Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips tegen en voor een verkoudheid

Tips tegen en voor een verkoudheid

Helaas heeft de verkoudheid mij al te pakken. Met een loopneus, verstopte neus en een zere keel loop ik anderhalve week. Nachten wakker liggen omdat je neus verstopt is, een eindeloze loopneus hebben het hoort er allemaal bij. En dan als toppunt die ontzettende keelpijn en de hele dag door hoesten, dat je op een gegeven moment denkt dat je stikt. We kennen het allemaal maar we willen het ook allemaal uit de weg gaan en hoe doe je dat? Nou best simpel!

Dit artikel verscheen al eerder, maar omdat heel Nederland (inclusief mijzelf) er weer last van heeft deel ik hem toch nog even op de zondagmiddag. 

Het enige wat je hoeft te doen is je gewoon een beetje bewust zijn van een paar dingen en goed met je persoonlijke hygiëne omgaan. In dit artikel vertel ik jullie van allerlei dingen hoe je een verkoudheid tegen kan gaan!

Een uitgerust mens telt voor 2, zorg dat je goed uitgerust bent want daardoor is je immuunsysteem een stuk sterker! Als je elke dag lekker laat gaat slapen en er ‘s ochtends weer vroeg uit moet kun je er gif op innemen dat je lichaam niet alle rust krijgt die die nodig heeft en daardoor ook niet goed aan immuunsysteem kan werken. Met gevolg dat deze dus een stuk minder sterk is en je sneller vatbaar bent voor een verkoudheidje. Ditzelfde geldt met stress.

Tips tegen en voor een verkoudheid

Mensen die verkouden zijn kun je beter mijden, ik bedoel hier niet mee dat je er met een grote boog omheen moet gaan lopen maar pas op met een hand geven of die persoon kussen. Hierbij breng je snel bacteriën over en kan je het dus zelf ook erg snel krijgen.

Handen wassen is misschien wel het voor de hand liggende tegenmiddel. Ik werk zelf achter de kassa en neem van elke klant zijn bonuskaart, pasjes en geld aan. En de kans dat daar dan ziekte kiemen op zitten is heel erg groot. Als ik niet meteen na het werken mijn handen was dan is de kans groot dat ik een verkoudheidje oploop, wat nu dus ook het geval is. Als je 5 keer per dag je handen wast moet dit 46% minder kans geven op een verkoudheid. Eigenlijk is het nog beter om 2 keer achter elkaar je handen te wassen, dan weet je zeker dat alle bacteriën weg zijn, vaak blijven er nog veel zitten na de eerste keer wassen.

Hygiëne op het toilet is ook een must, veel mensen vergeten hun handen te wassen na het plassen en raken dus ook alle deurklinken en dergelijke aan. Ook gaan veel mensen even snel naar het toilet om hun neus te snuiten en wassen daarna hun handen niet, dus nog extra bacteriën aan de handgrepen en deur, oppassen dus!

Tips tegen en voor een verkoudheid

Hier denk je niet meteen aan maar eigenlijk is het heel erg voor de hand liggend, ben je dan toch verkouden en wil je het niet nog een keer worden. Vervang je tandenborstel dan! Hier blijven natuurlijk al die ziektekiemen inzitten en breiden zich misschien nog wel uit ook in een warme en vochtige douche, en dat willen we natuurlijk niet. Vind je het zonde om hem weg te gooien, je zou hem ook eventjes in de magnetron kunnen doen of in een glas met kokend heet water!

Fans voor yoghurt opgelet, het is uit onderzoek bewezen dat als je elke dag een kommetje yoghurt eet je 25% minder kans hebt op een verkoudheidje! Jammer dan voor mij dat die 75% bij mij heeft doorgepakt.

Vermijd de rook van de sigaretten omdat rook te slijmvliezen irriteert vertraagd dit het proces om beter te worden, dus blijf uit de buurt van die vieze dingen!

Als je verkouden bent kun je eigenlijk niet zonder niezen. Alleen let wel op hoe je dit doet. Ik zit achter de kassa en dat is niet zo lekker als ik vrolijk in mijn handen ga niezen. Ook voor jezelf is dit niet fijn omdat je dan alle bacteriën aan je handen hebt zitten. Kies daarom voor je ellebogen, dan heeft niemand en jij zelf ook geen last van.

Frisse lucht! En meer hoef ik eigenlijk niet te zeggen, zorg dat je je kamer of leefruimte voorziet van frisse lucht zonder die ziektekiemen, dus zet gewoon eventjes de ramen en deuren open!

Tips tegen en voor een verkoudheid

En natuurlijk heeft de drogist ook nog allerlei middeltjes tegen de verkoudheid. Hierbij kun je denken aan hoestsiroop, neusspray en al dat soort dingen om te pijn en irritatie toch nog een beetje te verminderen. Helaas kunnen deze middeltjes je niet genezen omdat je lichaam dit echt helemaal zelf moet doen. Je bent meestal met een verkoudheid wel 2 weken zoet…

Heb je heel erg last van hoesten en kun je daar niet meer mee stoppen? Ga dan even langs de huisarts en vraag om codeïne tabletjes, deze heb ik ook gekregen en helpen bij mij heel erg om de nacht enigszins door te komen zonder alleen maar de hoesten als een zeehond

Ik leerde trouwens ook het verschil tussen Strepsils en Strepfen. Ik gebruikte eerst altijd Strepsils en vond dat toch nooit zo goed werken. Nu moet ik gewoon eens beter lezen want Strepsils zijn bij beginnende keelpijn en Strepfen is voor echte keelpijn. Ik moet je zeggen, een wereld van verschil, je merkt met meteen!

Natuurlijk heeft iedereen ook wel zijn grootmoeders tips zoals een uit naast het bed, in bad gaan met dampo of eucalyptus en ga zo maar door. Hebben jullie nog goede tips tegen en voor verkoudheid? Deel ze dan zeker in de comments, dan heeft iedereen er wat aan!

Bronnen afbeeldingen: 1, 2, 3

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

30 reacties

 1. Leuk die tips, werkt alleen voor geen meter als je astma hebt haha. Ik ben iedere herfst weer een maand of twee net een zeehond :’)

 2. Mijn tip is vooral dat hoestdrank geen goede tip is, ha! Hoestdrank doet weinig anders dan wat verzachten, vanwege het suiker dat erin zit en de consistentie die het heeft. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Strepsils. ‘Werkzame stoffen’ in hoestdrank/keelpastilles zijn over het algemeen niet werkzaam. Op een snoepje sabbelen of even gorgelen met zou water werken beter en is 100x zo goedkoop! (Bron: apotheker in opleiding. Voor al uw vragen over middelen bij verkoudheid, meld u hier. :P)

 3. Heb je griep en ben je verkouden, schil dan een ui en nee, snij dit niet fijn.
  Maar halveer het. Leg daarna beidde stukken op een schoteltje en niet in een kom.
  Zet dit een halfuurtje voordat je gaat slapen op de nachtkastjes van het bed. Aan elke zijde 1 schoteltje. Daarna doe je de slaapkamer deur dicht en als je gaat slapen ruikt de hele kamer ernaar.
  ’s Nachts kan je rustig slapen.

 4. Ikzelf heb astma, dus mijn longen zijn supergevoelig voor vanalles en nog wat. Deze tijd van het jaar vind ik dus ook hierom drie keer niks. Ik ben constant ziek, zoals nu ook, twee weken geleden nog flink de griep en nu loop ik met giga keelpijn rond. De griepprik krijg ik wel, maar zelfs die houdt het monster soms niet tegen. Ik geef er dan maar aan toe en hoop op het beste. xxx Lucinda

 5. Goede tips! Fijn dat in je artikel duidelijk naar voren komt dat je ziek wordt van virussen en bacteriën en niet, zoals veel mensen nog altijd blijven denken, van de kou zelf. Daarom zijn we in de wintermaanden vaker ziek: we zitten vaker binnen (en alles potdicht want koud buiten – wat ideaal is voor bacteriën en virussen) en meestal ook vaker naast/bij elkaar. Denk aan kerstborrels, feestjes die binnen gegeven i.p.v buiten, we nemen vaker openbaar vervoer/auto i.p.v fiets etc, dus ligt besmetting eerder op de loer.

 6. In een rokerige ruimte zitten maakt het inderdaad erger, ik krijg het er eigenlijk altijd wel bebouwd van. Mooie tips, frisse lucht, neusspray en een uitje bij het bed willen mij ook aardig helpen. En wat munt en eucalyptus om de neus open te houden :)

 7. Tip als je je handen niet kunt wassen om wat voor reden dan ook, of als je achter de kassa werkt: desinfecterende handgel! Ik heb ook achter de kassa gewerkt, en had altijd een flesje bij mijn kassa staan. Fijn om even tussendoor je handen schoon te maken

 8. Het hoort echt bij periode van de jaar, denk ik, ik zie niet anders dan dat mensen verkouden of grieperig begint te worden. En je bent zeker anderhalf a twee weken zoet. Dat is vervelend. Ik heb alles voor over om niet verkouden te zijn. Strepsils ben ik ook fan van.

 9. AHWWW BETERSCHAP!
  Er zijn ergere dingen, maar irritant en vermoeiend is het zeker.
  Zal nu na anderhalve week vast snel weer beter gaan.

 10. Het leuke is dat griep/verkoudheid een virus is en je dit dus niet kan oplossen met handen wassen…
  Voor de rest handige tips, bedankt!

 11. Een aantal dingen zijn echt nieuw voor me, haha, leuk om te lezen! Zelf probeer ik wat echina force en vitamine c toe te voegen, dan word ik meestal niet verkouden!

 12. Als de r in de maand zit neem ik altijd echinea tabletten voor de weerstand. En bij beginnende verkoudheid werkt de bisolviral neusspray bij mij erg goed. Verder probeer ik dan extra vitaminen binnen te krijgen.

 13. ik doe het echt in mijn broek he op dit moment….iedereen heeft de griep en als ik de griep krijg dan uhh hebben we een issue een grote dus sjees tussen alles en iedereen door in de winkels ook en gesprekken op school heb ik maar even uitgesteld ahahah

 14. Gek word ik er elke winter weer van. Zodra er een kou in de lucht hangt gaat mn neus lopen, altijd handig om dan tips te hebben :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *