Search
Close this search box.

Heb ik spijt dat ik niet verder heb gestudeerd?

Heb ik spijt dat ik niet verder heb gestudeerd?

Ik was jong toen ik begon met bloggen, ik deed dat puur omdat ik het super leuk vond (en vind) en had totaal geen intentie mijn geld hier mee te gaan verdienen. Nee, ik zou naar het HBO gaan en daar de opleiding commerciële economie gaan volgen. Ik wilde reclame campagnes bedenken voor merken die aan zouden slaan bij het grote publiek alleen dat plannetje is iets anders verlopen…

Gezakt voor de HAVO

Ik ben ooit begonnen op het HAVO/VWO en ben daarna verder gegaan op de HAVO omdat ik veel moeite had met talen door mijn dyslexie. In totaal heb ik 6 jaar over mijn HAVO gedaan en ben zonder enig diploma van school gegaan. Ik ben een keer blijven zitten in de derde klas vanwege de ziekte van mijn moeder. Maar voor de rest ging ik best wel fluitend door de HAVO heen. Het woordje leren kende ik niet en ik moest er vooral niet te veel moeite voor doen. Waarom ik dan geen diploma heb? Nou dat kan ik je helaas uitleggen, ik stond er voor de examens best goed voor en niemand die dacht dat ik zou zakken. Maar helaas is dyslexie en tekst verklaren mijn grote valkuil en doe dat maar eens voor drie talen. Ik had een 1 voor mijn Nederlands en een 3 voor mijn Duits en Engels, niets meer aan te redden…

Volgen jullie mij al op Instagram?

Na lang wikken en wegen heb ik besloten de HAVO niet af te maken. Niet door het nog een jaar opnieuw te doen en ook niet op het Sprint Lyceum waar je alleen de vakken doet waar je voor gezakt was. Mijn examens en de cijfers waren zo dramatisch (zelfs met heel veel oefenen) dat ik het niet zag zitten om het weer te moeten doen. Ik geloofde er niet in dat het volgende jaar het beter zou aflopen. Ik heb er dus voor gekozen mijn HAVO aan de kant te schuiven en naar het MBO te gaan, versneld.

Versneld MBO

Op het MBO koos ik voor de opleiding wat aansloot bij mijn HBO idee. Huilend belde ik het HBO op dat ik de studie niet kwam doen vanwege het niet behalen van mijn diploma en belde daarna het MBO op of ze misschien daar een plekje voor mij hadden. En dat hadden ze gelukkig en na een intake was het al duidelijk dat ik de versnelde opleiding mocht gaan doen!

Op het MBO voelde ik mij niet echt thuis en dat zagen de leraren ook, daarnaast wisten ze ook van mijn blog bestaan af. Op een gegeven moment stond ik alleen te kletsen met mijn begeleider en die zei, “waarom ga je niet gewoon voor je blog en doe je hier wat ‘moet'”. Zo gezegd zo gedaan, ik kreeg fantastische kansen en die heb ik met beide handen aangepakt, door die periode kan ik nu van mijn blog leven. Ik ging naar school voor de verplichte onderdelen en maakte mijn toetsen. En zo behaalde ik mijn diploma!

Terwijl de rest van de klas druk opzoek was naar een vervolg studie heb ik gekozen dit niet te doen, een keuze waar ik soms wel een beetje spijt van heb. Ik merk gewoon dat ik soms een stuk ontwikkeling mis, een stukje ontwikkeling dat je op school krijgt. Omgang met mensen, het feest vieren met klasgenoten en natuurlijk een stuk kennis. Het is niet dat ik dom ben, maar ik ben toen ik 20 was gestopt met school en dat is best vroeg, je kunt nog zoveel leren in die jaren. En zo kriebelt het bij mij nu ook wel weer eens om een studie op te pakken, om mijzelf te blijven ontwikkelen.

Thuisstudie van NTI

Naar school gaan zie ik niet zitten, maar een thuisstudie zou best een goede uitkomst zijn! NTI biedt ontzettend veel thuisstudies aan waarbij je dus zelf kunt kiezen waar en wanneer je studeert. NTI heeft een paar belangrijke kenmerken:

 • Erkende opleidingen; NTI is erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als onderwijsinstellingen in het reguliere onderwijs.
 • Studeer met veel persoonlijk contact; mentoren en docenten die je begeleiden tijdens de gehele studie. Contact met medestudenten via het forum en tijdens klassikale onderwijsmomenten.
 • Voordelig studeren; vakliteratuur is inbegrepen in het lesgeld. Geen extra kosten voor praktijkdagen, dossiervorming en diplomering. Je studiekosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
 • Flexibel studeren; Jij bepaalt waar, wanneer en in welk tempo je studeert. Voor veel cursussen en opleidingen kun je dagelijks digitaal examen doen.
 • Overal studeren met de online leeromgeving; je hebt altijd inzicht in je examen- en huiswerkresultaten. Eenvoudig aanmelden voor praktijkdagen, workshops en examens. Je ziet stap voor stap wat je moet lezen, oefenen en welk huiswerk je kunt maken. Aanvullend lesmateriaal zoals webinars, ondersteunende video’s en oefenexamens.

Zo zou ik mij graag verder willen verdiepen in de talen, ik ben er niet goed in dus wil mij daar in blijven ontwikkelen. Een cursus Engels zou bijvoorbeeld heel handig zijn maar cursus Spaans vind ik ook wel uitdagend omdat ik dat helemaal niet spreek of begrijp. Of misschien om mijn blog beter vorm te geven qua tekst is de cursus korte verhalen schrijven ook wel iets om net even wat meer ervaring te hebben met het schrijven van correcte teksten.

Er is genoeg om over na te denken dus en het fijne is dat het gewoon in je ‘vrije’ tijd kan. Mocht jij ook geïnteresseerd zijn in een thuis studie of cursus dan kun je op de site van NTI kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik ben wel benieuwd of iemand van jullie een thuis studie of cursus heeft gedaan en wat vonden jullie daarvan?

Dit is een betaalde samenwerking met NTI

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

22 reacties

 1. Ik zou dit alleen een geloofwaardige post vinden als je daadwerkelijk had besloten bij het NTI te gaan studeren. Dan is het voor mij een samenwerking, nu is het gewoon reclame.

 2. Je mist ontwikkeling omdat je met je 20e van school bent gegaan? Sorry maar de gemiddelde MBO’er werkt dan al hoor.. ik was 19 toen ik al ging werken in de zorg. Natuurlijk leek me het studentenleven leuk, maar goed doorleren in de baas zijn tijd en in de praktijk veel ervaring op doen, was ook goed. Denk dat je de plank beetje mis slaat met deze blog, net als de eerste reactie is lijkt dit idd meer reclame.

 3. Vergeet niet dat veel bedrijven je geen stageplaats aanbieden als je een thuisstudie doet! En daarop volgend bedrijven je weer niet aannemen omdat je geen stage (praktijk) ervaring hebt.

 4. Ik vind dit heel jammer.. Ik dacht even dat het een persoonlijke post was over je leven, waar ik erg in geïneresseerd ben omdat ik veel van mezelf in jou herken. Maar dit is gewoon reclame voor het NTI, waarvoor een persoonlijk verhaald wordt gebruikt. Ook nog best ongeloofwaardig aangezien je er niet daadwerkelijk gaat studeren. Het pas ook niet bij je blog vind ik.

  Maar hé dat is mijn mening ;)

 5. Ik vind het erg interessant om te lezen over hoe jouw schooltijd is verlopen. Wat enorm balen dat de dyslexie jou in zo’n grote mate heeft belemmerd! Ik heb afgelopen schooljaar een minor gedaan over dyslexie en nu kan ik me veel beter voorstellen waarom je dan zo’n keuze maakt om het niet nog eens te proberen!

  Verder ben ik het niet eens met de andere reacties, ik vind het persoonlijk juist mooi dat je een persoonlijk verhaal koppelt aan een stukje met een samenwerking. Een thuisstudie is zeker een prima oplossing wanneer je in zo’n situatie zit.

 6. Vooral het stuk ‘omgang met mensen, sociaal zijn’ ect. gemist hebben en dat koppelen aan een thuisstudie… Ja, ook niet echt een blog die ik bij je vindt passen.

 7. Oh wauw.. Ik zat heel aandachtig en vol interesse te lezen naar een beetje emotioneel en goed levensverhaal tot ik bij de eerste zin kwam over LOI. Direct naar onderaan de post gegaan en ik zie staan “dit is een betaalde samenwerking met LOI”.

  Sorry, ik snap heel goed dat je bepaalde betaalde advertenties doet, maar door deze voelde ik mij echt even een beetje in de maling genomen.
  Had het beter op prijs gesteld als je de post niet was begonnen als een persoonlijk verhaal..

  1. Bedankt voor je duidelijke en eerlijke feedback! Voor mij is het heel lastig om het ‘goed’ te doen. Eerst kreeg ik vooral veel feedback dat een advertorial pure reclame was en nu probeer ik het persoonlijker te maken door echt mijn verhaal te delen en valt het blijkbaar ook niet goed.

   Het is lastig reclame in een goed jasje te steken en bij mijzelf en mijn blog te blijven. De ene keer pakt het goed uit en de andere keer wat minder. Ik dacht voor mijn persoonlijke verhaal wat ook echt waar is te delen het goed te kunnen verpakken, maar blijkbaar sla ik hier de plank mis. Ik wil niemand in de maling nemen, mijn verhaal is echt en als laatst noem ik NTI in een stukje samenwerking wat ik ook aangeef.

   Ben ook benieuwd hoe jullie het wél zouden willen zien want dan kan ik daar wat mee in de toekomst :)

   1. Ik denk dat het voor sommige mensen een beetje uit de lucht komt vallen. Je doet een samenwerking met NTI, maar bent niet van plan een studie te volgen. Het gewoon een beetje onlogisch ofzo?

    1. Precies dit. En dan ook nog eens in combinatie met ‘het missen van sociale contacten’ ect. Oké, daarom overweeg je de keuze te maken voor een THUISstudie…?

 8. Ik vind het juist heel leuk dat je het persoonlijk hebt gemaakt en de reacties hier verbazen me dan ook. Als het pure reclame is wordt er ook gezeurd namelijk dus wat moet je dan doen?

 9. Ik vind het een leuk artikel waarin je juist een persoonlijk verhaal met een samenwerking combineert. Dit doe ik ook weleens en wat is daar precies mis mee vraag ik me dan af. Dit is je werk, hier verdien je geld mee dus waarom zou je dit niet op deze manier oplossen?

 10. Wat goed dat je uiteindelijk voor je blog bent gegaan! Ik denk dat dat voor jou een hele goede keuze geweest is, al snap ik wel dat je je soms kan afvragen wat als ik wél door was gegaan. Ik kan nog niet leven van mijn blog, dus ik begin in september aan mijn master, maar ik denk dat ik dat sowieso had gedaan omdat ik studeren ook gewoon heel leuk vind!

 11. Wat een vervelend artikel. Het lijkt net alsof je wil zeggen dat als je alleen mbo gedaan hebt, je niet slim genoeg bent of dat je iets mist in je leven. Wat ontzettend jammer! Ik ben op m’n 19de begonnen met een fulltime baan, net als zovelen anderen.
  Ontzettend jammer dat je het mbo wegzet als iets negatiefs.
  Op een mbo diploma mag je trots zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *