Search
Close this search box.

Sudocrem – waar kun je het voor gebruiken?

Sudocrem

Ik denk dat iedereen het welbekende potje Sudocrem wel kent. Het wordt vaak (of eigenlijk waar iedereen het van kent) voor baby’s gebruikt voor op de billetjes. Het is namelijk het middel tegen luieruitslag. Maar het is nog voor veel meer dingen goed door de werkzame ingrediënten van Sudocrem. Ik vertel je waarom iedereen een potje Sudocreme in huis zou moeten hebben.

Wat is Sudocrem?

Sudocrem (niet Soducrème wat ik eerst altijd dacht) is een potje met een dikke witte zalf die op de huid gesmeerd moet worden. Het verzorgt en verzacht de huid. Dit doet Sudocrem door een paar belangrijke ingrediënten:

 • Benzylalcohol: werkt desinfecterend en verdoofd de huid een beetje
 • Benzylicinnamaat: stimuleert de huid zich te herstellen
 • Lanoline: dit vormt een beschermlaagje op de huid
 • Zinkoxide: dit werkt verkoelend en beschermt de huid

Als je dit zo leest vraag je je misschien af waarom er alcohol in zit, dit werkt vaak uitdrogend. Maar omdat het ook weer ontsmet en licht verdovend door jeuk of irritatie werkt snap ik het ook wel weer. Zelf heb ik er geen problemen mee om alcohol te gebruiken maar dat is natuurlijk aan jezelf.

Volgen jullie mij al op Instagram?

Sudocrem is trouwens ook een hypoallergeen product en kan dus vrijwel altijd gebruikt worden zonder dat het een allergische reactie veroorzaakt. Nu zal ik jullie vertellen waar Sudocrem allemaal goed voor is:

Sudocrem voor acne

Heel vaak krijg ik te horen dat Sudocrem heel erg goed tegen acne werkt. Maar hoe zit dat dan? Sudocrem helpt de huid te desinfecteren (door de BHA) en te herstellen, precies wat je nodig hebt bij acne. Ook het ingrediënt Zinkoxide werkt goed tegen acne. De Sudocrem geeft de onrustige huid meer rust en helpt de vervelende wondjes snel te laten genezen.

Wel is Sudocrem een hele vette zalf, dus ik zou het niet meteen overdag op mijn gezicht smeren. Aan de raden is ’s avonds een dun laagje te smeren. Natuurlijk kun je het ook op je rug of hals smeren als je daar acne hebt, dat is niet zo erg als dat wat vetter is.

Sudocrem na het scheren of harsen

In de zomer wil ik mijn bikinilijn nog wel eens harsen en de huid is daarna behoorlijk gevoelig. Ik vind het fijn daarna mijn huid in te smeren met Sudocrem zodat het minder gevoelig is en sneller de pijn verlicht. Na het scheren als ik vervelende wondjes of ingegroeide haartjes heb vind ik het ook fijn Sudocrem te smeren.

Droge huid en kloofjes insmeren met Sudocrem

Droge ellebogen of voeten met pijnlijke kloven? Smeer ze royaal in met Sudocrem en je zult merken dat het een stuk soepeler aanvoelt en minder pijn doet. Ik vind het vooral fijn om mijn voeten royaal in te smeren en daarna sokken aan te doen om het goed te laten intrekken. Daarna heb je heerlijk zachte voeten.

Sudocrem verlicht de jeuk van muggenbulten

Ben je lek gestoken door de muggen en word je helemaal gek van de jeuk? Smeer ze dan een beetje in met Sudocrem, door het licht verdovende en kalmerende effect jeuken je muggenbulten een stuk minder.

Eczeem insmeren met Sudocrem

Een beetje hetzelfde als de droge huid, maar Sudocrem kan ook heel goed op eczeem gebruikt worden. Ik heb helaas mijn handen onder de eczeem zitten en gebruik hiervoor een speciale zalf van de dokter, maar gedurende de dag moet ik het ook vet houden. Het vet houden doe ik met Sudocrem en het verlicht ook meteen de jeuk, heel prettig!

Sudocrem kan voor nog veel meer dingen gebruikt worden, zo hoor ik ook vaak dat het verlichtend kan werken op waterpokken (als ze al aan het indrogen zijn) en tegen schurende benen (niet tijdens het lopen maar daarna wanneer ze zo gevoelig zijn).

Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten, want je hebt al een potje voor € 2,99. Sudocrem is onder andere te koop bij drogisterijen, supermarkten en online zoals Bol.com. Hebben jullie een potje Sudocrem in huis en waar gebruik jij het voor?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

23 reacties

 1. Hoi. Ik heb het gebruikt voor mijn eczeem op mijn handpalmen. Ik heb het in totaal 3 maanden gebruikt en ik heb het nog altijd. Welke crème heb jij van je huisarts gekregen als ik vragen mag?

  1. Dat mag! Ik krijg een zalf van de huisarts met triamcinolonacetaat en met betamethason. Maar overleg dit wel met je arts want het zijn wel heftige hormoonzalfjes.

  1. Klopt Tessa. Tijdens mijn opleiding Zorg & Welzijn is ons met klem uitgelegd dat je het zó dun moest smeren, dat je het ‘wit’ niet meer kon zien. Eventueel mengen 1:1 met bijvoorbeeld Proshield of andere VETTE zalf om uitdroging tegen te gaan.

 2. Zomers vaak last van die schuurplekken tussen mijn benen (ondanks een fietsbroekje onder jurkje of rokje) of oksels, goede laag sudocreme erop voor het slapen (kijk uit voor je donkere dekbed) en de volgende dag nergens last van!

 3. Ik smeer het zomers in de plooi onder mijn borsten zodat de huid niet gaat irriteren door zweten. En ik smeer het voordat ik ga slapen op een beginnende koortslip. Dan ben ik binnen twee dagen van de koortslip af.

 4. Ik heb voor de eerste keer deze creme gebruikt op aanraden van de huisarts. Heb bij mijn billen en irritatie plek en moet dit nu verzachten met de creme. ook werd er gezegd voor het slapen gaan smeren en een katoenen lapje erop. Hopen dat het werkt.

 5. Ik heb al paar weken last van rode billen (bilnaad) en dat het rondom mijn vagina erg gevoelig is (het steekt erg als ik het aanraak) en ik probeer zo vaak mogelijk sudocrem erop te doen de laatste maand alleen ik zie maar geen verschil…

 6. Sudocrem werkt ook uitstekend bij aambeien. Bilnaad van onder naar boven goed schoonmaken met een wegwerp natte washand, even laten drogen en met een WC-papiertje een klodder sudocrem aanbrengen, ook van onder naar boven smeren. Na twee à 3 dagen is het helemaal over.

 7. Als sudocrem (die je over het algemeen DUN mag aanbrengen) je huid uitdroogt, mag je deze mengen met een 1:1 verhouding van een vette zalf. Bijvoorbeeld Proshield of puról.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *