Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlekken? Zo krijg je het weer gemakkelijk schoon!

Vlekken? Zo krijg je het weer gemakkelijk schoon!

Ik denk dat ik een van de grootste vlekkenmonsters ben die er bestaat. Overal smeer en knoei ik, het is af en toe gewoon beschamend. Op het tafellaken, op de bank en vooral op mijn kleren, overal zitten altijd vlekken. Maar hoe krijg je die vlekken er nou weer uit? Ik zet een paar handige tips op een rijtje.

Vetvlekken verwijderen

Je kent het wel, je bent wat aan het braden en ineens vliegen de vetspetters door de keuken heen. Of wat dacht je van die klodder mayonaise die ineens naar beneden komt. Maak een doekje nat en doe er een druppeltje afwasmiddel op. Dep het voorzichtig schoon en gooi het daarna zo snel mogelijk in de wasmachine. Als het goed is gaat het er dan weer uit.

Vlekken op leer

Gebruik om je leren banken, schoenen, kleding of tas schoon te maken groene zeep, dit kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Maak hiervan een sopje met warm water en zorg ervoor dat het doekje vochtig is. Wrijf het doekje met het sop over de bank tot je denkt dat de vlek verwijderd is. Neem de het leer daarna nog een keer af met schoon water en een scheutje azijn. Daarna is je vlek zo goed als weg!

Bloedvlekken

Een ongelukje zit in een klein hoekje, of misschien ben je doorgelekt? Niets is zo vervelend als een bloedvlek, want die zijn ook nog eens moeilijk te verwijderen. Belangrijk is om meteen de vlek aan te pakken wanneer het nog niet ingedroogd is. Spoel de vlek goed met koud water tot de vlek helemaal verdwenen is. Soms is daar veel boenen bij nodig. Ook kan het werken met melk schoon te maken.

Nagellak

Net je nagels gelakt en smeer je het per ongeluk aan je kleding? Dat is niet zo handig. Wees zo snel mogelijk met het verwijderen omdat het dan nog nat is. Leg een paar watjes op de vlek en giet hier een beetje nagellak remover overheen de bedoeling is dat de vlek in het watje trekt. Werkt dit niet dan kan je met een wattenschijfje met nagellak remover over de vlek heen wrijven, pas wel op dat het kan dat je kleren verkleuren door de nagellakremover.

Vlekken in hout

Heb je net een mooie nieuwe houten tafel en heb je hem nog niet gelakt of behandeld? Dan kun je gemene vlekken en kringen krijgen. Vetvlekken en waterkringen zie je vooral heel snel op hour. Maak wederom een doekje nat met warm water en doe er wat afwasmiddel op en boen het schoon. Mocht het echt niet werken kun je ook wat spiritus gebruiken. Werkt dit beide niet kun je altijd de tafel nog schuren en daarna goed in de lak zetten.

Rode wijn

Nog zoiets wat je liever niet in je kleding of bekleding krijgt, rode wijn. Ik hoop voor je dan dat je nog een fles witte wijn of bier bij de hand hebt. Met deze dranken kun je heel goed je vlek met rode wijn schoon krijgen. Daarna wel even goed naspoelen met warm water.

Haarverf

Je haar mooi in een nieuwe kleur geverfd en ineens zit het op je shirt, dat was niet helemaal de bedoeling. Haarverf vlekken staan bekend als vlekken die je niet zo snel ergens meer uit krijgt. Je kan nog wel een gokje wagen om het schoon te krijgen, wat je kan doen is het volgende. Dep wat pure alcohol op de vlek en probeer het eruit te wrijven, soms wil het lukken om de vlek te laten verwijderen.

Kaarsvet

Als je kaarsvet uit je kleding of tapijt wilt verwijderen moet je eerst even wachten tot het goed is opgedroogd. Pak daarna een dik stuk papier of een oude doek en strijk daarmee met een warm strijkijzer over de vlek. Met een beetje geluk trekt het kaarsvet dan in de doek.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

6 reacties

  1. Fijne tips om vlekken te verwijderen op plekken waar het gevallen is…..
    Zeker nu men dit seizoen veel kaarzen brand en wijn drinkt…..
    Ik drink zelf geen wijn.

    Xoxo

  2. Voor kaarsvet moet je wel opletten dat je iets onder het kaarsvet-vlekje legt .. anders trekt bij het strijken de was in je strijkplan cover. Ervaring, stom van mezelf.

  3. Bij rode wijn helpt keukenzout op de vlek strooien ook goed (absorbeert de wijn), en bij kaarsvet = warm strijkijzer met een stuk bakpapier handig. Steeds een ander stukje en je kunt kaarsvet goed verwijderen. Tenslotte Biotex groen bij bloedvlekken en het is inderdaad goed om koud water te gebruiken omdat er eiwit in bloed zit en als je warm water gebruikt stolt het eiwit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *