Tips om je vriendschap te onderhouden

Tips om je vriendschap te onderhouden

Ik mag mezelf ontzettend gelukkig prijzen dat ik heel wat lieve en warme vrienden om mij heen heb. Mijn ‘echte’ vrienden kan ik meer dan op twee handen tellen en heb nog heel wat vriendschappen waarbij ik ook oprecht goed en veel contact heb. Maar dat gaat niet altijd vanzelf, je moet daar wel voor open staan en daar energie in steken. Ik vertel je vandaag hoe ik mijn vriendschappen onderhou en ervaar.

Ken je vrienden

Misschien is dit wel de eerste en de beste tip, ken je vrienden. Je hebt overal verschillende vrienden voor. Met de ene heb je diepzinnige gesprekken, met de ander hang je tot laat in de stad met een drankje, de andere zie je vooral in de sportschool en sommigen zie je met alles. Met ken je vrienden bedoel ik, weet hoe jij met diegene omgaat en wanneer. Zo heb ik bijvoorbeeld vrienden met wie ik ontzettend goed kan praten maar echt niet mee naar de kroeg hoef te gaan. Doe dus met die vrienden waar de ander zich ook prettig bij voelt en forceer niets. Zoek dus een activiteit waarbij je je samen goed voelt en dan komt het goed.

Hou contact

De ene vriend zie je elke week en de ander misschien maanden niet. Ik heb het geluk dat mijn vrienden vrijwel allemaal in Zwolle wonen en ik eigenlijk vrij vaak zie. We hebben bijna allemaal geen kinderen en daarom is afspreken nog heel erg makkelijk. Maar we maken ook graag tijd voor elkaar vrij. Contact houden in een vriendschap is heel belangrijk. Dit kun je natuurlijk op verschillende manieren doen. Je kunt afspreken met elkaar door wat te gaan doen, maar je kunt tegenwoordig ook makkelijk in contact blijven met social media of whatsapp. Whatsapp is natuurlijk het makkelijkste en het snelst. Met de vriendengroep zitten we een groepsapp die eigenlijk altijd wel leeft. Met vriendinnen heb ik aparte apps die lekker over vrouwendingen gaan en met andere groepjes heb ik ook weer groepsapps. Ik merk dat dit echt een makkelijke manier van contact onderhouden is en af en toe komt er dan een datum voorbij dat we echt eens gezellig met elkaar om te tafel gaan zitten of iets gaan doen.

Toon interesse

Vriendschap moet natuurlijk van twee kanten komen, dat vind ik heel belangrijk. Ik wil graag energie in iemand steken maar het moet ook terug komen. Ik moet zeggen dat het mij ook niet altijd even goed afgaat, maar ik probeer het wel. Zie ik op social media toevallig iets voorbij komen van een vriend of vriendin die ik niet dagelijks zie probeer ik daar op te reageren, te feliciteren of iets dergelijks. Weet ik dat diegene het moeilijk heeft probeer ik daar eens naar te vragen. Heeft de ander een nieuwe baan, vraag dan hoe het gaat. Gaat iemand op vakantie, wens diegene dan een fijne vakantie. Dat zijn allemaal kleine dingen die in een vriendschap ontzettend gewaardeerd worden.

Wees jezelf

Ik ben iemand die makkelijk vrienden maakt en zich snel aanpast. Maar toch ben ik iemand waar niet iedereen vrienden mee zou kunnen zijn. Ik ben een vrij aanwezig persoon als ik je mag en je moet echt mijn gevoel van humor waarderen. Ik steek mensen graag de gek aan en doe vooral erg gek. Schaamte ken ik tot een zekere hoogte en maak vooral lekker veel lol. Als ik dat niet bij iemand kan zijn wordt het voor mij lastig, ik moet wel mijzelf kunnen zijn en mijzelf kunnen uiten. En van iemand anders verwacht ik dat ook. Ga je niet aanpassen om mijn vriend te willen of kunnen zijn, het moet ‘vanzelf’ gaan want anders wordt het echt lastig.

Accepteer elkaar

Hoe beter je vrienden wordt met iemand, hoe beter je iemand leert kennen. Sommige vrienden ken ik echt door en door. Je ziet in het begin vooral de leuke kanten, maar na een tijdje leer je ook zeker de mindere kanten van iemand kennen. Ben je bereid diegene helemaal de accepteren en ook de mindere kanten daarvan? Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar wel heel belangrijk in een vriendschap. Zo weet ik bij sommige vrienden dat ze heel scherp of direct uit de hoek kunnen komen, of sommige mensen dingen doen waar ik het niet altijd mee eens ben. Ik laat die mensen in hun waarde en accepteer dat. Heb het er over als het me echt dwars zit en gaan weer verder. Omdat de ander mij ook accepteert en wij een goede band hebben levert dit eigenlijk nooit een conflict op.

Spreek uit wat je van elkaar verwacht

Misschien is dit niet iets wat iedereen doet en ik ook niet, maar het kan voor heel veel duidelijkheid zorgen. Van de ene vriend of vriendin verwacht je namelijk wel dat ze aan je ziekenhuisbed staan en de andere niet of een kaartje. Ik noem dit maar als een voorbeeld, maar dan snappen jullie een beetje wat ik bedoel. Je hebt beste vrienden, goede vrienden en vrienden. Stel er gebeurt iets met mij waardoor ik (gewoon aanspreekbaar maar het is vervelend) in het ziekenhuis kom te liggen, dan staat echt niet iedereen meteen naast mijn bed. Maar, je verwacht van een aantal dat toch wél. Eerlijk, ik zou verwachten dat mijn hechte vriendengroep mij zou komen opzoeken en dat zou ik echt vervelend vinden als ze niet zouden komen (zonder reden). Maar vrienden die ik wat minder spreek van bijvoorbeeld school nog die verwacht ik niet aan mijn bed. Wees dus duidelijk in wat je van elkaar verwacht, zo komen er nooit scheve gezichten.

Maak tijd voor elkaar

Heel leuk al deze tips, maar ik denk dat het vooral heel erg belangrijk is oprecht tijd voor elkaar te maken en dat vergeten we soms wel eens. Soms vind ik het ook lastig individueel met de vrienden uit mijn vriendengroep af te spreken terwijl je dan juist zulke goede gesprekken hebt. We spreken vrijwel altijd met z’n allen af en hebben het dan overal over, maar echte serieuze gesprekken met 10 man is dan soms best moeilijk, dat komt eerder los met één op één gesprekken, maak dus echt tijd voor elkaar. Ga eens wat leuks doen, nodig ze bij je thuis uit, speel een spelletje verzin het maar.

Nou lijkt het met zo een lijstje heel makkelijk om vriendschappen te sluiten en te onderhouden, maar dat is het echt niet. Ik ben vanuit mijzelf een heel onzeker persoon en vind het ontzettend lastig. Maar ik wil er wel voor gaan en pas deze methodes zo veel mogelijk toe en probeer het op mijn manier ook goed te doen. Ik ben iemand met wie je kan lachen en het gezellig kan hebben en sluit vrij snel vriendschappen, maar dan moet ik wel het wederzijdse idee hebben. Heb ik dat niet dan sluit ik mezelf buiten en trek ik eigenlijk de deur dicht. Ook is het een kwestie van de juiste personen vinden die bij jou passen of jou willen accepteren zoals jij bent. Mijn vrienden komen vrijwel allemaal uit hetzelfde ‘straatje’ waar ik ook vandaan kom en daarom loopt het vrijwel allemaal zo goed. Hoe onderhouden jullie je vriendschappen, vind je dat lastig of juist helemaal niet? Ik hoor het graag en ben erg benieuwd naar jullie bevindingen.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reply
  Romy
  20 juli 2017 at 07:30

  Wat een mooi artikel met zeker goede tips om je vriendschappen vast te houden! ‘Ken je vrienden’ is iets wat ik ook in de loop der jaren heb geleerd. Met sommige vrienden kun je nu eenmaal niet zo goed diepzinnige gesprekken voeren, maar daar is dan weer iemand anders wel heel goed in. Verder probeer ik regelmatig interesse te tonen en dingen als verjaardagen of vakanties nooit te vergeten. Dan weet de ander dat je aan hem of haar denkt.

 • Reply
  Susan
  20 juli 2017 at 07:42

  Goed artikel! Mooie tips :)

 • Reply
  Mariska
  20 juli 2017 at 08:13

  Dat zijn inderdaad hele mooie tips wat je hebt geschreven. Ik heb niet heel veel vrienden en dat maakt me op zich ook niet uit, ik geniet ook erg van het alleen zijn en m’n eigen ding doen. Natuurlijk heb ik wel een aantal hele goede vrienden die er altijd zijn, maar dat is op 1 hand.

 • Reply
  Lieke
  20 juli 2017 at 09:06

  Mooi en goed verhaal!! Top! Fijn dat je zon goede grote vriendengroep hebt.

  Ik heb ”maar” 2 vrienden die ik niet eens heel vaak zie en ik niet kan bestempelen als supergoede vrienden. Dat ik geen echte goede vrienden heb vind ik heel vaak erg jammer, maar ja waar vind je die als je bijna 34 bent en 2 kinderen hebt??! Mijn vriend heeft 2 goede vrienden die vriendinnen hebben en die zie ik dan ook soms maar zie ik niet echt als vrienden. Lastig:)

  • Reply
   Iris
   21 juli 2017 at 05:17

   Herkenbaar, een aantal keer verhuisd, werk plus kinderen, maar geen echte vrienden.

 • Reply
  chucky1012
  20 juli 2017 at 10:15

  Zulke mooie en leuke tips!
  Ik hecht veel waarde aan vriendschap en dat weten mijn vrienden en vrienden….

  Xoxo

 • Reply
  Lindsey Beljaars
  20 juli 2017 at 10:53

  Fijne en goede tips!!

 • Reply
  Joyce - LemonyLifeNL
  20 juli 2017 at 12:16

  Fijne tips! Vriendschappen onderhouden is inderdaad ontzettend belangrijk, maar soms zo moeilijk als je een druk leven hebt.

 • Reply
  Manon
  20 juli 2017 at 12:39

  Mooie tips. Ik weet nu wel wie mijn echte vrienden zijn en daar wil ik graag mijn energie in blijven steken

 • Reply
  Mariska
  20 juli 2017 at 14:45

  Goeie tips! Ik moet echt leren om mij minder aan te passen. Ik vind het vooral lastig wanneer vrienden kinderen krijgen. Ik heb zelf namelijk geen kinderwens. Eerst ging ik met een vriendin altijd gezellig naar de bios en de kroeg. Nu kan ze altijd alleen maar op haar vrije mamadag afspreken en neemt ze haar kind mee. Ik heb echt niets met kinderen, maar vind het ook zo lomp om dit te zeggen. Mensen zijn vaak zo dol op hun kind.

 • Reply
  swerlotte
  21 juli 2017 at 15:58

  Goeie tips. Ik heb veel ”vrienden” verloren bij mijn eigen ziekte (darmen) en toen mijn moeder ernstig ziek was en helaas overleed. Anderen heb ik wel bijgestaan als hun dierbare ernstig ziek was of hunzelf ziek waren. Ik heb nu 2 goede vriendinnen overgehouden. Maar ik weet wel nu gelukkig dat ze mij accepteren en ik hun ook. En we steunen elkaar door dik en dun.

 • Laat een reactie achter