
In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat we zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet direct te verhuizen als traplopen niet meer lukt. Je kunt in dat geval bij het Wmo-loket van je gemeente aankloppen voor een traplift vergoeding. Klinkt dit je als muziek in de oren? Lees dan vooral verder, want in deze tekst leggen wij je uit hoe een traplift via de Wmo precies werkt.
Je hebt een Wmo-indicatie nodig
Wie denkt dat Wmo trapliften er voor iedereen zijn, heeft het mis. Alleen mensen met een Wmo-indicatie hebben namelijk recht op een vergoeding. Je ontdekt snel genoeg of je deze indicatie hebt als je een aanvraag indient bij het Wmo-loket. Is dit niet het geval? Dan ga je een traject in dat meerdere maanden duurt. Er komt dan een consulent van de gemeente langs om je woonsituatie en de omgeving te bekijken. Als deze persoon oordeelt dat een traplift helpt om langer thuis te blijven wonen, is de kans groot dat je een Wmo-indicatie krijgt.
Zorg in natura vs. persoonsgebonden budget
Als je een Wmo-indicatie hebt, kun je een traplift via de Wmo aanvragen bij je gemeente. Binnen deze wet bieden de meeste gemeenten twee opties aan: zorg in natura en persoonsgebonden budget. Meestal mag je zelf voor één van beide kiezen. Kies je voor zorg in natura? Dan regelt de gemeente een traplift voor je. Zelf heb je geen inspraak in het merk of de manier waarop hij geplaatst wordt. De gemeente kiest vaak voor de goedkoopste traplift, ook al is dit misschien niet de beste optie voor jouw situatie.
Bij persoonsgebonden budget heb je zelf invloed op de traplift. De gemeente kent je dan namelijk een geldbedrag toe, waarna je zelf op zoek gaat naar een traplift. Je bepaalt zelf waar je hem koopt, van welk merk de traplift is en hoe hij geïnstalleerd wordt. Persoonsgebonden budget kent ook een nadeel, want je moet alles zelf regelen.
Hoelang duurt het traject?
Mensen die trapliften via de Wmo aanvragen, moeten hier vaak een paar maanden op wachten. Er wordt gemiddeld zes weken uitgetrokken voor onderzoek en ook nog twee weken voor de beoordeling. In de praktijk komt het helaas vaak genoeg voor dat het nog langer duurt. Heb je snel een traplift nodig? Vraag jezelf dan af of het slim is om er eentje te kopen via de Wmo. Er gaat dan immers zo een paar maanden overheen voordat je hem in huis hebt. Als je zelf een traplift koopt, heb je hem veel sneller.
Wmo kan per gemeente verschillen
Tot slot willen we nog even benadrukken dat de Wmo niet in iedere gemeente hetzelfde werkt. Zo geeft de ene gemeente de voorkeur aan woonaanpassingen, terwijl een verhuisvergoeding de voorkeur heeft in een andere gemeente. Richt je daarom niet direct tot het Wmo-loket, maar zoek eerst hoe het in jouw gemeente zit. Je voorkomt zo dat je tijdens het aanvraagproces voor verrassingen komt te staan.