Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar is collageen goed voor?

Als je erover denkt om een collageensupplement in je dagelijkse routine op te nemen, vraag je je misschien af: waar is collageen poeder eigenlijk goed voor? In deze blogpost nemen we daarom de voor- en nadelen van door van deze collageen supplementen, wat het verschil is tussen de vloeibare en de poedervormige versie en waarom je afhankelijk van je specifieke behoeften voor het ene supplement boven het andere kunt kiezen (of ze gewoon allebei over kunt slaan).

Bron afbeelding: Shutterstock

Wat is collageen eigenlijk?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Het is een eiwit dat een cruciale rol speelt in ons bindweefsel en het gezond houden van onze huid, haar, nagels en gewrichten. We maken collageen, maar we kunnen collageen ook binnenkrijgen via de voeding die we eten, zoals de huid van kip of vis.

Er zijn veel soorten proteïne die we binnenkrijgen via ons eten, drinken en supplementen. Lees in dit artikel alles over proteïne: Feiten over proteïne van een geregistreerde diëtist.

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageeneiwit af en verliest het collageen in onze huid zijn kracht. Dit leidt tot fijne lijntjes en rimpels door minder huidelasticiteit, dunner wordend haar, broze nagels en pijnlijke gewrichten.

Waar is collageen poeder goed voor?

Er zijn een aantal potentiële voordelen van collageen poeder supplementen en daarom nemen veel mensen er hun toevlucht toe. Het nemen van collageen kan verschillende doelen ondersteunen; je kunt proberen je gewrichten of darmen gezonder te maken, of het uiterlijk van je huid een oppepper geven.

Belangrijke opmerking: collageen is slechts één factor in de gezondheid en het uiterlijk van je huid. Je blootstelling aan UV-licht, rook en vervuiling speelt ook een rol, net als je gebruikelijke voedings- en hydratatiegewoonten en zelfs je genetica. Veel factoren spelen een rol, niet alleen supplementen die je neemt (of overslaat).

Als je collageen gaat kopen, zul je zien dat er een paar verschillende vormen zijn waaruit je kunt kiezen. Tijd voor de vraag: is vloeibaar collageen beter dan poeder? Nou, dit zal je misschien verbazen, maar het beste antwoord is niet voor iedereen hetzelfde!

Collageen poeder

Er zijn twee verschillende soorten collageensupplementen verkrijgbaar: collageen in poedervorm en vloeibare collageenproducten. De poedervorm van collageen is waarschijnlijk de meest gebruikte manier om collageen aan te vullen.

Hieronder enkele punten die je kunt overwegen om uit te vinden welke collageen soort voor jou het beste is:

  • Meer collageen per portie: Collageenproducten in poedervorm hebben meestal meer collageen per portie dan vloeibare producten. De hoeveelheid collageen in vloeibare vormen is meestal 10 gram of minder per portie, terwijl veel poeders meer dan 20 gram per portie hebben.
  • Minder ingrediënten: Collageen in poedervorm kan gemakkelijk worden gevonden als een product met maar één ingrediënt; vloeibaar collageen heeft waarschijnlijk meer andere ingrediënten en toevoegingen (dit kan een voor- of nadeel zijn, afhankelijk van je behoeften en doelen).
  • Smaak: Sommige mensen vinden dat collageen supplementen in poedervorm een onaangename nasmaak hebben, terwijl anderen vinden dat de smaak mild is en gemakkelijk te maskeren.
  • Kosten: Qua prijs zijn collageen supplementen in poedervorm meestal minder duur dan vloeibare collageen supplementen. Dit komt omdat vloeibare collageen supplementen een ingewikkelder productieproces en verpakking vereisen, waardoor de kosten hoger zijn. De hogere kosten kunnen echter de moeite waard zijn voor mensen die gemak belangrijk vinden.
  • Biologische beschikbaarheid van collageen: Alle vormen van collageen worden gemakkelijk door je lichaam opgenomen. Hoewel er online wordt beweerd dat de vloeibare vorm van collageen de voorkeur heeft omdat het beter wordt opgenomen, is er eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt.

Is vloeibaar collageen beter dan poeder?

Er zijn zeker een aantal voordelen van vloeibaar collageen, maar ook een aantal nadelen.

  • Gemak: Vloeibare collageensupplementen zijn over het algemeen handiger om in te nemen dan collageensupplementen in poedervorm. Je kunt vloeibaar collageen gemakkelijk toevoegen aan drankjes of voedsel of vloeibare collageendrankjes kopen die al voor je zijn gemixt en draagbaar zijn. Bij collageen supplementen in poedervorm moet je een portie uitscheppen en door je drankje of eten mengen. Dit kan tijdrovend zijn en minder handig voor mensen die altijd onderweg zijn.
  • Smaak: Voor sommige mensen heeft vloeibaar collageen de voorkeur boven poeder, omdat de vloeistof een neutralere smaak heeft.
  • Minder waar voor je geld: Aan de andere kant heeft vloeibaar collageen vaak minder collageen per portie dan de versie in poedervorm en kan het per portie duurder zijn.
  • Allergieën: Vloeibaar collageen kan in een andere vorm of zelfs van een ander dier zijn, vergeleken met collageen in poedervorm. Sommige vloeibare collageenproducten zijn bijvoorbeeld afkomstig van vis; als je een visallergie hebt, kun je beter niet kiezen voor collageen uit de zee.
  • Nu we de verschillende vormen van collageen besproken hebben, vraag je je misschien af hoeveel je per dag zou moeten nemen.

Hoeveel collageen per dag?

Als je denkt dat collageen goed past bij jouw persoonlijke doelen en budget past, wordt in de onderzoeken meestal uitgegaan van 5 tot 15 gram collageen per dag. En voordat je je glas helemaal volschept: meer is niet per se beter.

Voorzichtig met allergieën!

Als je een voedselallergie hebt, wees dan voorzichtig met welke collageenproducten je koopt. Hoewel veel producten van runderen zijn (rundercollageen op basis van koeien), zijn er ook collageenproducten die van vis zijn gemaakt (vaak viscollageen genoemd) en zelfs producten die van eieren zijn gemaakt.

Dus als je allergieën hebt, controleer dan eerst grondig het etiket en onderzoek alle collageen voedingssupplementen.

Hoe zit het met vegan collageen?

Helaas bestaat veganistisch collageen niet, collageen komt altijd van dierlijke bronnen.

Je kunt echter wel evenwichtig eten, vitaminen en mineralen nemen die de gezondheid van je huid ondersteunen en gehydrateerd blijven.

Vitamine C ondersteunt bijvoorbeeld het vermogen van je lichaam om collageen aan te maken, dus het eten van een algeheel gezond dieet dat rijk is aan vitamine C, of een vitamine C-supplement als je dat nodig hebt, kan net een kleine boost geven aan het uiterlijk en het gevoel van je huid.

Zoals we in dit artikel hebben besproken, is het belangrijk om te weten dat veel verschillende gewoonten – binnen en buiten je controle – het uiterlijk en de gezondheid van je huid beïnvloeden. Je kunt je leeftijd of genetica niet veranderen, maar je kunt wel meer fruit en groenten eten, gehydrateerd blijven en dagelijks zonnebrandcrème gebruiken.

Maakt het type collageen iets uit?

Collageen supplementen kunnen een nuttige aanvulling zijn op je supplementenroutine, maar ze zijn geen absolute must. Hoewel zowel vloeibaar collageen als collageen in poedervorm hun potentiële voordelen hebben, is je persoonlijke voorkeur het belangrijkste.

Als je een handiger product wilt of een neutralere smaak, dan zijn vloeibare collageen supplementen misschien de beste optie. Als je het meeste uit je geld wilt halen en het niet erg vindt om poeder te moeten mengen, is er niets mis mee om voor de poeder collageen supplementen te gaan.

Conclusie

Hoewel veel collageenmerken beweren dat vloeibaar collageen beter wordt opgenomen, zijn er geen wetenschappelijke studies die dit ondersteunen, dus maak je zeker geen zorgen als je collageen poeder gebruikt.

En vergeet niet dat je geen collageen hoeft te kopen om gezond te zijn. Onderzoek naar collageen is over het algemeen vrij nieuw, dus we kennen nog niet alle voordelen voor de gezondheid.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *