Zoek
Sluit dit zoekvak.

Let’s Play: Take 5!

Let’s Play: Take 5!

Sinds kort heb ik het spelletje Take 5! wat een heel erg leuk kaartspel is. Jullie weten ondertussen al dat ik een groot spellen fanaat ben en toen ik hoorde dat 999 Games weer een uitverkoop had op hun hoofdkantoor in Almere ging ik even langs om te kijken wat ze allemaal (met korting) hadden. Ik liep langs het gangpad met kleine spelletjes en hoorde van anderen veel positieve verhalen over dit spel.

Let’s Play: Take 5!

Take 5! is een handig en klein kaartspel dat je gemakkelijk overal mee naar toe neemt. Het is een simpel spel met maar weinig regels (het is vooral logisch nadenken) waardoor het dus heel simpel en snel te spelen is. De verpakking geeft het spel niet echt goed weer en ziet er (vind ik) ook niet heel aantrekkelijk uit, maar het is echt heel leuk!

Let’s Play: Take 5!

Take 5! is een spel voor 2 tot 10 spelers met een leeftijd van 10 tot 99 jaar. Ik denk als je goed kan tellen en inzicht hebt in getallen dat je het ook al wel eerder kan spelen. Het spel duurt volgens de verpakking 45 minuten, maar dat is als je volgens de 66 punten hebt gehaald in meerdere rondes en dus uitgespeeld bent. Een potje duurt denk ik 10 minuten en je kunt natuurlijk zo lang doorgaan als je zelf wilt. Het spel wordt gespeeld met strafpunten en wie de minste heeft na een bepaalde tijd (volgens de regels na 66 punten) stopt het spel.

Let’s Play: Take 5!

Goed, hoe werkt het spel? Het spel bestaat uit kaarten van 2 tot 105 (zo uit mijn hoofd) en het is de bedoeling dat jij zo snel mogelijk je 10 kaarten weg speelt door zo min mogelijk strafpunten te halen.

Let’s Play: Take 5!

Aan het begin van het spel krijgt iedereen 10 kaarten en liggen er willekeurig 5 kaarten onder elkaar open op tafel. In die 10 rondes is het de bedoeling je kaarten allemaal weg te spelen zo tactisch mogelijk. Maar je moet je aan twee regels houden:

Regel 1: Oplopende getallenvolgorde. Je moet de kaart altijd achter een kaart leggen die lager is dan jouw kaart.

Regel 2: De kaart moet in de rij gelegd worden met het kleinste verschil met jouw kaart.

En als je deze regels weet is het spel super simpel. Je moet je kaarten dus zien kwijt te raken en de eerste rondes gaat dat heel makkelijk. Maar als de rij een maximum van 5 heeft bereikt moet je de hele rij pakken en jouw aangelegde kaart is dan weer de beginkaart. Het is dus zaak om rijen sneller te beëindigen of tactisch je kaarten weg te spelen op vrije plekken. Op een gegeven moment zit je vast want je moet je kaart op volgorde leggen en bij het kleinste verschil, dus je kaart kan altijd maar op één plek liggen.

Hoe hef je een rij op? Door een lagere kaart (die dus niet aansluit met een andere rij) op te leggen en de hele rij te pakken, dit mag ook wanneer er maar 1 kaart ligt. Het is dus zaak dat je inzicht in je kaarten en strafpunten krijgt. De koeienkoppen die aan de bovenkant en onderkant van de kaart staan zijn trouwens de strafpunten.

Take 5! is een super leuk en snel kaartspel. Volgens de spelregels is het spel afgelopen wanneer iemand 66 strafpunten of meer heeft behaald. Maar wij spelen gewoon tot wanneer we er klaar mee zijn en kijken dan wie het minste punten heeft. Take 5! is onder andere bij bol.com en verschillende speelgoedwinkels te koop voor € 10,95. Wat is jullie favoriete kaartspel?

Dit artikel bevat zelf gekochte producten – uitleg

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

  1. Thx Aranka voor deze leuke en duidelijke uitleg! Je hebt me wederom een leuke spel-tip gegeven. Blij mee. Dit spel lijkt me erg leuk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *