media bezig te zijn. Ik merk dat ik dat de laatste tijd helemaal niet meer ben en me dat een stuk rust geeft. Dan heb ik maar geen tienduizenden of honderduizenden foto’s. Heb ik ook geen haat reacties en dat soort onzin.

Wat ik mezelf en anderen wil meegeven is dat ik meer van het moment moet genieten en niet obsessief met mijn camera (of camera van mijn telefoon) moet bezig zijn er voor de buitenwereld weer een fantastisch shot van mijn ‘perfecte leven’ uit te gooien. Deze post ging eigenlijk helemaal nergens over, maar ik moest het gewoon kwijt.

Hoe denken jullie over social media? Voelen jullie ook die druk om iets ‘leuks’ te posten en betrappen jullie jezelf wel eens op momenten dat je persé een foto wilt maken wat eigenlijk gewoon belachelijk is. Waarom moeten we sinds een aantal jaar massaal foto’s maken van ons eten? 5 jaar geleden had iedereen ons uitgelachen.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

29 reacties

 1. Ik geef je groot gelijk! Ikzelf heb nooit twitter gehad wel instagram en facebook en ikbhad precies dezelfde gedachte.. het boeide me eigenlijk niet meer wat anderen ook met het leven deden en toen heb ik alles verwijderd! Heeft echt een heleboel rust gegeven! Ik heb het geen dag gemist!

  1. Ik ben opgegroeid met alles wat maar met social media te maken heeft en het enige wat me echt heeft verleid is ‘Whatsapp’. Niemand om me heen kan geloven dat ik geen Twitter, geen Facebook, Snapchat and so on heb. Ik ben er totaal geen fan van om mijn tijd te verdoen met mezelf maar overal op te plaatsen (met alle respect voor de mensen die het wel doen). Ik zie het zo vaak als ik uitga….stelletje, vrienden en vriendinnen…er zit altijd wel iemand op zijn telefoon, afgeschermd van de rest….had je beter thuis kunnen blijven.

   We leven al in een wereld waarin we als sofinummer leven en iedereen het maar druk heeft met zijn werk. Daarom vind ik het belangrijker om te genieten van de mensen om je heen waar je al zo weinig tijd voor hebt. Ik geniet van ieder moment met mijn ouders als ik weer eens bij ze op bezoek ben. Op de bank in de avond met mijn geliefde. Met mijn vriendinnen wanneer we weer eens tijd voor elkaar hebben. En dit gevoel is mooier dan welk gevoel je maar ook via social media kan krijgen. Waardeer ieder moment in je leven, want het kan altijd je laatste zijn. Ik denk dat velen, als ze hun dag zouden mogen herzien, zouden beseffen wat voor prachtigs ze zichzelf hebben ontnomen door de hele dag met hun hoofd in die verdomde telefoon te zitten.

   Ik schrijf dit berichtje nu bewust vanaf mijn laptop, want als ik dit via mijn telefoon had gedaan, zou ik ondertussen al opgegeten zijn door het monster dat Whatsapp heet en constant naar me roept met zijn wolkjes

   Ik hoop dat steeds meer mensen gaan beseffen dat die mobiele smartfone de levenskwaliteit flink vermindert en overgaan naar onze lieftallige, nostalgische mobiel. Ik zeg altijd een beter begin, begint bij jezelf…..dus zou ik eerst moeten afkicken van het monster.

   Thumbs up voor jou Aranka, ik denk dat er steeds meer mensen gaan wakker worden! Xxx

 2. Ik had begin januari ook een mega social media dip. Totaal geen zin om iets te delen, gewoon willen genieten van mijn eten terwijl het nog warm is en willen praten met mensen ipv een foto maken en laten weten dat we samenzijn. Inmiddels ben ik weer actief maar wel ben ik veel bewuster bezig met wat ik wil delen en wat niet. Want soms vraag ik me ook wel eens af, waar gaat het heen?!

 3. Ik was verslaafd aan instagram. Duizenden volgers en met hun een grote druk om te presteren qua foto’s en regelmaat van posten. 10 weken geleden heb ik besloten om van de ene op de andere dag te stoppen met instagram en whatsapp. Verbazend geboeg was het niet moeilijk. Het voelde niet alsof ik er niet meer bij hoorde of alle belangrijke dingen mistte. De neiging om een mooie foto te maken van mn koffie is er nog wel, maar het blijft bij één bewogen snapchat in plaats van 10 verschillende foto’s die ik “ooit op insta kan plaatsen”. Ik laat steeds vaker perongeluk mijn telefoon thuis liggen. Het gaf en geeft me nogsteeds een serene rust in mn hoofd maar gek genoeg ook in mijn lichaam.

 4. De mevrouw die jou aansprak, heeft absoluut gelijk! We leven in een tijdperk waarin we ontzettend gefixeerd zijn op onze mobiele telefoon (om onze social media bij te houden) in plaats van dat we eens goed om ons heen kijken. Kijk maar eens om je heen wat er gebeurd als een trein vertraging heeft, iedereen pakt meteen zijn/haar mobieltje erbij. Ongelooflijk..!
  Al moet ik eerlijk bekennen dat ik er stiekem ook aan mee doe. Vroeger keek ik veel meer om me heen. Inmiddels pak ik sneller mijn mobieltje om snel een foto te maken en te plaatsen op mijn Instagramaccount of om door te sturen in een What’s App berichtje. En ja, ik voel een bepaalde druk om iets te delen via Social Media. Stom, hè?!
  Anderhalf jaar geleden was ik op vakantie in Cuba. Daar kon ik drie weken lang geen gebruik maken van internet, mobieltje, etc. Wat heerlijk rustgevend! Bij terugkomst zat mijn mobieltje meteen aan mijn handen vastgeplakt. Wel heel bijzonder dat in onze vakantie toen de MH17 is neergestort en wij daar niets van hebben meegekregen. Dat is zo apart!

 5. Ik begrijp je standpunt wel, en dat wat die vrouw zei dacht ik inderdaad ook toen ik in Engeland op vakantie was. Maar voor de rest vind ik het eigenlijk alleen maar leuk, ik voel geen druk. En ook foto’s maken van mijn eten vind ik geweldig, omdat ik me dan kan herinneren wat voor lekkere dingen ik allemaal heb gehad.

 6. Hoe vaak dat ik nu al op verjaardagsfeestjes heb meegemaakt dat er een aantal mensen bijna heel de avond met de snufferd tegen de telefoon zit aangeplakt omdat ze facebook en heel die andere meuk moeten bijhouden. Ik vind het zo onbeschoft! Alsof de persoon die het feestje geeft niet goed genoeg is of zo? Ik heb het wel vaker gezegd, de vooruitgang met moderne telefonie, is de achteruitgang van het fatsoen. Zelfs kinderen van een jaar of 12 die niets anders doen… triest gewoon.

 7. Ik ben bewust “hopeloos” ouderwets gebleven.
  Met 3 grote kinderen die niet beter weten dan dat het er nu eenmaal bij hoort, en een man die er wel graag aan mee doet ben ik zo blij dat ik die prestatie drang of druk niet voel.
  Ik heb wel tijd voor geneuter en suffe dngen , en het mooie is, niemand die er iets van merkt dat ik z’on sufkut ben ?want ze zitten toch met hun snufferd op dat beeldscherm.
  Laat mij maar lekker de afstands bediening van de tv beheren , lekker koken en keuvelen……en als ik iets zeg, oké ….ze luisteren nooooooit, maar affijn , als ik een keer iets vergeet roep ik gewoon dat ze niks gehoord hebben.
  Het is hun gemis, niet de mijne.
  Ik geef je HEEL GROOT GELIJK dat jij van the real thing’s wilt genieten.
  Knap ( in deze tijd en met jouw werk) en geniet van de liefde en mooie dingen die je op deze manier wel ontvangt.
  X

 8. Je hebt gelijk, maar weet je het is ook heel fijn om filmpjes terug te bekijken van je concert. Je herinnert je toch niet altijd alles en er naar luisteren kan je terug in de sfeeren brengen. En terugkijken naar een foto van eten is ook altijd leuk. Zolang je er niet mee overdrijft

 9. Ik ben het helemaal met je eens. Die stomme telefoons altijd! Nu moet ik zeggen dat ik zelf ook altijd graag overal foto’s van maak, maar dat is voor mijn eigen archief. Ik maak elk jaar fotoboeken van alles wat we mee maken, zodat we niks kunnen vergeten. Daarom maak ik graag foto’s. Maar die social media verslavingen.. Die snap ik ook niet zo.

 10. Ik ben het helemaal met je eens. Nu is het wel zo dat ik een beginnende blogger ben en het promoten van het blog via social media erbij hoort, anders zou ik ook niet veel meer met social media doen.

  Maar waar ik mij vooral aan stoor is dat vrienden bijvoorbeeld een foto of ervaring op Facebook zetten en dit niet meer persoonlijk aan je vertellen. Bijvoorbeeld: “Ik heb een nieuwe vriend/huis/baan of iets dergelijks, heb je dat niet op Facebook gezien?”. Uhmmm :’)…?

 11. Herkenbaar. Ik heb vorig jaar een half jaar social media pauze ingelast. Toen ik weer terug kwam een nieuw Facebook account aan gemaakt waar ik maar 50 vrienden heb, en heel af en toe een vakantiefoto op zet weken na de vakantie. Zit op snapchat om te lachen om mijn favoriete bloggers (waaronder jij), maar post daar zelf niks en op instagram post ik nu heel af en toe iets, vooral foto”s van mijn omgeving of natuur die ik mooi vind, en niet meer mezelf of anderen (herkenbaar) in beeld. Ik zit er vooral voor de fashion foto’s van de grote modehuizen en make-up merken, daar kan ik echt van genieten.

  Ik merk dat het me rust heeft gegeven en de reflex om iets op Facebook te gooien is eigenlijk geheel verdwenen. In plaats van eerst foto’s van elke gang te schieten, merk ik nu thuis pas op dat ik enkel 1 foto heb gemaakt van m’n vriend voor aanvang van het eten. Ik mis het niet en dat voelt best fijn! De focus is weer komen te liggen op wat belangrijk is: genieten van het moment.

 12. Pff, ja helemalee mee eens, ik heb 1 januari mijn Facebook zelfs verwijderd. De druppel was op mijn bruiloft afgelopen oktober. We trouwden op het strand, super romantisch met een prieeltje en alles erop en eraan. Wij zaten daar samen op een loveseat en zag al mijn famillie en vrienden daar zitten.. Ik kon ze allemaal niet recht in hun gezicht aankijken, en zij mij ook niet, want er zat zo’n verdomd telefoontje voor! Echt zó a-romantisch.. Ik baalde daar echt van!

 13. Ik snap precies wat je bedoelt! Zelf vergeet ik vaak om foto’s te maken op leuke momenten omdat ik dan bezig ben met ervan genieten, gelukkig! Maar ik zie het wel vaak bij anderen en vind heel bizar eigenlijk. Goed dat je hier een artikel over schrijft!

 14. Helemaal mee eens! Ik heb alleen Facebook en gemiddeld post ik eens per week wat, wel lees ik meestal dagelijks eventjes de posts van anderen, maar op vakantie of tijdens een weekend weg, mis ik het niet. Ik heb nog een printerest account waar ik niets mee doe en een LinkedIn account wat ik zelden gebruik. Andere social media ben ik nooit aan begonnen: ik heb wel wat beters te doen! Ik bezoek veel concerten en festivals. Ik vind het leuk om daar foto’s van te maken en te posten op Facebook, maar wil inderdaad ook niet alles alleen maar via de camera meemaken. Ik maak meestal een aantal foto’s bij de start en het eind van het concert en verder niet. Op festivals: een paar foto’s van bands die ik heb gezien (aan het begin van het concert meestal) en af en toe wat van de sfeer en vreemd uitgedoste andere bezoekers of leuke momenten met vrienden. Ik verwacht dat ik nog geen procent van de tijd met fotograferen kwijt ben: ik vind het leuk om er foto’s van te hebben, maar het moet niet ten koste gaan van mijn beleving. Idem op vakantie: ik maak foto’s van dingen die ik mooi en bijzonder of gewoon leuk vind, maar neem vooral ook rustig de tijd om dingen direct te zien en te ervaren buiten de lens van de camera.

 15. Net omdat je zo ‘normaal’ en gewoon bent (en helemaal niet zo geforceerd en ‘fake’ perfect zoals sommige andere bloggers) kom ik zo graag terug naar jouw blog! Je hebt zo helemaal gelijk! Vooral helemaal blijven doen waar jij je goed bij voelt!! Je bent geweldig Aranka!

 16. Ik zit volledig anoniem op het internet (als zijnde niet mijn eigen naam) en er staat geen enkel foto van mezelf op het internet buiten een paar klassenfoto’s die heel erg oud zijn (en dan spreken we over 35 tot 45 jaar)…zou niet weten waarom ik alles zou moeten delen met de wereld met naam en toenaam. ;) Zo snap ik ook niet waarom mensen zoveel GB nodig hebben op hun telefoon, ik krijg nog niets eens 50 Mb per maand op.

 17. Ik begrijp je helemaal! Ik heb twitter, instagram en snapchat en plaats zo nu en dan ook iets. Als ik naar een concert ga maak ik eigenlijk nooit foto’s. Ik vraag later altijd foto’s van degene die met me mee was, haha. Ook op vakantie heb ik vaak dat ik eerst rondkijk en dan foto’s maak!

  x

 18. Ik vind het leuk, zo’n artikel als deze! Gewoon even lekker je mening spuien, daar is jouw blog dé aangewezen plek voor. En ik vind het leuk om te lezen hoe anderen over dit soort dingen anno 2016 denken.

  Het is inderdaad bizar wat we wel niet doen voor dé perfecte Instagramfoto, want ja, tegenwoordig vang je niet zoveel likes met een foto van je eten die níet het perfecte licht heeft en die níet de perfecte hoek heeft. Oh, en als het kan moet het ook gezond zijn, dat vangt ook meer likes. UGHHHHH! We zijn verpest.

 19. Je schrijft ‘Een gewoon gezellig gesprek met familie of vrienden is er niet meer bij zonder dat ik even mijn andere sociale contacten moet checken of antwoorden.’ Waarom doe je dat?? Je gaat dus ergens op bezoek/ontvangt mensen/spreekt met iemand af, wat wil zeggen dat je allebei tijd vrij maakt om die ander te spreken. En dan is het moment daar, en je onderbreekt dat om je met anderen bezig te houden. Accepteren de andere mensen dat? Ik zou het echt heel ongezellig vinden en er zeker wat van zeggen als het vaker gebeurt.

  Als ik met vrienden afspreek, komt de telefoon soms tevoorschijn om iets aan elkaar te laten zien of een nieuwe afspraak in de agenda te zetten, verder niet want is niet nodig.

  Ik ben benieuwd of je over een maand of wat nog eens een blog hierover wil schrijven om te kijken of je hierin veranderd bent, en wat je daarvan vindt.

 20. Ik kan me helemaal vinden in je bericht. Ik kan nog gewoon in de trein zitten en van het uitzicht genieten ipv constant op mijn telefoon te kijken, bijzonder he….?☺

 21. Vind dit soort artikelen altijd wel leuk om te lezen en eigenlijk heb je wel gelijk. Zelf doe ik vrij weinig met Instagram, af en toe eens een foto, maar scroll er nooit doorheen. YouTube heb ik weinig mee.. maar kijk wel zelf filmpjes. Snapchat is op zich wel favoriet en natuurlijk Whatsapp en Facebook een beetje.. Af en toe kijk ik er helemaal niet op en dan moet ik zeggen dat het stukken rustiger in mijn hoofd is.. je leest en ziet niet alles.

 22. Facebook heeft Instagram opgekocht, Google is allang niet meer wat het was en ingehaald door Amazon.
  Social Media is helemaal niet sociaal maar gewoon advertentie vervuiling, zoals vroeger je brievenbus vol zat met ongewenste post.
  Twee anekdotes: Ik heb twee vrienden die ik niet meer ontmoet omdat ik vergeten was “vrienden” te worden op Facebook…
  En onlangs botste ik tegen iemand op straat die het druk had met zijn mobiel, de mijne zat in mijn tas, maar ik werd wel helemaal verrot gescholden, dat ik moest uitkijken…
  Overigens staat al vast dat “Social Media” zijn langste tijd gehad heeft. Ben benieuwd wat er dan komt, nog meer zombies?

 23. Interessant artikel! Ik kan je gedachtegang zeker begrijpen. Ik ben zelf ook druk bezig om mijn social media gebruik te verminderen. Het besef komt steeds meer dat het helemaal niet erg is om allerlei dingen en zaken die zich online afspelen te missen. Ik probeer uiteindelijk mijn social media gebruik alleen zakelijk te houden.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *