Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van pil naar de Nuvaring en de ervaringen

Van pil naar de Nuvaring en de ervaringen

Een tijdje geleden vertelde ik jullie dat ik gestopt was met de pil en mijn ervaringen daar over. Als vriendinnen onder elkaar heb je het daar natuurlijk over en zo besloot ook een andere vriendin te stoppen met de pil en naar een ander anticonceptie middel te zoeken. Zij kwam op aanraden van de huisarts uit op de Nuvaring en vertelt vandaag haar ervaringen met dit anticonceptiemiddel. Ik was namelijk als vriendin erg benieuwd, maar vond het ook wel erg leuk om dit te delen op mijn blog. Gelukkig wilde ze daar aan meewerken, dus hierbij het verhaal over de Nuvaring!

Al vanaf dat ik een jaar of 16 was, slikte ik de pil. De ouderwetse Microgynon, wat later bij de stofnaam genoemd werd, namelijk de Ethinylestradiol/Levonorgestrel. Ik slikte de pil op dat moment niet als anticonceptie, want ik was niet seksueel actief, maar ik wilde zelf mijn menstruatie kunnen reguleren. Ik wilde niet ongesteld zijn als ik op vakantie ging bijvoorbeeld. Ik had last van gebruikelijke bijwerkingen, zoals gewichtstoename en meer afscheiding. Ik kreeg steeds meer last van hoofdpijn tijdens mijn menstruaties, dus mijn huisarts adviseerde mij om de pil door te gaan slikken en ongeveer 4x per jaar een stopweek te hebben.

Lees ook: Stoppen met de pil, de nadelen

Twijfelen over stoppen met de pil

De afgelopen jaren hoorde ik steeds meer van vrouwen om mij heen dat ze stopten met de pil of over gingen op een spiraal en zich zo ontzettend veel beter voelden, net als Aranka. Ik begon steeds meer te twijfelen aan mijn pilgebruik en met name over de betrouwbaarheid hiervan. Ik ben de pil in al die jaren nog nooit vergeten, slikte ‘m trouw voor het slapen gaan. Maar een paar jaar geleden heb ik Colitis Ulcerosa gekregen, een chronische ontsteking van de dikke darm. De pil wordt vanzelfsprekend minder betrouwbaar als je last hebt van diarree. Nou is hier eigenlijk alleen sprake van als je binnen 4 uur na inname last krijgt van diarree en dat is mij nooit gebeurd tijdens het slapen, bovendien heb ik ook nooit ongeplande bloedingen gekregen, maar ergens zat het me toch niet lekker. Inmiddels ben ik al enkele jaren seksueel actief en wil ik de mogelijkheid dat ik zwanger word zo veel mogelijk dichttimmeren.

Ik heb een afspraak gemaakt met mijn huisarts om eens te bespreken wat mijn opties waren. Ik had voor mezelf 2 prioriteiten: Allereerst moet het nieuwe anticonceptiemiddel betrouwbaar zijn in mijn specifieke situatie. Ten tweede zou ik graag zelf de controle houden over mijn menstruatie. Mijn huisarts kwam met 2 opties: De Nuvaring of de Hormoonspiraal. Aangezien de kans groot is dat je menstruatie verminderd/wegblijft op de spiraal, maar dit geen zekerheid is, hebben we gekozen voor de Nuvaring.

Van pil naar de Nuvaring en de ervaringen

Lees ook: Gestopt met de pil, wat veranderde er?

Wat is de Nuvaring?

De Nuvaring is een ring die je vaginaal inbrengt en die geleidelijk hormonen afgeeft. Ik zie het eigenlijk als een kruising tussen de pil en het spiraaltje. Doordat de hormonen lokaal door het slijmvlies worden opgenomen in het bloed, in plaats van via het maagdarm kanaal, is dit een middel wat in mijn situatie met de Colitis veel veiliger is. Je draagt een ring 3 weken en daarna heb je een stopweek. Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat je deze stopweek simpelweg kunt overslaan door na die 3 weken direct een nieuwe ring te plaatsen. De ring plaatsen gaat overigens vrij gemakkelijk. Hij is erg buigbaar en het is een beetje als een tampon in brengen. Met een klein beetje glijmiddel floept hij zo naar binnen. Er uit halen is al net zo makkelijk, door je vinger door de ring te haken en hem er uit te trekken.

Ervaringen Nuvaring

En nu de grote vraag; Hoe bevalt het nou eigenlijk? Ik gebruik de Nuvaring zo’n 3 maanden en ik ben mega tevreden! Het is gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Wat mij op is gevallen de afgelopen maanden is dat ik veel minder hoofdpijn heb, dan met de pil. Ook is de hoeveelheid afscheiding aanzienlijk afgenomen, sommige dagen is er zelfs niks. Hierdoor voel ik me schoner en zelfverzekerder. De allereerste week had ik wel last van wat jeuk ’s nachts. Je lichaam moet toch even wennen aan een “vreemd voorwerp”. Gelukkig ging dit vanzelf over. Voor de dames die zich afvragen of je last hebt van deze ring bij de seks: Nee, maar als je partner ‘m wel voelt zitten, mag je de ring een paar uur er uit halen, afspoelen en weer inbrengen, zonder aan bescherming te verliezen. Mijn stopweek was trouwens hetzelfde als mijn stopweken met de pil, maar dit kan soms ook veranderen.

Lees ook: Eerste Hulp Bij menstruatieklachten

Wil je zelf ook de Nuvaring gaan gebruiken of twijfel je over een ander anticonceptiemiddel? Overleg jouw situatie en voorkeuren met je huisarts. De Nuvaring is alleen op recept te verkrijgen bij de apotheek. Ik wil voorlopig in elk geval niet anders meer!

Bron afbeeldingen: 1, 2

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

30 reacties

 1. Dit klinkt heel vreemd maar ik heb hem zelf ook :) Ben na altijd jaren pil over gegaan, nadat ik echt iedere dag knallende hoofdpijn en veel migraine had. Toen 3 maanden niks gehad van hormonen (voor de overgang) en ik moet zeggen: ik was zo veel vrolijker en energieker! Nu zit ik denk ik al 2/3 jaar aan de nuvaring. Ik zelf heb wel laat van bijwerkingen (stemmingswisselingen, libido) maar ik moet zeggen dat ik dat denk ik met ieder hormoon heb… Zou het liefst helemaal willen stoppen maar dan geklungel met een condoom vind ik ook niets.. Zou hem verder dus wel aanraden ook ;)

 2. Ik heb ‘m ook een tijdje gehad en vond het een ideaal ding! Maar op een gegeven moment kreeg ik weer erg veel buikklachten dat ik ben overgegaan op een speciale pil (waar ik nu ook al1,5 jaar mee gestopt ben). Maar moet zeggen dat geen pil of ander hormoonding echt wel de uitkomst is hier haha, voel me zoveel beter.

 3. Leuk om te lezen! Zelf nu ook een paar maanden gestopt met de pil. Ik ga voor het koperspiraaltje omdat ik al zo veel pillen heb geprobeerd en ik gewoon weg niet tegen de hormonen kan. Dus ben benieuwd hoe me dat afgaat.

 4. Hoi!

  Ik heb zelf zware darmproblemen, heb op mijn 29ste darmkanker gehad en heb nog steeds dagelijks last. De pil maakte het ook enkel erger.
  Ik heb een tijdje de Nuvaring gebruikt. Maar ik ben er mee moeten stoppen door het feit als ik grote boodschap moest doen ik hem al eens verloor in het toilet door de druk die ik moest zetten.
  Ik ga binnenkort dan ook een operatie ondergaan om te zorgen dat ik niet zwanger kan worden.
  Ik ben 38 en wil geen kinderen, en dan hoef ik ook die angst niet meer te hebben om zwanger te worden.

 5. dit vind ik een fijn artikel, niet voor mijzelf maar voor mijn oudste dochter. ze is nog niet aan de pil of wat dan ook maar heeft wel last van haar menstruatie en al met arts overlegd voor de pil, maar we houden alle opties even open en dan zijn dit soort artikelen fijn om te lezen, de ervaring van andere dus :)

 6. Ik vind wel grappig om te lezen dat huisartsen voor mensen die geen pilletjespil (haha) willen/kunnen gebruiken, alleen maar wijzen naar de Nuvaring of een spiraaltje. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de prikpil. Die moet je eens per 12 weken laten prikken (meestal in je bil) en dan word je (over het algemeen) helemaal niet ongesteld. Ik heb dit in combinatie met mijn migraine heel lang gebruikt, en dat was ook erg fijn. Bij mijn laatste keizersnede heb ik mij laten steriliseren, en nu heb ik dus geen anticonceptie meer nodig om zwangerschap te voorkomen. Gelukkig is mijn cyclus erg regelmatig en kan ik dus (voorlopig) heel goed zonder pil.

 7. Interessant!
  Maar je hebt dan in principe 3 weken die ring in je, en daarna tampons (als je die gebruikt). Is die zone daar dan niet een keer toe aan rust? Dat je het altijd gevoelig is oid

 8. Heel leuk om te lezen. Ik heb meegedaan aan de testfase van de nuvaring. De gynaecologen van mijn opleiding ( voor verloskundige )zijn de “uitvinders” hiervan. Zelf gebruik ik hem niet maar de mirenaspiraal. Dit is een heel goed artikel voor alle meiden om te horen dat er ook nog andere methode zijn dan alleen de pil. Yoe go girl!

 9. Wat een fijn en duidelijk artikel! Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd. Ik ben onwijs benieuwd hoe mijn lichaam zou reageren zonder de pil, ik hoop natuurlijk positief. Dit ga ik onthouden!

 10. Ik vind het echt goed dat je dit soort onderwerpen gewoon aansnijdt (zoals je post over maandverbanden laatst)! Ik twijfel al jaren over het gebruik van de pil maar het is zo makkelijk en mijn huid is er zo veel beter door! Hmmm

 11. De Nuvaring lijkt mij ook de beste optie voor diegene die geen pil (meer) willen slikken en ook geen spiraal willen laten zetten. Ik zit er ook sterk over te denken om deze te nemen maar liever gebruik ik gewoon geen hormonen wanneer ik niet seksueel actief ben. Je bent alleen haast genoodzaakt om het wel te doen wil je op vakanties kunnen zonder ongesteld te worden.

 12. Toen ik de pil grondig beu was heb ik er ook over na zitten denken. Ik ben toen niet overgestapt naar de Nuvaring omdat een goede vriendin er zeer negatieve ervaringen mee had gehad. Zij kreeg er namelijk steeds schimmelinfecties van! Daar had ik helemaal geen zin in, dus ik ben mooi gestopt met de pil na zo’n 10 jaar en heb mijn vriend aan de condooms gestuurd ;)

 13. Dit artikel komt precies op tijd! Ik ga over twee weken namelijk overstappen en het is ook eens goed om geen negatieve ervaringen te lezen!

  1. Als iemand soms nuvaring wil proberen. Ik heb 1 pakje voor 3 maanden liggen. Zonde om eigenlijk weg te gooien. Ik heb er positieve ervaringen mee. Ik ben gestopt. Ineke

 14. Interessant om te lezen! Ik moet zeggen dat ik dit niet meteen als een alternatief voor mijn pil zie, maar wie weet bedenk ik mij nog. Het lijkt mij toch gek om de hele tijd met zo’n ding rond te lopen, hoewel je daar vast wel aan went.

 15. Zoals ik het nu lees klinkt het wel als ideaal en vergelijkbaar met de pil.
  Alleen hoef je dan niet elke dag iets in te nemen.
  Ik denk alleen dat het voor mij niks is en niet blijft zitten, althans daar ben ik bang voor.
  Voorlopig maar gewoon even geen hormonen.

 16. De nuvaring is tien keer niks, heb het 3x getest en bij alle drie de keren verloren tijdens het plassen, 1x had ik niet eens gemerkt dat ik hem was verloren,…

 17. Nuvaring vond ik prettig in gebruik. Pillen innemen vergeet ik snel en na 3 weken hoef je er pas aan te denken. Er moet zelfs nog een app zijn nuvaring. Dat je naar 3 weken bericht krijgt, nuvaring niet vergeet. Menstruatie was minder en ook minder hoofdpijn. Net zo in te brengen als tampon. Met zwemmen en zo, bleef goed zitten. Alleen kreeg ik in begin 2 pigment vlekken in gezicht, zijn weer weg gegaan gelukkig. Vanwege einde relatie gestopt. Wil iemand gratis proberen? Handleiding en 3 ringen in nieuwe verpakking, liggen in de kast. Ik vind zo erg als ik zoiets weg moet gooien. Ze verlopen begin november. Ik hoop zo dat ik er nog iemand gratis blij mee kan maken.

 18. Dit klinkt echt enorm fijn, vooral omdat ik zoveel last heb gehad van de pil.. en na heel het avontuur met de spiraal afgelopen zomer.. maar ik wil wel ook gewoon veilig zijn. Ik zit namelijk niet echt op een kindje te wachten. Een staafje leek mij ook helemaal niets en een spiraal wil ik gewoon niet meer.. dus dan zal ik ook echt op deze optie uitkomen! thanks voor het delen Aranka

 19. Hoi! Ik kwam toevallig uit op je pagina tijdens het inwinnen van wat meer info over de nuvaring? nu vraag ik me af.. hoe stap je over van de pil naar de nuvaring? Ik lees hier verschillende dingen over. Top artikel!

 20. Voor mij geen nuvaring meer…

  Ik heb jarenlang de nuvaring gebruikt. Van mijn 15e tot mijn 24ste en ik vind het heel erg belangrijk dat ik mijn verhaal deel.

  Klachten:
  – depressie (sluimerend – eerder een niets interesseert mij-gevoel)
  – aseksueel – geen libido
  – maandelijks, soms wekelijks vaginitis
  – ontstekingen
  – candida (schimmel)
  – pijn bij het vrijen
  – branderig gevoel bij sperma

  Het erge was dat ik bovenstaande klachten had maar dat ik dacht dat dit erbij hoorde omdat ik nooit anders gewend was. Ik ben ‘per ongeluk’ gestopt met de nuvaring en opeens voelde ik mij gelukkig, kon ik mij openstellen, had ik geen ontstekingen meer in en rond mijn vagina en had ik zin om te vrijen.

  Ik kan iedereen die last heeft van bovenstaande klachten aanraden om toch eens te proberen stoppen en te kijken wat het met je doet.

  Ik heb nu 4 maanden een koperspiraal en ik ben super tevreden!
  Ik heb geen van bovenstaande klachten meer en sta vrolijk in het leven.

  Groetjes
  Ella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *