Search
Close this search box.

Stress dat op je darmen slaat, dit kan je er tegen doen

Automatische concepten

Als ik iets spannend of eng vind merk ik dat meteen aan mijn lichaam, of beter gezegd, aan mijn darmen. Stress slaat bij mij heel erg op mijn darmen en ben dan ook vaak op de wc te vinden als ik iets niet zo prettig vind. Helaas valt vliegen onder andere daar voor mij ook onder en dat is voor mij dan ook altijd een ramp. Ik vroeg jullie om tips en hoorde dat ik vooral niet de enige was en of ik de tips wilde delen!

Ik kan me heel wat scenario’s bedenken waarbij ik beste vriendjes was met de WC. Rijlessen en afrijden waren bij mij echt een drama. Of wat dacht je van mijn eerste werkdag of iets nieuws moeten gaan doen, allemaal dingen waarbij mijn darmen het overnemen. Maar het ergste is nog wel vliegen. Ik vind vliegen verschrikkelijk, vooral omdat ik weet dat mijn darmen dan helemaal van slag zijn en ik alleen maar op de wc zit en het gewoon niet op kan houden. Verschrikkelijk.

Eerst even een kleine disclaimer, ik ben geen arts en raad alleen maar middelen aan die je gewoon vrij in de winkel of drogist kan kopen.

Pak het probleem van de stress aan

Natuurlijk is de beste oplossing het probleem van de stress aan te pakken. Ik heb al oneindig veel filmpjes over vliegangst gekeken en weet ook precies hoe alles werkt en gaat. In mijn hoofd ben ik dan ook best wel kalm, maar mijn lichaam zegt heel iets anders. Het gevoel dat ik los van de grond ben en die gekke gevoelens door je lichaam gaan tijdens het vliegen (en vooral het dalen en opstijgen) vind ik verschrikkelijk. Ik heb helaas nog niets gevonden wat me daar een beetje kalm in krijgt. Ja weer op de grond staan, dan zijn alle klachten ineens als sneeuw voor de zon verdwenen.

Volgen jullie mij al op Instagram?

Goed, zelf weet je dus niet altijd hoe je de stress kunt verminderen (want dat is ook ontzettend lastig). Maar gelukkig zijn er wel een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen ontspannen of zelfs de diarree kunnen remmen. Laten we het eerst gaan proberen met ontspannen en daarna als dat niet werkt de diarree aan te pakken.

Valeriaan

Valeriaan helpt snel tot rust komen bij stressgevoelens. Je kunt dit gewoon bij de drogisterij kopen in verschillende vormen. Zo heb je onder andere Valdispert, A Vogel, Bional en dergelijke die pillen en druppels aanbieden.

Suprimal Reistabletten

Dit kreeg ik ook ontzettend vaak als tip, de Suprimal reistabletten. Suprimal kan worden gebruikt om misselijkheid en braken die gepaard gaan met wagen-, zee- en luchtziekte te voorkomen en te behandelen. Ook zou het een rustgevende werking hebben. Nou echt luchtziek ben ik niet, maar comfortabel voel ik mij ook niet. Ga sowieso een pilletje proberen.

Bach Rescue

De tip die ik het meest heb gehoord is Bach Rescue, dit is er in verschillende vormen. Zo heb je de Bach Rescue Plus Vitaminen in een Spray en Druppels die je in kan nemen voor meer rust. Zelf heb ik een potje met druppels gekocht voor het vliegen en de snoepjes tijdens het vliegen. Ben heel benieuwd of het gaat werken.

Loperamide

De vorige keer heb ik voor het eerst een diarree remmer (loperamide zit vrijwel altijd in een willekeurig diarree remmer) van te voren ingenomen en het werkte echt ontzettend goed. Ik had nog wel een klein beetje last van het onderbuikgevoel, maar geen diarree! Het gaf me zoveel meer rust niet 10 keer naar de wc te hoeven lopen en in het vliegtuig tijdens het stijgen mijn billen tegen elkaar aan te knijpen. Alleen het nadeel is wel dat ik daarna een week lang niet naar de wc kon. Het is even afwegen of ik dat er weer voor over heb…

Voor de rest heb ik ook niet echt tips. Probeer zoveel mogelijk rustig te blijven en je hartslag onder controle te houden (mijne is vaak rond de 120-140 in dit soort situaties). Praat tegen iemand en zoek ook afleiding. Slik als je je daar prettig bij voelt wat hulpmiddelen en eventueel kan je je huisarts ook om raad vragen als het heel ernstig is. Mocht je zelf nog handige tips hebben, deel ze zeker.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

11 reacties

 1. Die Loperamide raad ik je in elk geval af!!! Je lijf reageert op een natuurlijke manier op angst (fight fright of flight – en om dit laatste te vergemakkelijken gooit je lijf alle overtollige balast eruit. In je broek plassen vd stress, diarree en braken zijn dus natuurlijke reacties. Je kunt er sneller door vluchten. Loperamide daarentegen is een diarreeremmer die voor een heel andere oorzaak bedoeld is. Kort gezegd: in dit geval zelfs schadelijk (want daaagen niet poepen (en dus vol afvalstoffen) is niet gezond (als dat je ritme niet is)….

  1. Helemaal mee eens, je moet de angst bestrijden en niet de diarree. Jouw diarree heeft immers geen lichamelijke oorzaak maar komt door spanning.

  2. Want jij bent arts?
   Mijn huisarts heeft me juist Loperamide aangeraden! Dankzij de Loperamide voel ik me rustiger, omdat ik weet dat ik geen overactieve darmen heb in lastige situaties, letterlijk een zorg minder. Gelukkig kan ik de andere dag vaak weer naar de wc. Zo zie je maar, dat elk mens anders is en juist veel baat kan hebben bij iets wat jij afzweert.

   Af en toe Loperamide gebruiken kan geen kwaad Aranka :)

   1. En toch is het beter om de angst te bestrijden en niet wat er uit voort vloeit. Maar uiteraard is incidenteel gebruik natuurlijk niet erg alleen als je een week niet kan poepen daarna dan zou ik het niet gebruiken. Maar ieder z’n keuze.

 2. balen voor je. mijn darmen zijn zo beschadigd dat ze niet eens werken dus ja weet wel wat je mee maakt. maar om er middeltjes tegen te slikken …sta ik niet achter. het maakt je darmen en lichaam er niet beter op.

 3. Het enige wat helpt tegen vliegangst is een pilletje bij de huisarts halen, eentje die op -pam eindigt, bijvoorbeeld oxazepam. Die maakt je minder angstig/rustiger. Ik heb alle Kruidvat middelen al geprobeerd incl Bach druppels en die helpen niet bij echte angst. Je moet zo’n pilletje alleen in noodsituaties als vliegen gebruiken dan kan het geen kwaad.

 4. Helemaal eens met Amélie. Ik krijg ook altijd een diazepam van de dokter wanneer ik ga vliegen. Het werkt heel snel en daarom is meestal het idee dat ik zo’n pilletje bij me heb al voldoende.

 5. Heel herkenbaar! Ik heb PDS en heb ook vaak last van mijn darmen bij stress (heb ook vliegangst). Bij mij helpt het om te letten op mijn ademhaling en inderdaad ook Bach Rescue omdat ik niet goed reageer op reguliere medicatie. Maar verder heb ik geen tips eigenlijk

 6. Erg vervelend allemaal,het beheerst m,n leven.Durf nauwelijks ergens naar toe.Zeker niet voor11.oo s, ochtends. Ga eenbmet loperamide aan de slag.Hopelijk brengt het enig soelaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *