Search
Close this search box.

Stoofperen recept met handige variatie tips

Stoofperen recept met handige variatie tips

Het nummer één recept rondom de feestdagen is het stoofperen recept. Ik ben zelf ook dol op stoofpeertjes en het staat hier dan ook altijd met de kerstdagen op de tafel, vaak met peren uit mijn ouders eigen tuin. Voor dit recept ben ik gewoon even naar de supermarkt gegaan om wat Gieser Wildeman peren te halen. Ik vertel je het simpele basisrecept van stoofperen maar geef je ook handige variatietips zodat jij de lekkerste stoofperen op tafel zet!

Stoofperen recept met handige

Voor welke peer kies je?

Er zijn natuurlijk heel wat soorten peren te koop maar de meest gebruikte peren voor stoofperen zijn de Gieser Wildeman, dit zijn kleine zoete peertjes die prachtig rood in de pan kleuren met wat wijn of bessensap erbij. Zelf gebruik ik ook altijd Gieser Wildeman omdat deze gewoon heerlijk zoet en zacht worden. Maar je kunt ook voor de Saint Rémy kiezen die wat harder en minder zoet is, ook de kleur wordt minder rood tijdens het stoven. Het is dus aan jezelf wat je wilt gaan gebruiken en waar je voorkeur ligt.

Gebruik je alcohol of niet?

Het is denk ik algemeen bekend dat rode wijn gebruikt wordt om de stoofperen die mooie rode kleur te geven. Let wel op dat je hier maar een klein beetje van nodig hebt, je wilt namelijk niet de overheersende smaak van wijn aan de peertjes geven. Als je een grote pan vol met peertjes van een kilo hebt doe er dan een kwart fles rode wijn bij, vul de rest aan met water tot de peren onder water staan.

Wil je stoofpeertjes rood laten kleuren zonder alcohol, gebruik dan bessensap (ik gebruik altijd de Hero bessensap en doe het hele flesje van 250 in de pan en vul de rest aan met water). Je kunt ook perenrood suiker gebruiken of diksap. Zelf vind ik de bessensap het lekkerste.

Wil je geen rode peren, gebruik dan een witte wijn of cava, dat wordt ook veel gedaan, dan krijgen ze een hele lichte karamel kleur, ook erg leuk! Huiverig voor alcohol of eten er kinderen van mee? Gelukkig verdampt zowat alle alcohol tijdens het stoven.

Hoeveel suiker voeg je toe aan de stoofperen?

Hou je van zoet of niet is meer de vraag en welke peer gebruik je? Hou je van hele zoete peren dan voeg je 100 gram suiker aan 1 kilo peren toe. Wil normaal zoete peren gebruik dan rond de 75 gram suiker op 1 kilo peren en zo kun je het steeds verder afbouwen. Deze verhouding is trouwens wel gebaseerd op de van zichzelf zoetere Gieser Wildeman peren. Gebruik je een ander soort peren die minder zoet is, dan moet je er natuurlijk meer suiker aan toevoegen. Zelf gebruik ik gewoon normale suiker om de peren te zoeten, maar ik weet ook dat palmsuiker erg populair is of bruine basterdsuiker voor een meer gekarameliseerde smaak.

Stoofperen recept met handige

Laat je de stoofperen heel of in partjes?

Mijn moeder maakt al jaar en dag de stoofperen in partjes klaar, maar voor de feestdagen vind ik het leuk om de stoofperen heel te laten, dat ziet er mooier en feestelijker uit voor bij het kerstdiner. Het voordeel aan stoofperen in partjes is dat de sneller gaar zijn, de smaak beter opnemen en gemakkelijk te eten zijn. Peren in zijn geheel zien er natuurlijk ontzettend mooi uit maar nemen de smaak wel minder snel of en eten wat minder makkelijk omdat het klokhuis hier nog in zit.

Waarmee breng je de stoofperen op smaak?

Je hebt al besloten hoeveel suiker je gaat gebruiken en in wat voor een vocht je ze gaat koken, maar wat voor een kruiden voeg je toe aan de stoofperen? Ik gebruik altijd kaneel en dat in de vorm van twee kaneelstokjes. Ook voeg ik nog een steranijs toe voor een warme smaak. Maar ik weet ook dat andere mensen het nog op smaak maken met citroensap en kruidnagel.

Hoe lang moeten de stoofperen opstaan?

Ik denk dat je vooral de peren heel goed in de gaten moet houden wanneer ze een mooie kleur krijgen en klaar zijn. Maar je hebt zeker 2 tot 3 uur nodig om de stoofperen perfect te krijgen. Let hierbij wel op dat je dat doet op laag vuur. Ik kookte de peren in bessensap en deze waren binnen twee uur klaar, in wijn duurt het wel iets langer. Maar zoals ik al zei, het is vooral zelf even in de gaten houden, maar het is niet een klusje dat in een half uurtje klaar is.

Je kunt de stoofperen trouwens ook bereiden in de slowcooker. Laat de stoofperen 4 uur op de lage stand garen.

Stoofperen recept met handige
Stoofperen recept met handige

Basisrecept voor stoofperen

Wil je overheerlijke stoofperen maken? Dat moet je zeker doen! Met dit super makkelijke basisrecept zet jij de meest lekkere stoofperen op tafel. Je kunt natuurlijk altijd wat extra ingredienten toevoegen, maar dit recept is een mooie basis voor alles.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gram peren (Gieser Wildeman)
  • 150 mililiter water
  • 250 mililiter bessensap/rode wijn
  • 80 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs

Instructies
 

  • Schil de peren in jouw favoriete vorm en doe deze in een grote pan. Voeg hier eerst de wijn/bessensap aan toe en vul de rest aan met water tot dat de peren onder water staan.
  • Voeg de jouw gewenste hoeveelheid suiker en kruiden toe (ik gebruik 2 kaneelstukjes en een steranijs).
  • Vervolgens breng je de peren aan de kook op hoog vuur en laat het daarna op laag vuur zachtjes doorkoken.
  • Halverwege haal ik de steranijs eruit omdat die best wel een sterke smaak heeft en na 2 tot 3 uur zachtjes doorkoken zijn de peren klaar! Zelf vind ik de peren lauwwarm het lekkerste.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat mij weten hoe het was!

Stoofperen bewaren

Heb je na het kerstdiner stoofperen over heb je voor meerdere keren gekookt? Geen enkel probleem, want je kunt stoofperen heel gemakkelijk invriezen, zorg dan wel dat de peren helemaal in het vocht zitten. Vries ze dus met al het vocht in, in een bakje. Wil je ze weer opeten laat ze dan ontdooien en doe ze in de magnetron.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

5 reacties

  1. Wat gek om ze kunstmatig rood te maken. Ze worden vanzelf rood bij het stoven. Slowcooking heet dat. De pure peren smaak laten ontstaan

  2. Als ik de peertjes gekookt heb , doe ik de peertjes met sap (nog heel heet in een jam of ander glazen pot met schroefdeksel. Keer ze om zodat ze vacuüm zuigen en zet ze zo weg nadat ik de datum erop geschreven heb. Je houdt ze zo maanden goed

Laat een antwoord achter aan Ria Van Stiphout Van kemenade Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *