Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zo kun je het beste viscose kleding wassen en strijken

Viscose kleding wassen

Je ziet het steeds vaker, kleding dat gemaakt is van Viscose. Alleen wat ik in het begin niet wist is dat viscose niet bij de gewone was van 40 graden mag. Helaas was daardoor mijn super leuke nieuwe viscose jurkje behoorlijk gekrompen. In dit artikel vertel ik je hoe je het beste de viscose kleding kunt wassen of schoon krijgen.

Wat is viscose?

Steeds meer merken gebruiken de viscose stof voor hun blouses of jurken, maar wat is het eigenlijk voor een stof? Viscose is de eerste semi-synthetische stof en bestaat uit houtvezels die door een chemisch proces tot stof gemaakt worden. Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%, hierdoor koop ik dus altijd een maatje groter omdat uit mijn ervaring de mouwen vaak een stuk korter worden.

Volgen jullie mij ook op Instagram?

Viscose in de wasmachine wassen

Viscose kan prima in de wasmachine gewassen worden, ook al geeft het label handwas aan. Alleen zorg er wel voor dat je de viscose kleding op een apart 30 graden programma zet. Pas dus de temperatuur aan naar maximaal 30 graden of kies een speciaal wol- of zijdewasprogramma. Aangeraden wordt een speciaal wasmiddel voor bijvoorbeeld wol te gebruiken, maar zelf gebruik ik gewoon een normaal wasmiddel in combinatie met een wasverzachter en dat gaat altijd goed. Zelf was ik mijn viscose blousjes en jurken (van bijvoorbeeld Fabienne Chapot) op een handwas programma.

Viscose kleding kreukt heel snel, centrifugeer de kleding dus niet op een te hoge stand.

Viscose op de hand wassen

Vaak in de labels zie je dat viscose kleding op 30 graden of met de hand gewassen moet worden. Mocht je toch voor safe willen gaan en het niet in de wasmachine aandurven kun je het met de hand wassen. Wellicht is het je al opgevallen, wanneer viscose nat is voelt de stof heel stug aan. Gebruik voor de handwas water dat niet warmer is dan 30 graden en een klein beetje wasmiddel. Wrijf niet over de kleding heen maar ‘roer’ het een beetje om in het water.

Viscose kleding drogen

Omdat viscose kleding snel kreukt is het raadzaam de kleding meteen goed uit de hangen op een kledinghanger. Laat het aan de lucht drogen en doe het vooral niet in de droger. In de droger kan de viscose stof gaan krimpen.

Viscose kleding strijken

Dit vind ik wel echt een nadeel, viscose moet je eigenlijk altijd strijken omdat het zo snel kreukt. Maar ook door het strijken kun je de stof weer wat ‘groter’ strijken. Door het wassen gaan de vezels dichter op elkaar zitten en door het strijken zet het weer uit.

Belangrijk is weer de temperatuur niet te hoog in te stellen. Viscose kleding kun je gemakkelijk op een lagere stand glad strijken. Wil je niet dat je viscose kleding na een tijdje gaat glimmen? Strijk het dan aan de binnenkant.

Hebben jullie viscose kledingstukken en hoe verzorg jij die?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

9 reacties

  1. Ik kan me nu geen voorstelling maken bij hoe viscose kleding eruit ziet, dus heb het even gegoogled. Aangezien je aangeeft dat je hier jurkjes van hebt, zou het leuk zijn als je daar een foto van had toegevoegd, dan weet de lezer meteen wat er met die stof bedoeld wordt ;)

  2. Als een viscose kledingstuk toch te klein is geworden (door het wassen) kan je deze weer een beetje groter maken door het kledingstuk in een sopje te doen doen met veel wasverzachter of conditioner, half uurtje laten staan en voorzichtig uitknijpen. Niet uitspoelen! Even tussen handdoeken laten drogen en dan voorzichtig oprekken.

  3. Oh ik was het altijd mee met mijn 40 graden was en geen problemen ermee. Ik laat het idd wel hangend drogen en dan is niks gekreukeld. Het jammer van viscose vind ik juist als je wat zweet, dat het gelijk qua geur in je kleding trekt..

  4. Ik ga een jurkje maken van viscose- crepe. Is het aan te raden om de stof eerst te wassen.
    Ivm mogelijke krimp?
    Normaal naai ik met tricotstof,deze was ik ook steeds voordat ik ga naaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *