Search
Close this search box.

Stoppen met de pil, de nadelen

Stoppen met de pil, de nadelen

Ik ben al een hele tijd gestopt met de pil en daar ben ik over het algemeen erg blij mee. Ik stopte een tijdje geleden met de pil vanwege de hevige hoofdpijnen die ik er van kreeg. Maar ook omdat mijn gevoel erg vlak was en ik me daar ook niet prettig bij voelde. Maar ondanks dat ik blij ben dat ik met de pil ben gestopt zitten er toch wel wat nadelen aan. Soms denk ik echt, zal ik dan toch maar weer met de pil beginnen? Je hoort altijd de positieve verhalen van het stoppen met de pil, maar ik deel vandaag de nadelen.

Lees ook: Ervaringen met het Mirena spiraaltje

Kans op een zwangerschap is groot

Als je stopt met de pil en geen ander anticonceptiemiddel gebruikt is de kans op een zwangerschap natuurlijk groot, want je bent natuurlijk niet meer beschermd. Mocht je zwanger willen worden is dat natuurlijk een voordeel, maar wil je niet zwanger worden is dat wel even een dingetje om rekening mee te houden. Gelukkig zijn er een tal van alternatieven bijvoorbeeld de nuvaring, waar al over werd geschreven op mijn blog.

Elke maand ongesteld

Nog een reden waarom ik heel graag de pil slikte en doorslikte, het niet meer ongesteld worden. Ik was vroeger altijd ziek van de ongesteldheid en elke maand zat ik ziek thuis. Mijn moeder vond dat dat niet langer zo kon en de huisarts raadde me toen de pil aan. Daarom ben ik al op mijn 15e de pil gaan slikken om maar van die verschrikkelijke buikpijn en krampen af te komen. En ook toen ik ouder werd slikte ik vrijwel altijd de pil door, ik heb een hekel aan ongesteld zijn. En nu ik dat iedere maand weer ben vind ik het soms ook best vervelend. Maar gelukkig is mijn menstruatie wel veranderd. Vroeger vloeide ik ontzettend erg, nu amper. En ook heb ik maar 2 piekdagen en dat waren er eerst wel 5, dus dat is ook positief. Alleen leuk blijft het niet.

Niet kunnen regelen ongesteldheid

Dat is een beetje hetzelfde als ik hierboven al aangaf, maar ik vond het heerlijk zelf te bepalen wanneer ik ongesteld werd. Had ik een feestje, vakantie of wat dan ook, dan maar even niet ongesteld. Gelukkig heb ik een hele regelmatige cyclus en weet ik precies welke dag ik ongesteld wordt, maar soms is dat wel eens op dagen dat ik het liever niet had, zoals laatst op vakantie…

Lees ook: Eerste Hulp Bij Ongesteldheid

Enorme buikkrampen

Sinds ik gestopt ben met de pil heb ik ze helaas weer terug, die enorme buikkrampen. De dag voordat ik ongesteld moet worden lig ik al dubbel van de pijn in bed vanwege heftige krampen. Deze had ik nooit toen ik aan de pil was. Maar gelukkig zijn ze tijdelijk en goed te onderdrukken met de speciale Aleve Feminax pillen (aanrader als je ongesteld bent en pijn hebt)!

Puisten

Ik denk dat ik dit echt het ergste van allemaal vind, die verschrikkelijke puisten en een nog vettere huid. Vroeger had ik best wel eens last van puistjes, mede door mijn vette huid. Toen ik de pil slikte waren de puisten als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar helaas zijn deze een week voor mijn ongesteldheid tot een week na mijn ongesteldheid weer terug. Mijn hele lichaam wat boven mijn navel zit, zit eronder. Van die vieze puistjes met gele koppen, bah. Op mijn gezicht, hals, nek, armen, buik, echt OVERAL! En ik ben dan ook weer zo iemand die ze allemaal gaat uitknijpen en dan ziet het er natuurlijk helemaal niet meer uit…

Lees ook: Gestopt met de pil, wat veranderde er voor mij?

En eigenlijk waren dit de nadelen wel en nog steeds wegen die niet op tegen de voordelen. Ik ben zo blij dat ik van die verschrikkelijke hoofdpijn af ben en me een stuk natuurlijker voel, in plaats van een robot. Ik ben wel benieuwd of er hier mensen gestopt zijn met de pil en ook nadelen ervaren, of zitten er voor jullie alleen maar positieve dingen aan?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

21 reacties

 1. Wat betreft ongesteld zijn: ik heb intussen al 10 jaar een Mirena spiraaltje en word niet meer ongesteld. Dat zou ook nog een optie zijn. Je krijgt wel iets hormonen binnen, maar dat is tot 7 x minder als de lichtste pil. Ik vind het heerlijk om niet meer afgevlakt te zijn en toch niet meer ongesteld te zijn :)

  1. Ik heb hem ook maar ben om de 2 a 3 weken 2 weken ongesteld. Na de vakantie gaat hij er uit na 4.5 jaar.. te lang mee doorlopen.. en die pukkels die ik er bij heb vind ik ook vervelend.

 2. Ik ben ook gestopt met de pil inmiddels 3 jaar geleden en ook al zitten er veel voordelen aan, ik heb zeker ook wel nadelen. De eerste dag van mijn ongesteld is vreselijk, zoveel pijn. Ik ga dan gewoon overgeven van de pijn en koortsaanvallen. Ik lig dan dus echt een dag ziek in bed. De overige dagen zijn ook niet prettig, maar gelukkig niet zo heftig. Ook ben ik erg onregelmatig ongesteld, ik heb PCOS. Daardoor durf ik niet goed een vakantie te boeken, omdat ik geen zin heb om zo ziek te zijn op vakantie en vind ik zonde van mijn geld. Dus nu maar een last minute boeken, we hebben 6 weken vrij dus dat moet dan wel lukken. Maar lastig is het wel.

 3. Ik ervaar dezelfde nadelen als jij alleen is mijn menstruatie wel onregelmatig. En in plaats van dat vlakke gevoel heb ik nu pms 1 tot 2 weken voor ik ongesteld word. Spiraaltje heb ik ook gehad, wel de minste bijwerkingen maar vlakte ook af.

 4. Hier ook een poos gestopt geweest, maar toch weer begonnen. Inderdaad de nadelen wbt anticonceptie en het niet kunnen timen van je menstruatie. Hier ook dezelfde buikkrampen en weer hormonale migraine. Daarnaast had ik ook heel erg last van een vettere huid en vetter haar. Nu weer enkele weken begonnen en alles knapt zichtbaar weer op :)

 5. Hier intussen 1,5 jaar zonder en hoewel de nadelen niet opwegen tegen de voordelen, zijn ze er inderdaad wel.

  Ik viel 5 kg af (hoera!), maar kreeg per kilogram een puist in de plaats… al ettelijke euro’s uitgegeven aan middeltjes maar niks.lijkt.te.werken!

 6. Ik vind t ook lastig. Ik zit al 12 jaar aan de pil en ik wil er misschien ook vanaf. Ik heb migraine, vlakke emoties en vrijwel geen libido. Het kan zijn dat dat door de pil komt. Ik heb al eens geinformeerd bij de huisarts naar een implanon (hormoonstaafje in je arm) die werkt ook erg lang. Het nadeel van zoiets of uberhaupt geen hormonen gebruiken is idd dat je ongesteldheid vaag is. Het kan erger worden, minder worden, maar iig niet meer gepland worden. Dat is echt lastig ja, en net zoals jij moet ik er niet aan denken op vakantie ongesteld te worden ivm zwemmen voornamelijk (ik kan geen tampons gebruiken). Dit geldt trouwens ook voor de zomer uberhaupt ?
  Lastig!!

 7. Ik slik nu juist de pil tegen mijn (zeer vroege) overgangsklachten. :) Ik was begin dit jaar gestopt met de pil omdat ik ‘pilmoe’ was. En ik werd maar niet ongesteld. Kreeg het opeens om de haverklap bloedheet, sliep slecht, werd elke 2 uur wakker en concentratie was nul. Allemaal het gevolg van een oestrogeen- en progesterondaling. Na bloedonderzoek bleek ik dus al in de overgang te zitten. Nu ik weer de pil slik heb ik weer genoeg oestrogeen in mijn lichaam en zijn deze klachten verdwenen. Ooit zal ik weer moeten stoppen met de pil, maar voorlopig blijf ik ‘m weer gewoon slikken!

 8. Het blijft lastig, het is voor mij met de pil inderdaad vlak voelen maar zonder pil heb ik helaas last van pms, ik wil sowieso mocht het lukken nog een tweede kindje en misschien dat ik daarna uiteindelijk een spiraal neem. (gebruik nu niks)

 9. Het ergste van stoppen met de pil vind ik mijn hormonen. Ben echt een draak rond de tijd van de maand. Krijg er zelf gewoon de balen van! De andere nadelen vind ik beter te handelen.

 10. Ik ben 8 jaar geleden gestopt met de pil. Van mijn 16de tot 19de geslikt. Maar had heel vaak hoofdpijn en was ontzettend moe. Lag vaak al om 20:00/20:30 in bed. En sliep ook makkelijk het klokje rond. Toen ik stopte merkte ik binnen 2 weken al verschil. Ook vrienden van mij merkten het. Als we gingen stappen wou ik niet om 23:00 al naar huis maar ging door tot 05:00. Ik had de pil puur voor anticonceptie. Had nooit buikkrampen, had geen puistjes of niks. Nu nog steeds niet. Voor mij zijn er dus eigenlijk geen nadelen. Mijn ongesteldheid is wel onregelmatig. Maar zorg er altijd voor dat ik tampons en maandverband bij me heb. En op vakantie dus ook geen problemen. Als ik wil zwemmen doe ik een tampon in. Dus mocht je merken dat je vlak, moe en hoofdpijn krijgt van de pil. En heb je de pil als anticonceptie, dan is stoppen het overwegen waard. Er zijn andere anticonceptie middelen. Denk er wel goed over na. Want de pil is wel het betrouwbaards. En op een ongeplande zwangerschap zit denk ik niemand te wachten.

 11. Ik kwam met een heftige lever ontsteking terecht in het ziekenhuis door de pil
  Ik heb nu een spiraaltje en die werkt helemaal top
  Geen pukkels, hoofdpijn of buikpijn meer
  Niet meer ongesteld
  Heerlijk hoor….

 12. Zo herkenbaar, ik ben ook lange tijd gestopt geweest omdat ik toch geen relatie had. Ik moet toegeven dat ik erg veel mazzel heb en zelden last heb. Toen ik een relatie had ben ik weer begonnen, nu de relatie over is twijfel ik om weer te stoppen. Het kunnen reguleren en het minimale beetje dat ik ongesteld ben en rustigere huid zijn toch wel erg fijn.

 13. ik gebruik al denk ik een jaar of 10 geen anticonceptie meer maar dat heeft ook te maken met mijn issues, ik ben als jong meisje aan de pil gegaan voor mijn menstruatie krampen, en later na de zwangerschappen tegen de puistjes maar dat werkte allemaal niet en ik heb min of meer de overgang al gehad dus ja. voor mijn dochters twijfel ik nog wel onwijs, die kruipen over de bank van de pijn als hun maandelijkse gedoe er is maarja om ze daarvoor aan de pil te zetten…wat ze zelf overigens nog niet willen

 14. Herkenbaar! Ik ben ook op jonge leeftijd begonnen met de pil in verband met heftige krampen. Ik viel ook vaak flauw rond die tijd van de maand. Ik vind het ook heel fijn dat mijn cyclus regelmatig is.

  Een vraag: zijn de strips op de foto jouw eigen pil? Je zou mocht het stoppen niet bevallen ook een lichtere pil vragen bij de huisarts. Die op de foto is een gangbare pil, maar voor vrouwen die heftig reageren of bijwerkingen hebben, is er een lichtere pil. Haha, ik ben apotheker ;)

 15. Ik ben anderhalf jaar geleden gestopt met de pil. Om dezelfde reden ook, had verschrikkelijke hoofdpijn, lees migraine, tijdens de stopweek. Dat was wel iets van de laatste jaren, daarvoor had ik nooit ergens last van. Sinds ze steeds weer een ander B-merk meegaven bij de apotheek last van migraine. Qua emoties voelde ik me ook heel vlak en had ik steeds minder zin in seks. Terwijl mijn libido altijd heel hoog heeft gelegen. Migraine is gelijk gestopt toen ik stopte met de pil. Elke maand ongesteld deed ik al, alleen jammer dat je het niet kan uitstellen als je op vakantie gaat oid. Moet zeggen dat ik nooit erg last had van pijn, is nu wel meer dan vroeger, maar wel gewoon te doen. Puistjes komen inderdaad ook op tijdens ongesteldheid, maar dat had ik met pil eigenlijk ook. Alleen met een condoom seks hebben is wat meer plannen en nadenken, maar dat gaat dus ook al 1,5 jaar goed.

 16. Interessant onderwerp. Ik slik ondertussen ook al 14 jaar de pil. Ben hiermee begonnen omwille van zware krampen bij mijn menstruatie. Ik ben er 1,5 jaar mee gestopt omwille van zwanger proberen te worden en uiteindelijk mijn zwangerschap. Ondertussen neem ik alweer een jaar opnieuw de pil. Ik overweeg ook om er mee te stoppen en voor het spiraaltje te gaan. Mijn libido staat op een erg laag pitje sinds mijn bevalling en ik denk dat het deels door mijn pil komt. Bovendien al die hormonen in je lichaam… ik voel mij er steeds minder goed bij.

 17. Ik voel me veel beter zonder de pil en andere voorbehoedsmiddelen. Hoef natuurlijk niet meer bang te zijn voor een zwangerschap, dat is wel erg handig. En sinds ik me niet meer zo ziek voel van alle hormonen vind ik het ook niet zo erg meer dat ik m’n ongesteldheid niet meer kan regelen. Dit is de natuur.

 18. ik ben na heel veel jaren pil slikken gestopt ook omdat ik al over de 50 was maar ik lees nergens dat na een half jaar stoppen met de pil je huid in sneltempo verouderd ,echt erg
  En dit weet ik zeker dat dit door de pil komt zie duidelijk verschil ben daarom weer begonnen voelde me veel beter met de pil ….dat half jaar dat ik stopte verschrikkelijke zweetaanvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *