Waarom drogisterij producten in het buitenland veel goedkoper zijn

shutterstock 1644848377

Heb je je wel eens afgevraagd waarom dezelfde shampoo, zeep, foundation of haarverf in het buitenland veel goedkoper is? Dat is niet gek, want in Nederland bestaal je standaard teveel voor je drogisterij producten, vaak wel de helft meer dan in andere landen voor hetzelfde product. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Ik leg het je uit!

Bron afbeelding: Shutterstock

Waarom is zijn shampoo en derlijke goedkoper in het buitenland?

De grote merken zoals NIVEA, Dove, L’Oréal, Garnier, Venus en dergelijke zijn veel goedkoper in het buitenland dan in Nederland. Maar andere dingen zijn juist weer duurder. Zo kun je bijvoorbeeld geen medicatie in het buitenland bij de drogisterij halen, daarvoor moet je naar de apotheek en ben je een stuk duurder uit. Het ligt er dus ook maar net aan wat je koopt. Het zijn dus echt de grote merken qua verzorgingsproducten (denk aan skincare (drogisterij kwaliteit), haarverf, schoonmaakmiddel, wasmiddelen en make-up) die goedkoper zijn. De rest is net zo duur of bijvoorbeeld in Nederland weer duurder.

Verschil in BTW tarief

Wat ook al een verschil met zich meebrengt is het verschil in BTW vergeleken met Nederland. In Nederland heffen we 21% BTW op drogisterijproducten en in Duitsland is dat maar 19% wat dus ook al een klein beetje meewerkt in de prijs. Maar de grote verschillen komen daar niet vandaan…

Nederlanders zijn gek op actie

Het grootste verschil zit hem namelijk in de acties. Elke week valt er weer een pak met folders op de deurmat en de drogisterijen en supermarkten stunten met acties, vooral de 1+1 gratis acties zijn heel populair. Maar dit is dan ook meteen het probleem. In Nederland wordt de consumentenprijs aangepast naar de 1+1 gratis acties. Dit is zodat de producent geen verlies heeft aan deze acties. Want overal is wel ergens je merk met 1+1 gratis te vinden. Je betaald dus standaard dubbel zoveel voor het product in Nederland (met andere woorden, koop dus nooit iets als het niet in de aanbieding is).

Nederland is één van de weinige landen waar zoveel acties je rondom de oren vliegen. In andere landen zijn er eigenlijk nooit acties op drogisterij producten. Hooguit een paar procent, maar zeker geen 1+1 acties. Maar daar zijn de standaard prijzen gewoon veel lager en betaal je eigenlijk gewoon hetzelfde als wij doen voor 1+1.

Luxe merken en huismerken zijn niet goedkoper

Merken die nooit in de aanbieding zijn in Nederland zijn daarom vrijwel nooit duurder dan in het buitenland. Wil je een lipstick van Dior, Chanel of MAC kopen, dan zijn die in het buitenland net zo duur als in Nederland. Het zijn dus echt de merken die hier standaard goed in de aanbieding zijn die goedkoper zijn. Ook huismerken schelen niet veel in prijs, omdat deze vrijwel nooit in de aanbieding zijn.

Conclusie is dus, in Nederland betaal je vrijwel altijd 50% teveel voor een drogisterij artikel, wacht dus dat je producten goed in de aanbieding zijn, dan betaal je er de juiste prijs voor. En anders is een tripje naar bijvoorbeeld Duitsland ook een goed idee!

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reply
  Loes
  22 juli 2021 at 16:07

  Eindelijk de waarheid boven tafel. als groot klager over de NL prijzen voor drogisterijmerken, had ik dit inmiddels zelf ook onderzocht. Wil nog wel even kwijt dat er ook uitzonderingen zijn op sommige dure parfums, bij Douglas Kleve betaal ik 34 euro voor 30 ml Trésor en in NL kan ik dit nergens voor minder dan 53 euro krijgen (superwinkel, online shop) maar in de regel ontloopt de prijs elkaar niet veel. Hoe dan ook, fijn dat jij met tekst en uitleg aandacht besteedt aan het fenomeen prijsverschillen drogisterijmerken binnenland/buitenland. Hiermee worden mijn reacties op de prijsstelling als je ons een nieuw product toont ook overbodig, iedereen kan in je artikel lezen hoe de vork in de steel zit. Bedankt!!

 • Reply
  T
  3 augustus 2021 at 16:47

  in Leer in Duitsland net over de Nederlandse grens zijn Drogisterijspullen ook een stuk goedkoper. Sommigen gaan er apart naar toe om een voorraadje te aan te leggen. Luiers shampoo”s zeep tandpasta deodorant. .

 • Reply
  Miss_k
  5 september 2021 at 13:42

  Als expat kan ik verklappen dat dit klopt. In England, Nieuw-Zeeland en Spanje geldt het voor bijna alles! Boodschappen, uit eten, openbaar vervoer, drogisterij. Overigens heb ik in alle 6 de landedn waar ik gewoond heb gewoon medicatie in de drogist gekocht. Het enige wat ik in Nederland goedkoper vond was antihistamines

 • Reply
  Enem Mall
  20 april 2022 at 09:37

  Buy trending polo shirts online in Pakistan from Enem Mall.

 • Laat een reactie achter