Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Handige tips als je op vakantie gaat naar Gambia

Een vakantie naar Gambia? Dat is een fantastisch idee! Gambia wordt ook wel The Smiling Coast of Africa genoemd en dat is niet zomaar, de mensen zijn hier ontzettend vriendelijk en lachen vrijwel altijd. Gambia is misschien een wat onbekende vakantiebestemming voor het grote publiek, maar het is een fantastisch land en ook een perfecte winterzon bestemming. Om goed voorbereid op reis te gaan naar Gambia vertel ik je in dit artikel allerlei handige tips die zeker van pas komen.

Gambia, The Smiling Coast of Africa

Er is hier altijd zon, tropische temperaturen, lachende mensen en genoeg te zien. Gambia is echt een land dat mij verrast heeft. Een fantastische bestemming voor in de winter als je aan de kou wilt ontsnappen. Gambia ligt in West-Afrika en is één van de armste landen in West-Afrika. Desondanks dat zijn ze mensen ontzettend vriendelijk en lachen altijd. In Gambia spreken ze Engels, dus je kunt je overal verstaanbaar maken.

Gambia heeft een kustlijn van maar liefst 70 kilometer, waar je de meeste hotels vind en heerlijk van het zon, zee en strand gevoel kan genieten. Daarnaast heeft het binnenland van Gambia ook veel te bieden. Ga vogels spotten in de mangrove, leer de lokale bevolking kennen, ga aapjes spotten in het apenbos of duik echt het binnenland in en ga opzoek naar de nijlpaarden.

Naar Gambia reizen

Gambia is vanaf Nederland gemakkelijk met het vliegtuig te bereiken. Vanaf Schiphol vliegen er per week meerdere rechtstreekse vluchten naar Banjul, de internationale luchthaven van Gambia. Via bijvoorbeeld Corendon boek je vrij goedkoop een pakketreis waarbij een vlucht en hotel geregeld is.

Ik verbleef in het Kalimba Beach Resort, één van de mooiste en luxe hotels in Gambia. Ik kan het hotel je van harte aanraden, echt een prachtige plek om te verblijven en voor Afrikaanse begrippen erg luxe! Ik schreef een artikel met mijn ervaring met het Kalimba Beach Resort.

Visum voor Gambia

In ongeveer 6 uur vlieg je rechtstreeks naar Gambia. Wanneer je op de luchthaven aankomt ben je verplicht een veiligheidstoeslag van 20 euro, dollar of 1.000 Dalasis te betalen per persoon. Let op, dit kun je alleen maar contant betalen (voor het vertrek geldt hetzelfde tarief). In Gambia heb je geen visum nodig. Wel is het verplicht een paspoort te hebben dat nog langer dan een half jaar geldig is.

Vaccinaties voor Gambia

Als je naar Gambia reist, is het aan te raden je hiervoor te vaccineren. Aangeraden wordt de DTP en Hepatitis A vaccinatie. Ook moet je tijdens je vakantie in Gambia rekening houden met Malaria, dit kan hier ook voorkomen. Ik heb preventief de hele vakantie malarone tabletten geslikt. Daarnaast is Gambia ook een Gele Koorts gebied. Wanneer je alleen naar Gambia gaat hoef je je niet verplicht in te enten tegen Gele Koorts, wanneer je de grens overgaat naar een ander Gele Koorts land wel, bijvoorbeeld het buurland Senegal.

Vanuit Gambia kun je verschillende excursies maken naar het buurland Senegal, waaronder een safari. Wil je dit doen, heb je dus een vaccinatie Gele Koorts nodig. Bij de grensovergang met Senegal checken ze alleen of je het hele boekje hebt, ze kijken er verder niet in.

Vervoer in Gambia

Gambia is een klein land met vooral veel zandwegen, openbaar vervoer kent het land niet. Wel heeft Gambia een uitgebreid taxisysteem. Let wel op, er zijn twee soorten taxi’s in Gambia, de gele en de groene taxi’s. De gele taxi’s zijn goedkoop en bedoeld voor de lokale bevolking, vaak vallen deze auto’s ook van ellende uit elkaar. De groene taxi’s zijn vaak luxer en bedoeld voor de toeristen.

Wil je plekken in Gambia bezoeken kun je dat prima doen door middel van een excursie te boeken of een groene taxi te nemen en van te voren een prijs af te spreken. Je kan ook zelf een auto huren in Gambia, maar dat zal ik je niet aanraden. De wegen zijn heel erg slecht en Google Maps werkt niet altijd even goed en nergens staan wegwijzers.

Betalen en pinnen in Gambia

In Gambia betaal je met de Dalasis en pinnen met je pas in een restaurant of winkel is vrijwel onmogelijk, alles gaat cash. Ik las van te voren dat je vrijwel overal met euro’s kunt betalen, maar dit bleek in praktijk niet zo te zijn. Ze nemen sowieso geen muntstukken aan (want die kunnen ze niet omwisselen) en als ze wel euro’s aannemen ben je omgerekend echt veel meer geld kwijt.

Van te voren Dalasis aanvragen op een wisselkantoor in Nederland lukte mij ook niet, dus er zat niets anders op dan in Gambia geld te pinnen. Hou er rekening mee dat je maar op een beperkt aantal plekken kan pinnen in Gambia en vaak doen deze ATM’s het ook niet of zijn ze leeg. Pinnen moet je echt doen met een creditcard, een gewone debitpas wordt vrijwel nergens geaccepteerd. Een Visakaart werkt vrijwel altijd, maar met mijn Mastercard ging het ook altijd goed. De Ecobank aan de hoofdweg vlakbij de strip deed het altijd bij ons.

Geld wisselen kan ook in Gambia, je kunt eurobiljetten omwisselen voor Dalasis, wel heb je dan een minder gunstige wisselkoers. Er zijn verschillende geldwisselkantoren, maar vaak kan dit ook gewoon in je hotel.

Is Gambia veilig?

Vaak wordt mij de vraag gesteld of Gambia veilig is, zeker voor vrouwen alleen. Ik kan daar kort over zijn, ik heb me als vrouw geen moment onveilig gevoeld. Wel moet je natuurlijk altijd opletten, maar dat moet je in Amsterdam ook. Ik schreef een heel artikel over de veiligheid in Gambia.

Bezienswaardigheden in Gambia

 • Bezoek het Kololi strand
 • Ervaar de vissersmarkt in Tanji
 • Spot krokodillen in Bakau
 • Maak een kanotocht door de mangrove met zonsopgang
 • Spot één van de 450 soorten vogels
 • Bekijk een reusachtige kapokboom
 • Shop bij één van de vele craftmarkets
 • Bezoek de Royal Albert markt van Banjul
 • Ontdek het binnenland van Gambia en de nijlpaarden
 • Maak kennis met de lokale bevolking
 • Ga op safari in buurland Senegal
 • Benieuwd naar alle bezienswaardigheden? Dit moet je gedaan hebben in Gambia!

Kortom, Gambia is een heerlijk land om op vakantie te gaan en ik heb er echt een fantastische tijd gehad!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *