Zoek
Sluit dit zoekvak.

Veilig en comfortabel wonen als je ouder wordt

shutterstock 1670834599

Naarmate je ouder wordt heb je vaak wat extra zorg en ondersteuning nodig in huis, omdat je fysiek niet meer in staat bent om sommige dagelijkse bezigheden zelfstandig uit te voeren. Hiervoor kun je hulp inschakelen van familie of via de thuiszorg, maar het is ook verstandig om na te denken over hoe je je woning op een passende manier in kunt richten. Met de juiste hulpmiddelen of aanpassingen in huis kun je het thuis wonen immers een stuk gemakkelijker maken. Zo kan de badkamer bijvoorbeeld wat veiliger worden ingericht, en kun je kiezen voor het installeren van een traplift of antislipmatten op de traptreden om het risico op vallen te beperken. We denken graag met je mee over het veilig inrichten van je woning als je op leeftijd bent.

Bron afbeelding: Shutterstock

Aanpassingen in huis

Allereerst kun je een lijstje maken met wensen voor aanpassingen in huis. Het afwerken van deze lijst kan een hoop kleine ongemakken oplossen en vervelende situaties voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om lichten met bewegingssensoren te laten installeren op de gang en in het toilet, zodat je bij een nachtelijk toiletbezoek niet het risico loopt om in het donker te struikelen. Daarnaast kan het bijvoorbeeld prettig zijn om spullen die je vaak gebruikt op een makkelijke hoogte te leggen zodat je niet steeds hoeft te bukken of op een stoel hoeft te klimmen. Gaat het traplopen nog prima maar wil je graag wat extra veiligheid? Dan kun je ook een extra trapleuning overwegen.

Is traplopen niet meer veilig?

Misschien ben je fysiek niet meer in staat om zelfstandig de trap op te gaan, of brengt het traplopen op jouw leeftijd te veel risico’s met zich mee. Om toch zelfstandig de bovenverdieping te kunnen bereiken, kan een traplift een goede oplossing zijn. Met een traplift kun je gemakkelijk zittend naar boven en naar beneden, en wordt het gevaar om van de trap te vallen weggenomen. Lijkt dit je een goede uitkomst voor bij jou thuis? Neem dan eens een kijkje op  https://handicare-trapliften.nl/ om te kijken welke traplift bij je wensen past.

Hulpmiddelen

Naast trapliften zijn er nog meer hulpmiddelen die het thuis net iets prettiger en veiliger kunnen maken. Handgrepen, armsteunen of toiletbeugels kunnen bijvoorbeeld extra ondersteuning en zekerheid bieden tijdens een toiletbezoek. Hier kun je je aan vasthouden bij het plaatsnemen en tijdens het opstaan. Ook voor in de douche kunnen handgrepen een uitkomst zijn, om houvast en extra grip te bieden tijdens het in- en uitstappen in de douchecabine. Verder raden we je ook aan om een antislipmatten te plaatsen in de douchebak en op de badkamervloer, om valrisico’s in de badkamer zo veel mogelijk te beperken.

Conclusie: er zijn gelukkig genoeg nuttige hulpmiddelen die het thuis wonen aangenamer kunnen maken en je extra veiligheid bieden. Wel zo prettig!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

 1. Heeey Aranka,

  Jouw blog, dus je mag natuurlijk helemaal zelf weten waar je over post, maar ik zou het ook echt leuk vinden als je weer eens een persoonlijk blogje schreef over de knusse dagelijkse dingen, hoe het met je gaat, dat je bij de Beren eet, dat soort dingen 😅 Helemaal aan jou natuurlijk of en wat je daarmee doet, maar dan weet je in ieder geval ‘dat je gemist wordt’!

  Liefs!
  Anne

 2. Eens met de voorgaande reacties. Ik vind het daarnaast erg jammer dat je artikelen niet op één specifieke doelgroep zijn gericht, maar over allerlei random onderwerpen gaan zoals trapliften. En het valt me ook op dat je nooit meer reageert op reacties die onder je blogs worden geplaatst 🧐

 3. Ik volgde jouw site altijd met heel veel plezier, vooral je persoonlijke weekoverzichten!
  Maar de laatste tijd gaan je artikelen nergens meer over. Even serieus, trapliften? Misverstanden over konijnen? MRI scans bij kanker? Wat is jouw persoonlijke link hiermee? Heeft iemand in jouw omgeving een traplift nodig, heb je zelf konijnen? Of wil je alleen maar even geld vangen door even snel een artikel te schrijven? Daar lijkt het nu wel op en vind ik erg jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *