Tips voor ingegroeide haren

Niets is zo vervelend als je net geschoren te hebben en een paar dagen later ineens overal vervelende rode bultjes te zien die ook nog eens ontzettend irriteren. Vaak heb je dan last van ingegroeide haartjes. Ik zelf heb dit ook nog wel eens en vind dat ontzettend vervelend. Ik weet zeker dat veel meiden er last van hebben dus vandaar een blogpost over wat het is, hoe je het kan voorkomen en hoe je het kan behandelen. Lees dus snel mee als je er vanaf wil!

Wat is nou precies een ingegroeide haar?

Een ingegroeide haar is een haartje die je meestal net hebt afgeschoren. Het haartje is nu erg scherp en kan makkelijk irritatie veroorzaken. Doordat het haartje is afgeschoren heeft de huid weer vrij spel om terug te trekken en kan het over het haartje heen gaan. Het haartje begint te groeien en kan eigenlijk geen kant op en vaak groeit hij onderhuids verder. Hierdoor begint de huid te ontsteken, dit is dus het rode bultje wat je ziet. Als je het niet goed behandelt kunnen het grote en erg pijnlijke bulten worden en dat wil natuurlijk niemand.

Hoe voorkom je ingegroeide haartjes?

Als je gaat scheren gebruik dan altijd een schoon scheermesje die nog goed scherp is. Botte mesjes irriteren de huid en zorgt ervoor dat de haartjes nog makkelijker in kunnen groeien. Bij voorkeur kan je een trillend mesje gebruiken dat de haartjes als het ware los trilt, maar of dit nou echt werkt dat weet ik niet.

Gebruik altijd een scheergel of scheerzeep. Ik zelf gebruik altijd een dikke scheerzeep van Bourjois in de variant Teder Geluk. Deze ruikt heerlijk en is heel erg makkelijk in gebruik. Mijn mesje glijd dan echt over mijn huid heen.

Scheer altijd met de haargroei richting mee, zo voorkom je irritatie met de huid en blijven de haartjes in de goede richting staan zodat ze makkelijker door kunnen groeien.

Scrub de huid na het scheren voorzichtig, dit maakt de huid weer los en soepel zodat het haartje vrij spel heeft en makkelijk weer naar buiten kan groeien. Is je huid nog erg gevoelig na het scheren, scrub dan je huid de dag na het scheren van bijvoorbeeld je oksels of bikinilijn. Let wel bij het scrubben op dat je het niet doet als je al veel ingegroeide haartjes hebt, dit zorgt voor nog meer irritatie.

Draag na het scheren losse kleding en ondergoed. De haartjes kunnen in verdrukking komen met te strakke kleding en dan natuurlijk ook helemaal de verkeerde kant op gaan groeien, hou daar dus rekeningen mee.

Ik heb ingegroeide haartjes, wat nu?

Je komt er zo niet vanaf maar het kan wel helpen de jeuk te verminderen om er een speciale crème op te smeren met kalmerende stoffen zoals vitamine A of glycolzuur .

Hou het goed warm, ga lekker onder de warme douche of neem een bad. De huid wordt dan lekker zacht en het haartje kan dan makkelijker naar buiten komen.

Het haartje kan je er ook proberen uit te trekken met een pincet. Zorg er wel voor dat je pincet goed vrij is van bacteriën, je zit natuurlijk al in een stukje huid dat extra te voortduren heeft en je wil natuurlijk niet een extra infectie daar bovenop.

Eventueel zou je met een naald het bultje kapot kunnen maken zodat het pus eruit komt, maar vaak vind je dan geen haartje, dit is dus eigenlijk niet een oplossing maar soms kan het werken.

 

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reply
  LounaBeauty
  18 september 2012 at 12:47

  Ik heb er soms last van onder mijn oksel of op mijn benen. Heel irritant ! :)

 • Reply
  Laura Louise
  18 september 2012 at 14:58

  Handig zeg, ik heb er niet last van maar het lijkt mij zeker niet prettig!!

 • Reply
  joanydvv
  18 september 2012 at 15:18

  Wat een goede tips. Ik heb er gelukkig niet zo vaak last van :)

 • Reply
  Tim
  18 september 2012 at 16:32

  Wat je ook altijd moet doen is het deel van de huid dat je hebt geschoren na het scheren direct met ijskoud water afspoelen. Zo sluit je de poriën direct en kan er geen vuil in komen :)

 • Reply
  Yak Man
  18 september 2012 at 16:50

  Erg handige artikel zeg! Ik heb er soms wel last van erg irritant :’).

 • Reply
  Suus
  18 september 2012 at 16:59

  Handige tips!

 • Reply
  Esther
  18 september 2012 at 17:12

  Heb ik ook altijd gehad, maar bij mij werkt PFB Vanish heel goed tegen ingegroeide haartjes en bultjes.

 • Reply
  Vera
  18 september 2012 at 17:53

  Wat een handig artikel!

 • Reply
  Curls and Bags
  18 september 2012 at 18:10

  Ik trek ze altijd uit met mijn pincet!

 • Reply
  Hester
  18 september 2012 at 19:06

  Hele handige tips, gelukkig heb ik er geen last van, alleen één keer op mijn oksels. Voelde als spierpijn, grote rode bulten en kortom heel vervelend. Waarschijnlijk een te bot mesje, het bleef bij één keer.

 • Reply
  Jana
  18 september 2012 at 20:14

  Lijkt me erg handig :D x

 • Reply
  Moniek
  18 september 2012 at 22:16

  Wat ook helpt, is een beetje deodorant op het geschoren gedeelte spuiten!

 • Reply
  Dita
  19 september 2012 at 11:07

  Handige tips, gelukkig heb ik er niet vaak last van.

 • Reply
  Melissa
  20 september 2012 at 09:49

  Pff, ik heb dat eens een keer gehad in mijn hals, ik durfte hem er niet uit te halen, omdat het enorm pijn deed. Hij heeft iets van 4 maanden erin gezeten, tot ik hem er eindelijk uit durfte te trekken, dat deed pijn zeg! Verder heb ik er eigenlijk nooit last van, gelukkig maar!

 • Reply
  Kaatje
  29 november 2012 at 14:58

  Heb hier als sinds ik me ben gaan scheren ontzettend veel last van, vooral de bikinilijn! Van alles geprobeerd, niets hielp! Gelukkig heb ok laatst de tip gekregen om citroensap (gewoon uit zo’n flesje van de supermarkt) op een wattenschijfje te doen en op de geschoren huid aan te brengen!het sap exfoilleert de huid en bultjes verdwijnen als sneeuw voor de zon! Wacht wel een dagje na het scheren, citroensap is namelijk erg zuur, wat pijn kan doen! Afhankelijk van hoe het werkt 1 of twee keer per dag aanbrengen!

 • Reply
  Bart
  14 februari 2016 at 17:50

  Bedankt Tim, werkt dit ook voor het scheren van de baard? Scrubben heb ik ook wel eens gedaan, maar heb een erg gevoelige huid zeker direct na het scheren. Heb ook pas een nieuw apparaat gekocht http://www.mencare24.nl/winkel/scheren/wilkinson-sword-quattro-titanium-precision-scheerapparaat weet niet of iemand hier ervaring mee heeft en of droog scheren beter is om ingegroeide haartjes te voorkomen? Groet Bart

 • Laat een reactie achter