Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo overwon ik mijn vliegangst + tips

Zo overwon ik mijn vliegangst + tips

Ik ben een redelijke held op sokken en iets wat ik echt niet leuk vind is vliegen. Het idee van ver boven de wolken zitten met niets onder je beangstigd me. Desondanks dat ik het doodeng vind, vlieg ik toch meerdere keren per jaar met het vliegtuig. Ik wil mijn angst namelijk niet laten winnen, want als je eenmaal uit het vliegtuig stapt kun je een heel nieuw stuk van de wereld ontdekken. Nu na tig vliegreisjes kan ik wel stellen dat ik er redelijk overheen ben. In dit artikel vertel ik jullie hoe ik mijn vliegangst overwonnen heb.

Ik weet het nog goed, de eerste keer dat ik ging vliegen was ik 10 jaar oud. Voor het eerst met het vliegtuig naar Turkije voor een vakantie. Op Schiphol heb ik volgens mij alles bij elkaar lopen janken omdat ik niet dat vliegtuig in durfde te stappen. Ik heb geen idee waar die angst vandaan komt want vliegen is een van de meest veilige manieren om je te vervoeren, maar ik denk dat die angst er altijd in is blijven zitten. Toen ik 19 was stapte ik weer in het vliegtuig, mijn eerste vakantie zonder ouders en met Danny. Dat ik vliegangst had was mij toen nog niet helemaal duidelijk en boekte enthousiast een vakantie naar Gran Canaria waar je dus met het vliegtuig heen moet.

Een dag van te voren begon het al, de zenuwen om te moeten vliegen. En hoe dichter we bij het vliegmoment kwamen, hoe zieker ik werd. Ik waren urenlang aan de diarree (heel vervelend op een vliegveld), liep met knikkende knieën en en klamme handjes het vliegtuig in. Sinds twee jaar draag ik ook een Fitbit die mijn hartslag meet, voordat we op de gewenste hoogte zitten is mijn hartslag in een stoel waarbij ik zit 130, redelijk aan de hoge kant kun je dat noemen. Vliegen, ik vind het echt verschrikkelijk.

Maar waar ben ik dan zo bang voor? Ik ben bang dat een motor het begeeft, er per ongeluk een ander vliegtuig tegen ons op vliegt (ik bedoel, je gaat best hard en door de wolken kun je niets zien), tijdens het landen de wielen niet uit gaan, het nog maar niet gehad te hebben over turbulentie of een bochtje die het vliegtuig moet maken. Sommige mensen vinden vliegen fantastisch, dat snapte ik voorheen echt niet. Ik zag het als een noodzakelijk iets om op je bestemming te komen, een zure appel waar je doorheen moest.

Zo overwon ik mijn vliegangst + tips

Tot een jaar geleden had ik echt veel last van mijn vliegangst. Zoals ik al zei, uren van te voren echt last van diarree hebben, trillende handen een hele hoge hartslag en in het vliegtuig zit ik stijf van de spanning voor eventuele turbulentie of mankementen aan het vliegtuig. Ik ging met mijn vriendin mee terug naar Zuid-Afrika vanuit Nederland (zij woonde daar) en grapte, als ik na deze reis niet van mijn vliegangst af ben weet ik het ook niet meer. Want we moesten drie vluchten hebben om op Port Elizabeth te komen en ook nog eens 12 uur achter elkaar vliegen. En na deze reis kan ik inderdaad zeggen dat mijn vliegangst zo goed als weg is. Ik denk dat het een samenloop van omstandigheden is. Ik was zelf klaar met mijn vliegangst, ben dingen gaan uitzoeken en heb me er maar een beetje aan overgegeven. Hier zijn mijn tips:

Bereid je goed voor

Toen ik er klaar mee was ben ik op internet gaan zoeken naar vliegangst en handige tips. Zo vind je dat het de veiligste manier van reizen is, het vliegtuig voor vertrek helemaal gecheckt wordt. Er veel onderhoud is aan de toestellen en ga zo maar door. Dat heeft mij wel doen loslaten dat er een technisch mankement kan zijn nihil is.

Ik ben vooral nog heel erg bang voor turbulentie en daarbij heeft dit filmpje van Transavia heel erg geholpen. Ze vertellen in Jip en Janneke taal wat het is en dat je eigenlijk nergens bang voor hoeft te zijn, dat gaf op een of andere manier zoveel rust. Ook heb je boeken zoals “Vliegangst en hoe je er vanaf komt” die goed zouden moeten helpen.

Vlieg zo vaak mogelijk

Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar die drie vluchten naar Zuid-Afrika gingen mij steeds makkelijker af. De eerste vlucht vond ik doodeng, de tweede vlucht al iets minder (maar nog wel eng van een A380 is wel héél erg groot, hoe kan dat ooit vliegen) en de laatste vlucht ging eigenlijk zonder problemen. Ik merk ook dat ik nu super makkelijk het vliegtuig in stap en geen last meer heb van mijn buik of angst. Ik ben zo vaak dit jaar met het vliegtuig geweest dat ik nu wel weet wat ik kan verwachten en hoe het gaat, dat geeft echt rust! En ja, elke keer is het zonder enige problemen gegaan. Het maakt niet uit of je nou met TUI of KLM vliegt, een kleine Cityhopper of een slagschip van een A380.

Laat je angsten los

Dit klink heel moeilijk en dat is het ook, maar toch is het mij gelukt. Ik kan me vroeger nog goed de woorden van mijn opa en oma herinneren. We waren in Zeeland op vakantie en ik durfde (goh) niet met de veerboot van Vlissingen naar Breskens, want er gingen teveel auto’s en vrachtwagens op de boot dat ging nooit goed en hij zou zeker weten zinken. Ze namen mij in de armen en zeiden “Er gebeurt niets, de boot vaart al jaren. En als er wel iets gebeurt, dan heb je in ieder geval gedaan wat je graag wilde doen, naar de andere kant gaan!”. Deze woorden zijn mij altijd bijgebleven en komen steeds boven als ik iets eng vind en het niet durf. Als ik het niet doe, kom ik nooit op het punt waar ik graag had willen wezen. Zou het wel mis gaan heb ik in ieder geval de stap genomen. En gelukkig gaat het 99,9 % altijd goed. Als ik eenmaal in het vliegtuig zit denk ik nu echt niet meer wat er allemaal mis kan gaan, ik laat het los. Ik heb gemerkt als ik dat wel doe helemaal gek wordt en stijf van de spanning zit.

Geef aan dat je vliegangst hebt

Je hoeft dit echt niet aan iedereen te zeggen of er mee te koop lopen. Nee, dat hoeft helemaal niet en je moet het ook niet doen als je je er niet goed bij voelt. Maar soms is het wel prettig het aan te geven aan je reisgenoten of misschien aan de bemanning van het vliegtuig. Dan kunnen ze rekening met je houden en misschien wel goede tips geven.

Zoek afleiding

Lees een boek, luister muziek, praat met iemand, ga lekker slapen of speel een spelletje. Het is heel erg goed om je gedachten te verzetten en niet met je angsten bezig te zijn of eventueel te bedenken wat er fout kan gaan. In het begin werkte dit heel goed bij mij, ik kletste helaas 100 uit tegen mijn vriend of een mede passagier of stortte mij volledig op mijn boek. Tijdens lichte turbulentie bleef ik stijf doorlezen om maar met de woorden bezig te zijn en niet met het trillen van het vliegtuig en het werkte. Na een paar zinnen was het vaak weer over.

Ga bij het gangpad zitten

Tegenwoordig zit ik het liefst bij het raampje maar eerst zat ik het liefst bij het gangpad. Zo kon ik snel weg als er wat was maar het was vooral fijn dat ik me alleen maar op het toestel zelf kon richten. Ik vond de bochten vooral verschrikkelijk en die voel je minder bij het gangpad. Ook kon ik niet naar buiten kijken en verzinnen wat er eventueel fout kon gaan en dat gaf ook rust!

Denk aan je doel

Laat je angsten dus los en geniet, maar denk vooral aan je doel waarom je het doet en dat is vaak een positief iets toch? Ga je eindelijk je familie weer zien, ga je lekker op vakantie of ga je een fantastische reis maken? Allemaal positieve dingen waar je aan kunt denken en waarom je dit doet. En als je daar vaak genoeg aan denkt wordt het steeds minder erg.

Hebben jullie wel eens last van vliegangst en wat deden jullie er tegen? Mij heeft het bovenstaande echt heel erg geholpen. Ik zit nu ontspannen in het vliegtuig met een klein beetje een verhoogde hartslag, maar misschien is dat tegenwoordig wel enthousiasme in plaats van angst.

Afbeeldingen: Shutterstock

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

6 reacties

  1. Ik heb ook vliegangst maar laat me er niet door tegenhouden. Het is begonnen toen ik terug vloog vanaf Cuba en we in een luchtzak belandden. We vielen zo’n 1.5 km naar beneden en ik dacht echt dat dat het was. Dach dat we te pletter zouden vallen. Gelukkig was dat natuurlijk niet het geval. Maar sindsdien zit ik wel bij elke vlucht met klamme handen in de stoel. Bij het minste of geringste beetje turbulentie begint mijn hart als een razende tekeer te gaan. Maar stoppen met vliegen…..nooit. daarvoor wil ik te veel van de wereld zien. Ben nu alweer aan het kijken voor een mooie reis naar Zuid-Amerika of Azië. En gaan zal ik. En ook al vlieg ik zo’n 3 a 4 keer per jaar…..minder worden doet het helaas nog niet. Ik ga zeker dat filmpje over turbulentie van Transavia eens kijken. Misschien dat dat mij de volgende keer wat rustiger maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *