Zoek
Sluit dit zoekvak.

Last van je keel? Deze tips helpen tegen keelpijn

Last van je keel? Deze tips helpen tegen keelpijn

Het weer is nog maar een paar dagen omgeslagen en ik voel het meteen, mijn keel staat in de brand en tijdens het slikken lijkt het wel of ik een paar naalden probeer weg te krijgen. Nee, keelpijn staat niet echt bovenaan mijn lijstje met leuke dingen dus ik wil er weer zo snel mogelijk vanaf zijn. Met deze handige tips heb je er zo min mogelijk last van!

Het is een flink stuk kouder en daar moeten we natuurlijk aan wennen. Nog even snel met een shirtje naar buiten of de handschoenen vergeten, een verkoudheid heb je zo opgelopen. Zeker met al dat gekuch om je heen. Die keelpijn ligt dus op de loer, maar wat doe je er nou tegen?

Zuigen op een snoepje of pastille

Deze kent iedereen natuurlijk, het zuigen op een snoepje of pastille. Dit smeert de keel een beetje en zorgt voor minder keelpijn. Helaas is vaak de keelpijn wel weer terug als het snoepje op is, dus eet er vooral lekker veel.

Lees ook: Tips tegen en voor een verkoudheid

Drink kalmerende thee voor de keel

Gember thee, kamille thee en citroen thee zijn goed voor keelpijn. Je maakt het helemaal af om er een flinke lepel honing doorheen te doen. Let er wel op dat je dit pas doet wanneer de thee op drinktemperatuur is, anders gaat de werking van de honing verlopen en dat wil je natuurlijk niet.

Gorgel met zout water

Kook wat water en voeg hier flink wat zout aan toe. Laat de zout oplossen en laat het water afkoelen zodat je er mee kunt gorgelen. Doe dit een aantal keer en spuug het water daarna natuurlijk uit. Je zult zien dat het goed werkt tegen de keelpijn.

Eet een waterijsje

Of misschien kan ik beter zuig op een waterijsje zeggen. Door op een ijsje te zuigen wordt de keel verkoeld en voel je de pijn ook een stuk minder. Helaas is dit wel een korte termijn oplossing want na het ijsje heb je vaak gewoon weer keelpijn.

Lees ook: Wat te doen bij hooikoorts

Neem een eetlepel honing

Honing schijnt het middel tegen keelpijn te zijn en je vind er ook heel veel dingen over op het internet wat betreft keelpijn. De tip om een eetlepel honing te nemen, een glas water te drinken en dan nog een eetlepel honing te nemen schijnt ontzettend goed te werken.

Ga lekker stomen

Neem een warme douche, een lekker bad of stoom gewoon boven een bak met warm water. Door het stomen gaat alles lekker open staan en loopt er van alles uit. Vaak lucht het heel erg op en is de keelpijn een stuk minder. Je kunt ook wat eucalyptus olie aan je bad of water toevoegen zodat het nog beter gaat.

Neem Stepfen of Trachitol

Voor mij is dit echt een gouden tip, Stepfen en Trachitol, beiden zijn gewoon bij de drogisterij te koop. Beide zijn pastilles waar je op kunt zuigen met een actieve stof die keelpijn helpt te verminderen. Let trouwens wel goed op dat als je keelpijn hebt Stepfen koopt en geen Strepsils. Ik ging eens de verpakking lezen en Strepsils zijn voor beginnende keelpijn en Strepfen voor echte keelpijn. Vandaar dat die Strepsils nooit zoveel deden…

Lees ook: Wat zegt je slaaphouding over jou?

Zorg dat je genoeg rust krijgt

Je hoeft je natuurlijk niet meteen ziek te melden als je keelpijn hebt, maar zorg wel dat je genoeg rust krijgt door ’s avonds op tijd te gaan slapen. Je lichaam werkt ’s nachts hard tegen de bacteriën en voor je weerstand is het ook goed om voldoende rust te pakken.

Ga naar de dokter

Als je echt meer dan een week last van klachten hebt en ook echt ziek wordt is het misschien wel handig een huisarts raad te plegen. Want niemand zit natuurlijk op een keelontsteking of infectie te wachten.

Voor nu zijn in ieder geval de Trachitol pastilles, de thee en honing favoriet hier. Wat is jullie beste tip tegen keelpijn?

Bron afbeeldingen: Shutterstock.com

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

7 reacties

 1. Fijne tips ?
  Ik heb er ook één…
  Koop verse tijm en zet er thee van.
  Ook werkt ginger-curcuma thee perfect waar je een stukje verse fijngesneden gember in doet, een theelepel honing en een theelepel curcuma.
  Je zal zien dat je na een dag of 3 geen keelpijn meer hebt.

  Fijn weekend ?

  1. Ik heb iets soortgelijks, namelijk kamille thee met verse citroen, verse gember, kurkuma en wat honing. Ook op stukjes rauwe gember kauwen helpt. Niet lekker en het voelt in het begin scherp maar daarna voelt het een stuk beter.

 2. Handige tips, mijn keel is sinds vanochtend ook opeens vet pijnlijk. Bij mij helpt eigenlijk niets, maar ik ben dan ook vrijwel iedere dag van het jaar verkouden!

 3. Hier ook sinds gisteren middag… vandaag de hele dag in attractiepark Toverland gelopen en morgen de hele dag attractiepark Slagharen.. dus die keelpijn en dat hoesten komt echt op een uitstekend moment :(

 4. Vorige week ben ik de tip ‘gorgelen met zout en lauwwarm water’ tegengekomen op Google. Het werkt echt! Ik had namelijk ook last van mijn keel. Iedere keer wanneer ik gorgelde, werd de pijn minder. Na een paar dagen was het over.

 5. Goede tips! Wat betreft trachitol en strepfen kun je beter trachitol nemen. Strepfen heeft iets erin wat heel erg verkoeld maar wat dan op hetzelfde moment ook het slijmvlies in je keel heel erg uitdroogt, waardoor je weer nieuwe irritatie krijgt, waarschijnlijk meer moet hoesten en nog steeds keelpijn hebt (logopedie weetje haha). Honing en kamille thee werken wel altijd heel fijn vind ik!

  1. Als je veel moet spreken (of moet zingen) zou ik Trachitol wel weer afraden: omdat het een verdoofd gevoel geeft is de kans groter dat je je stem forceert, waardoor je keel weer geïrriteerd raakt en het probleem in stand blijft. Maar bijvoorbeeld voor het slapen gaan is Trachitol wel ideaal.

   En verder eens met wat Nicolished zegt, dat verkoelende irriteert, dat geldt overigens voor veel dingen met menthol/eucalyptus.

   (Ben geen wetenschapper hoor, maar ik geef zangles, dus heb me er flink in verdiept :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *