Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vaginale afscheiding, wat is het precies?

 photo PrimarkArnhem26_zpsf0786f07.png

Iedereen heeft er mee te maken, vaginale afscheiding. Gelukkig is het helemaal niets iets ergs of vies, want het is gewoon onderdeel van het natuurlijke reinigingsmechanisme van het lichaam. Ik merk dat dit soort dingen een soort van taboe zijn om over te schrijven op blogs en eigenlijk is dat heel erg stom. Want ik heb me wel eens afgevraagd waarom we afscheiding hebben en heb ook wel eens gehoord dat het niet altijd in orde is. Ik vertel jullie er vandaag meer over.

Als eerst, ik ben natuurlijk geen arts of ervaringsdeskundige, maar ik wil het er gewoon over hebben. Ik heb altijd het idee dat dit soort onderwerpen ver weg worden gestopt omdat een blog toch wel erg persoonlijk is en je er dan liever niet over schrijft. Maar elke vrouw heeft het vanaf de eerste menstruatie tot de overgang en ja, ik ook. Dus heb je af en toe een slijmerig laagje in je onderbroek zitten, dan is dat volkomen normaal!

Wat is afscheiding precies?

Je vagina produceert slijm om je vagina zelf goed te beschermen tegen infecties, daar is de vagina zelf namelijk heel gevoelig voor. Afscheiding is dus de slijm met dode cellen uit de vagina die geproduceerd wordt in de vagina om deze te reinigen. Bij iedereen is dit natuurlijk anders, de ene heeft vrij weinig afscheiding en de andere wat meer, dat kan door verschillende redenen komen. Gebruik je bijvoorbeeld medicatie, moet je bijna ongesteld worden of nog een tal van redenen kunnen ervoor zorgen dat je het meer of juist minder hebt. Afscheiding is doorzichtig en vloeibaar met een beetje een wittige waas. Als het opdroogt wordt het hard en kan het een beetje gelig van kleur worden. Dat kun je wel eens tegenkomen in je onderbroek. Afscheiding heeft vaak geen geur maar kan ook een beetje zurig ruiken.

 photo Ongesteldheid4_zps7863d76a.png

Goed onderhouden

We weten allemaal dat je vagina een goede verzorging nodig heeft. Was het daarom altijd goed met water en niet met zeep, dit tast de zuurgraad van de afscheiding aan en dat is natuurlijk niet goed. Ververs elke dag je onderbroek, logisch, maar door de afscheiding is je onderbroek na een dag niet zo fris meer, vind ik zelf dan. Je kan ook speciale producten zoals Lacatcyd gebruiken of Chilly gel, alleen voor dagelijks gebruik vind ik dat zelf niet echt prettig. Deze producten zijn wel speciaal gemaakt om daarmee je vagina te wassen, als je dat prettig vind kan je dat gebruiken. Maar gewoon water is ook prima!

Afscheiding verminderen

Teveel afscheiding kan heel vervelend zijn, zelf heb ik ook perioden in mijn pubertijd gehad dat ik dit heel erg had en voelde me daar niet echt prettig bij. Je kan heel gemakkelijk een inlegkruisje dragen om de afscheiding op te vangen zodat het niet in je onderbroek komt. Maar soms krijg je hier juist ook meer afscheiding van, let hier dus goed op. Ook zijn er een paar redenen waardoor je sneller afscheiding krijgt waar je misschien rekening mee kan houden. Draag geen strakke broeken, zo kan je vagina niet ademen en produceert het meer afscheiding. Draag katoenen ondergoed, synthetisch is echt een boosdoener voor afscheiding en was je vagina elke dag goed met water. Wassen met zeep kan zorgen voor meer afscheiding omdat de zuurgraad dan is aangetast.

Andere vormen afscheiding

Aan je afscheiding kun je vaak zien of er iets niet helemaal goed daar beneden is. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld last van bruinige afscheiding voor of na hun ongesteldheid, dit is volkomen normaal en daar hoef je je zeker ook geen zorgen over te maken. Maar afscheiding kan ook dik worden met verschillende kleuren zoals geel, roze of groen. Dit is niet zoals het hoort te zijn en vaak heeft het dan ook een vies luchtje. Dit zijn tekenen dat er iets niet helemaal pluis is en in dat geval is het verstandig de huisarts raad te plegen! Vaak kan het een vervelende infectie zijn die gemakkelijk op te lossen is met medicatie.

 photo PrimarkArnhem25_zps698ba06f.png

Gênante momenten

Ik weet nog wel dat ik het vroeger verschrikkelijk vond om me om te kleden in de kleedkamer als ik dan last had van afscheiding, dan zag je echt zo een nat plekje aan de voorkant van mijn onderbroek, niet zo charmant! Dat is gelukkig heel eenvoudig op te lossen met een inlegkruisje. Vieze onderbroeken met daarin opgedroogde afscheiding is ook niet altijd even prettig zo in de wasmand te gooien. Houd de onderbroek anders even gewoon onder de koude kraan en was hem even snel met de hand uit, hier heb je helemaal geen zeep voor nodig. De afscheiding was er gelukkig heel gemakkelijk uit en doe hem daarna in de wasmand – als hij droog is natuurlijk – zo valt het niemand op! En natuurlijk kun je de bovenstaande tips gebruiken om het te verminderen!

Waar ik vroeger van dacht dat het niet normaal was of gewoon heel gênant was weet ik nu dat het volkomen normaal is en elke vrouw hier mee te maken heeft. Een goede hygiëne en verzorging maakt het allemaal heel normaal waardoor ik er zelf geen last van heb. Ik hoop dat jullie – vooral de jongere – meiden hier wat aan gehad hebben en nu weten dat het allemaal prima in orde is daar beneden!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

19 reacties

 1. Fijn dat je hier over schrijft! Ik zag eerst de foto en dacht dat het over bh’s van de Primark ging, haha! Maar toen zag ik de titel en eerst dacht ik; huh? Dit artikel, op een beautyblog? Maar ik vind het juist super dat je dit doet! Het is inderdaad volkomen normaal en elke vrouw heeft het. En hier zijn er (neem ik aan) alleen maar vrouwen onder elkaar, dus niks om je voor te schamen!

 2. Ik schaam mij niet en ik heb er ook weleens last van en ik denk ook elke vrouw, sommige wat meer als de ander, tsjaaa vrouw zijn is niet altijd even leuk haha. Ik ben er een keer ook naar de dokter voor geweest en toen zei die oooooh dat is volkomen normaal , er is niks ernstigs aan de hand. Fijn dat je dit artikel deelt! ik denk dat hier veel vrouwen wat aan hebben.

 3. Goed artikel! Ik zou alleen niemand aan willen raden om dingen als lactacyd te gebruiken.. Dat is nergens voor nodig en kan juist zorgen voor allerlei schimmelinfecties waardoor je juist meer last kan krijgen van afscheiding en andere vervelende zaken.

 4. Tof dat je hier aandacht aan geeft, zeker jonge meiden kan het misschien wel helpen! En wat je zegt klopt denk ik wel, dat het een beetje een taboe is. Ik heb hier over inderdaad ook nooit met vriendinen gepraat, terwijl dat juist misschien soms fijn is! Misschien maar eens over beginnen haha ;)

 5. Ben het er wel mee eens dat hier vaak een soort taboe om heen hangt, en dan zeker niet alleen op blogs. Zelf ben ik hiervoor eens naar de dokter gegaan omdat de kleur niet in orde was. Vreeeseeelijk, maar de vrouwelijke dokter was heel begripvol en realiseer je je maar dat het niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Iedereen heeft het immers.

  Vind dat onderwerpen die iets te maken hebben met de vagina en dan niet specifiek om seks gaan, vaak een beetje doodgezwegen worden.

 6. Goed artikel! Inderdaad jammer dat dit soort doodnormale dingen vaak niet beschreven worden omdat het ‘gek’ zou zijn. Ik vind het wel jammer dat je bij Lactacyd en Chilly niet aangeeft dat deze producten ook juist problemen kunnen veroorzaken! De zuurgraad van deze producten is namelijk alsnog een stuk hoger dan daar beneden, en als je gevoelig bent voor schimmel-infecties dan kunnen die juist hierdoor veroorzaakt worden! Ik heb veel problemen gehad met vieze afscheiding, en de eerste vraag die de gynaecologe stelde was of ik dat soort producten gebruikte en zo ja, dat ik daar meteen mee moest stoppen! Ik weet dat dit ook echt een discussie-punt is (de voor- en tegenstanders van intieme wasemulsies staan nogal lijnrecht tegenover elkaar), maar ik denk dat het wel iets is om te benoemen :)

 7. Fijn artikel! Je hebt inderdaad gelijk, dit soort onderwerpen zijn echt een soort van taboe op internet, maar het is heel erg normaal om over te praten! Bedankt voor je openheid <3

 8. Top dat je hier een artikel over schrijft. Vooral voor de wat jongere meiden zal dit ontzettend fijn zijn. Ik ben dat stadium van schaamte al wel gepasseerd en dit onderwerp is zelfs met vriendinnen al meerdere keren de revue gepasseerd. Daar heb ik totaal geen probleem mee.

 9. Ik vind het echt heel goed dat je hier over schrijft, ik weet zelf dat het heel normaal is, maar een paar jaar terug vond ik het ook raar en wist ik niet wat het precies was. Dus dit artikel is zeker een goede voor de meiden die hier onzeker over zijn!

 10. Wat goed dat je hier over schrijft! Ik dacht vroeger altijd dat er iets mis met mij was haha, maar zoals je zegt: het is volkomen normaal! Ook je tips zijn erg fijn, zo wist zelfs ik niet dat bepaalde inlegkruisjes juist voor meer afscheiding kunnen zorgen.

  Xo

 11. Super dat je hierover schrijft/durft te schrijven!
  Ik weet zeker dat veel meiden zich heel lang hebben afgevraagd of dit normaal is, en je er vaak niet over durft te praten met bijvoorbeeld je moeder, terwijl het juist heel normaal is. Ik wou dat er in mijn tienerjaren ook over geschreven werd ;)
  xx

 12. Ik vind het heel tof dat je dit artikel geschreven hebt! Vroeger vroeg ik me echt af wat ik had. Ik heb er nooit met iemand over gepraat, maar ik heb serieus wel eens gedacht dat het een soa was. Hoe ik er aan gekomen zou zijn, was dan een raadsel, maar oke. Ik denk zeker dat het voor jonge meiden heel fijn is om dit te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *