Zoek
Sluit dit zoekvak.

Speltip: Clever, Dobbel Zo Clever & Clever tot de 3e macht

Clever, Dubbel zo Clever en Clever tot de 3e macht

Jullie weten allemaal dat ik echt gek ben op spelletjes spelen. Door de corona kunnen we helaas niet met grote groepen spelletjes spelen dus spelen we vaak spellen die je met z’n tweeën kan spelen. Een van mijn favoriete spellen is Clever, een vrij simpel maar tactisch dobbelspel. We hebben inmiddels drie verschillende varianten en spelen het met veel plezier een aantal keren per week.

Clever, Dubbel zo Clever en Clever tot de 3e macht

Dobbelspel Clever review

Een leuk spel voor twee personen vinden is best lastig, maar Clever vinden wij beiden echt super leuk. Het spel is trouwens voor 2 tot 4 spelers, dus ben je met meerderen kan het ook prima gespeeld worden. Clever lijkt een beetje op het dobbelspel Qwixx wat veel mensen wel kennen, alleen is het net even wat tactischer.

Clever is een tactisch dobbelspel voor het hele gezin, maar doordat het tactisch is raad ik het niet aan voor hele kleine kinderen. Dobbel en vul één van je geworpen dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Kies slim en let goed op de overgebleven dobbelstenen. Je moet namelijk elke dobbelsteen met een lager resultaat op het zilveren dienblad aan de andere spelers serveren. Die kunnen daardoor wellicht ook belangrijke punten scoren.

Het leuke aan Clever is dat ook de passieve speler dingen mag doen, je bent dus niet de hele tijd op je beurt aan het wachten. Door de dobbelstenen zo tactisch mogelijk te kiezen kun je een kettingreactie aan zetten doen en zo zoveel mogelijk punten scoren. Maar ja, wat is slim? In totaal zijn er nu drie varianten:

 • Clever
 • Dobbel zo Clever
 • Clever tot de 3e macht

Ik heb alle versies in mijn bezit en ik heb ook nog extra varianten op scoreblokken voor het spel Clever en Dobbel zo Clever. Tijd om je er meer over te vertellen!

Clever, Dubbel zo Clever en Clever tot de 3e macht

Clever – € 14,99

Clever is het basisspel waar het allemaal mee begon. Alle spellen zijn trouwens op zichzelf staand en kunnen gespeeld worden zonder dat je een andere set daarvoor nodig hebt. Alleen Clever vind ik wel het makkelijkste, de andere twee versies zijn wel voor wat meer uitdaging gemaakt.

Het spel is heel simpel. Je hebt zes dobbelstenen, je gooit drie keer en in die drie keer mag je elke ronde een steen pakken. Let wel op, als je een steen pakt die meer ogen heeft dan liggende stenen moet je de stenen die over zijn met minder ogen dan jouw eigen dobbelsteen wegleggen en mag je die niet meer gebruiken. Deze leg je weg op de zilveren schaal en mogen aan het eind van je beurt de tegenspelers daar een dobbelsteen uit kiezen.

Elke kleur dobbelsteen heeft een eigen veld, en de witte dobbelsteen is een joker (mag voor elke kleur worden ingezet) en moet ook gecombineerd worden met de blauwe dobbelsteen. Zoals je aan het scoreblok kunt zien moet je allemaal vakjes dicht kruisen met daarop bepaalde waardes. Haal je bepaalde hokjes of rijen? Dan krijg je een bonus! Het spel heeft een bepaald aantal rondes (ligt eraan hoeveel spelers er zijn, maar dit wordt bovenaan aangeven) en aan het eind van het spel tel je alle punten bij elkaar op en is er een winnaar!

Koop hier Clever

Speltip: Clever, Dubbel Zo Clever & Clever tot de 3e macht

Dobbel zo Clever – € 14,95

Dobbel zo Clever is een variant op het basisspel Clever. Het is net even wat moeilijker gemaakt dan het basisspel en aangezien wij zo fan waren van Clever besloten wij deze te kopen. Het principe is hetzelfde. Je mag drie keer gooien, je moet dobbelstenen afleggen die minder waarde hebben dan je gekozen dobbelsteen en aan het eind van je beurt mogen de andere spelers uit de overgebleven dobbelstenen kiezen.

In het begin moesten we wel even in de doelen komen, ze zijn wel wat moeilijker dan de bestaande variant. Ook heb je hier de mogelijkheid dobbelstenen weer terug in je voorraad te nemen. Wij krijgen de tactiek hiervan niet helemaal onder de knie en kunnen niet echt lekker scoren met deze variant en vinden hem daarom wat minder dan de normale Clever. Maar het is zeker een leuke afwisseling voor erbij. Misschien zijn wij gewoon niet slim genoeg om de tactiek onder de knie te krijgen.

Koop hier Dobbel zo Clever

Clever, Dubbel zo Clever en Clever tot de 3e macht

Clever tot de 3e macht

Deze variant is net een paar weken uit en ik heb hem natuurlijk meteen gekocht. En ik kan je zeggen, Clever tot de 3e macht is echt héél erg leuk! Er zit net weer even wat meer uitdaging in dan in de normale Clever maar hier snap je wel wat beter de tactiek en is het elke keer weer spannend hoe je het beste je punten kan scoren.

Het leuke aan Clever tot de 3e macht is dat je goed je dubbele cijfers moet kiezen en gokken of je lager of hoger gaat gooien. Met de lichtblauwe dobbelsteen mag je namelijk meerdere kruisjes zetten als je al van hetzelfde getal in je voorraad hebt liggen en dat kunnen mooie bonussen opleveren. Ook biedt het roze veld een mooie uitdaging. Ga je voor de helft van de punten en scoor je de bonus of verdubbel je je punten en skip je de bonus?

Clever tot de 3e macht vinden wij echt een hele leuke uitbreiding en we hebben het de afgelopen week bijna dagelijks gespeeld. Het leuke is dat je alleen maar een pen, het blokje en de dobbelstenen nodig hebt. Je kunt het overal mee naar toe nemen en een potje duurt ongeveer een half uurtje.

Koop hier Clever tot de 3e macht

Kennen jullie de Clever spellen en wat vinden jullie er van?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

11 reacties

 1. Heb zelf Clever aangeschaft naar aanleiding van een post van jou, superleuk spel! En denk dat ik tot de 3e macht binnenkort ook ga kopen :) Bedankt voor de leuke spelletjes reviews, ik lees ze altijd met veel plezier en soms koop ik ze ook daadwerkelijk. Heb Wingspan al een tijdje in huis maar moet bekennen dat de uitgebreide speluitleg mij er nog van heeft weerhouden te spelen.

 2. Dat jij clever noemt met makkelijke spelregels. Het kostte ons echt wel ff tijd om het te snappen. Maar kan ook aan ons liggen 🤣
  Vinden hem wel erg leuk. Net als thake5 en gesjaakt

 3. Hoi mede Clever spelers,

  Ik heb een vraag over de regels van het 3e spel, waar mn vriend en ik niet overeenkomen hoe ze het nou precies bedoelen in de spelregels.

  Het gaat om de licht blauwe (turquoise) kleur.

  We zijn t eens dat je als actieve speler als je licht blauwe steen op je blok legt dat je je stenen met dezelfde waarde, uitsluitend van je blok ook mag af kruisen bij licht blauw.

  Zo mag de passieve speler bij zn vrije keus, als er een licht blauwe op dienblad ligt, andere stenen van gelijke waarde van uitsluitend het dienblad kiezen.

  Zo ver duidelijk.

  Als ik als actieve speler met een plus 1 een licht blauwe kies van het scoreblok (het blok) , mag ik nog eens de gelijke afstrepen van uitsluitend het blok. En als ik in dat geval voor een licht blauwe van het dienblad zou kiezen, mag ik alleen degene uitsluitend van het dienblad mee af strepen.

  Visie van mijn vriend:

  Als je als passieve speler voor plus 1 kiest en een licht blauwe van dienblad kiest, mag je ook uitsluitend alleen die van het dienblad kiezen om extra af te strepen.

  Maar mocht je in diezelfde situatie met een plus 1 een licht blauwe van het blok kiezen en van die waarde liggen er ook dezelfde op het dienblad, mag je die ook meetellen!

  Alleen zo kan je in een bijzondere situatie komen als passieve speler , waarin je kan hebt meer dan 3 af te kunnen strepen. Wat een actieve speler dus niet kan. Die kan volgens de regels nooit meer dan 3 af strepen omdat die altijd alleen maar van zn blok mag kiezen.

  Wat is jullie mening hierover?

  Mag je als passieve speler, bij een plus 1, bij het kiezen van een licht blauwe van het blok van de actieve speler, ook gelijke waardes mee tellen (af kruisen) die op het dienblad liggen?

  Gr Jennifer

  1. Hallo Jennifer

   De manier waarop je als passieve speler soms in die speciale situatie komt dat je 4 of zelfs 5 keer dezelfde waarde kan aanduiden in lichtblauw (turkoois) is wanneer de actieve speler ervoor kiest om 1 of zelfs 2 dobbelstenen op te offeren en er dus 4 of 5 dobbelstenen op het dienblad terechtkomen.
   Groetjes!

 4. Wij, Marielle en ik, hebben precies dezelfde vraag. We zijn heel benieuwd naar her antwoord! Alvast dank en veel speelplezier

 5. Nee, louter de gelijke waardes die liggen op de plek (dienblad of scoreblok) waar je je +1 gebruikt. Kun je checken met het spel in de app.

 6. Hallo, wij hebben nu clever tot de derde macht gekregen. De regels zijn duidelijk alleen kom ik er niet achter wanneer de witte vakken in het turquoise gedeelte mogen worden ingevuld. Verder een geweldig spel!

 7. hoi,
  heb dobbel so clever gekregen en gaan spelen. nu hebben we 1 discussiepunt die we niet terug kunnen vinden, nl,
  als ik de wiite dobbelsteen inzet als grijs, mag ik dan ook de lagere dobbelstenen weg gaan strepen in het grijze blok, net zoals ik bij de grijze zou doen.?

  kun je dit duidelijk maken

  1. Beste Jacqueline

   Uiteraard mag je op dezelfde manier te werk gaan wanneer je de witte dobbelsteen inzet als grijze: alles wat lager is mag je invullen in het grijze gedeelte, zelfs de grijze dobbelsteen zelf als die een lagere waarde toont.
   Grtjs
   Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *