Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips tegen splijtende nagels

Tips tegen splijtende nagels

Ik heb er echt jaren lang last van gehad, nagels die gingen splijten. Je nagels bestaan uit meerdere laagjes en soms kan het wel eens voorkomen dat de laagjes van elkaar los laten. Ontzettend irritant want je blijft vaak ergens achter haken, het ziet er niet mooi uit en je nagels worden er ook slapper van. Vandaag geef ik jullie tips om er vanaf te komen!

Hoe ontstaan gespleten nagels?

Als eerst is het misschien wel goed om te weten hoe gespleten nagels ontstaan. Als je dat weet kun je er al meteen rekening mee houden. Gespleten nagels kunnen door verschillende dingen ontstaan, maar de grootste boosdoener is toch wel teveel contact met water en zeep waardoor de nagel uitdroogt. Hierdoor is de nagel niet meer in topconditie en laten de laagjes nagel door vochtgebrek los van elkaar.

Als je gespleten nagels hebt is het niet altijd zo dat je een vochttekort hebt, het kan ook komen door een ongeluk bijvoorbeeld, krijg je je duim tussen de deur, dan zul je ook zien dat je nagel gaat ‘vervellen’, maar het kan ook door een ziekte komen. Hier kan ik helaas niet veel tips over geven.

Vitamines die je nagels hard nodig hebben zijn natuurlijk calcium en ijzer, maar zink en eiwitten zijn ook ontzettend belangrijk. Vitamine A en B zorgen er ook voor om je nagels gezond te houden.

 

Tips tegen splijtende nagels

Polijsten

Heb je dat wel eens gedaan? Met een speciale buffervijl kan je om de twee weken je nagels eventjes polijsten. Je haalt dan het bovenste laagje van de nagels eraf en maakt hem weer mooi glad. Hier zijn speciale vijlen voor te koop maar die kan je overal wel vinden, van Essence, H&M, Etos en van Trind, wat mijn favoriet is. Het polijsten zorgt ervoor dat het bovenste laagje van je nagel wordt verwijderd en meestal is dat ook het laagje wat los gaat zitten. Heb je al last van ruwe nagels? Dan kan het wel eens nodig zijn om te polijsten, daarna hou je lekker gladde nagels over!

Tips tegen splijtende nagels

Verzorg je nagels

Wat we misschien snel vergeten is dat we onze nagels natuurlijk ook goed moeten verzorgen. Ben je groot liefhebber van nagellak, dan hebben je nagels nog al wat te voortduren. We worden blootgesteld aan chemische nagellak, nagellakremover, aceton en ga zo maar door. Het is daarom belangrijk je nagels goed te verzorgen. Dit kan bijvoorbeeld met producten van Trind die ik echt geweldig vind, maar ook LUSH Lemonyflutter doet wonderen. Je hebt tegenwoordig ook speciale Haar & Nagel vitaminepillen, alleen daar geloof ik niet zo in.

Nagels knippen

Als mijn nagels te lang worden, knip ik ze af. Alleen eigenlijk is dit helemaal geen goede manier. De conditie van je nagels wordt er namelijk niet beter op! Wat je eigenlijk doet is zoveel druk op je nagel zetten dat het er juist voor zorgt dat ze gaan splijten. Heb je last van splijtende nagels, knip dan gewoon je nagels niet. Een betere manier is vijlen! Wil je nou toch je nagels knippen? Zorg dan dat ze in goede conditie zijn of dat je ze wat langer laat en het laatste stukje kan vijlen.

Tips tegen splijtende nagels

Vijlen op een goede manier

Vroeger vijlde ik haast nooit mijn nagels en als ik dat dan al deed ging ik als een bezetene heen en weer zagen. Lekker snel effect! Alleen wat je echt niet moet doen is het ‘zagen’ van je nagels, zo richt je meer schade aan dan dat het goed is voor je nagels. Vijl in één richting zodat de laagjes nagel niet van elkaar losraken. Ook zijn er natuurlijk verschillende soorten vijlen, je hebt de glasvijl, de ijzeren vijl en zo een grote vijl van vilt. Het beste is een hele fijne glasvijl te gebruiken, deze is het beste voor je nagels.

Gebruik geen agressieve producten

Zoals ik net ook al zei, sommige producten doen niet veel goeds voor je nagels. Heb je je nagels gelakt en wil je ze weer ontdoen van nagellak? Gebruik dan een milde reiniger, graag zonder aceton. Aceton droogt je nagels uit en daardoor krijg je juist sneller gespleten nagels. Dit geldt trouwens niet alleen voor aceton, dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als je lekker aan het soppen bent. Een emmer met schoonmaakmiddel doet ook niet veel goeds voor je nagels.

Tips tegen splijtende nagels

Krijg je genoeg vitamines binnen?

Misschien moet je je eens afvragen of je wel genoeg vitamines binnen krijgt om je lichaam gezond te houden. Zoals ik al zei hebben nagels vitamines zoals A, B, calcium, zink, ijzer en eiwitten hard nodig om gezond te blijven. Heb je een tekort aan dit dan kan dat ook wel eens een oorzaak zijn! Vaak merk je dan ook aan je haar dat het minder gezond is.

Dit waren mijn tips voor gespleten nagels hoe je deze het beste kan verzorgen, het wellicht tegen kan gaan en het weer te ‘genezen’. Heb jij last (gehad) van gespleten nagels? En hoe verzorg jij ze?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

21 reacties

 1. Fijne tips, maar wel veel werk.
  Handig dat dit zo uitgebreid behandeld word voor een keer.
  Zelf heb ik daar het geduld niet voor en gelukkig is dat ook ook niet nodig in mijn geval.
  Ben daarom ook blij dat de trend geen elle lange nagels meer zijn maar en beschaafde lengte.
  Wel vind ik verzorgde handen heel belangrijk, het zijn toch je visiete kaartjes tenslotte.

 2. Ik heb hier zelf helaas heel erg veel last van. Eigenlijk pas ik zo goed als alle tips die je geeft toe. Sinds kort gebruik ik wel Lemony Flutter van Lush, hopelijk maakt dat mijn nagels wat sterker!

 3. Ik vijl ook altijd mijn nagels, maar dan van boven naar beneden! Dat schijnt ook goed te zijn. Dus de vijl verticaal op je nagel zetten en naar beneden schuiven. En dan weer de vijl op je nagel zetten en naar beneden schuiven. En zo doe ik al mijn nagels. Gaat ook een stuk sneller dan steeds horizontaal één richting op vijlen.

 4. Fijne tips! Op de een of andere manier vind ik een glasvijl zo ontzettend akelig aanvoelen, ik weet niet wat dat is. Dus ik doe het altijd met een gewone vijl. Dat je niet mocht ‘zagen’ wist ik trouwens niet, volgende keer toch maar niet doen dan!

 5. Super goede tips! Ik ben zelf niet erg vaak in de weer met nagellak en als ik nagellak remover in de strijd gooi, gebruik ik er een zonder aceton. Echter, als mijn nagels een paar millimeter boven mijn vingertoppen uitkomen, kom ik in de gevarenzone: dan is het wachten tot er scheurtjes inkomen. Ontzettend lelijk natuurlijk en ik zat er toevallig vanochtend aan te denken dat ik er wat aan moet doen. Goede tips, Aranka!

 6. Hoi Aranka,
  Je blog is fijn, maar het wordt zo langzamerhand wel een opeenstapeling van pop ups met reclame. Sommige moet je wel twee keer wegklikken en daarna komen ze vrolijk met z’n drietjes weer terug… ik snap dat je er ook geld mee wilt verdienen maar dit bezorgt mij afhaakgevoelens en ergernis.

 7. Fijne Tips!
  Ik heb er jaren last van gehad, nu smeer ik regelmatig met burt’s bees nagelriembalsem, maar ik heb t meeste baat gehad bij de Herome nagelverharder (die in t rode doosje!) en Herome hydraterende nagelgel :) Oh, en doe je huishoudelijke dingen lekker met handschoenen aan, niks zo slecht als met je handen in t sop :)

 8. Dat zijn fijne tips om gezonde nagels te hebben.
  Voor het huishoudelijke werk doe ik altijd huishoudhandschoenen aan.
  Zo worden de handen niet vochtig als ik water gebruik.
  Drogen de handen ook niet uit.

 9. Ik heb zo een vijl met 4 verschillende kanten en de laatste stap is polijsten. Moet ik dan elke 2 alleen polijsten of al die stappen volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *