Sinterklaas is nog niet in het land, maar we winkels liggen alweer vol met chocoladeletters, pepernoten en ander snoepgoed. Omdat ik met mijn recepten toch ook iets voor Sinterklaas wilde maken maakte ik deze heerlijke – en dan bedoel ik ook echt heerlijke – speculaascake met kruidnoten. Het is heel makkelijk te maken en zeker een aanrader om met 5 december op tafel te zetten, of nu alvast natuurlijk!
Wat heb je nodig?
- 200 gram zachte (room) boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 4 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- hand vol met kruidnoten
Je kan trouwens ook bruine basterdsuiker gebruiken, maar dan wordt de cake veel donkerder en is het effect van de kruidnoten weg.
Haal de boter alvast ruim van te voren uit de koelkast en snijd deze in stukjes zodat het sneller op kamertemperatuur kan komen. Als de boter goed zacht is geworden gaan we aan de slag met het beslag. Mix de boter goed met de basterdsuiker en zout samen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. Voeg daarna de bloem en kruiden toe aan het mengsel en mix of kneed dit dan goed door elkaar tot een romig beslag.
Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en daarna gaan we het beslag afmaken. Ik doe gewoon willekeurig een hoeveelheid kruidnoten in het beslag en meng dit goed door elkaar heen. Als je denkt dat er toch een beetje weinig in zit doe je er nog wat meer bij. De hoeveelheid die je hier ziet was iets te weinig voor de hoeveelheid beslag, dus ik heb er nog wat bij gedaan.
Vet nu je cakevorm in met boter of bedek hem zoals ik met bakpapier – dat vind ik veel handiger, kan hem daarna zo eruit tillen en de vorm is zo schoon -. Ik heb hiervoor trouwens een cakevorm van 30 cm gebruikt, hij kan eventueel iets kleiner maar dan krijg je wel een lekkere hoge cake, groter zal ik hem niet aanraden met dit recept. Als decoratie doen we ook nog wat kruidnoten op de bovenkant van de cake, ziet er wel zo leuk uit! Daarna bakken we de cake gedurende een uur af in de oven op 150 graden. Kijk natuurlijk wel daarna of hij goed gaar is.
En klaar is de overheerlijke cake! De kruidnootjes op de bovenkant zijn nog lekker knapperig!
En dit is het leuke effect van de kruidnoten, ik word gewoon helemaal vrolijk als ik dit weer zie. Dit was echt een heel erg geslaagd recept en iedereen vond het super lekker. De kruidnoten in de cake zijn trouwens helemaal zacht geworden en proef je vrij weinig van, maar het gaat om de decoratie voor sinterklaas! Wil je de cake zonder kruidnoten maken dan kan dat natuurlijk ook prima. De smaak van de speculaascake is ook héél erg lekker!
Ik kan alleen maar zeggen, eetsmakelijk en probeer zeker weten dit recept uit! Ben je gek op cake, speculaas en kruidnoten, dan moet dit recept zeker in de smaak vallen! Ik pak nog snel een stukje cake!
Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’
47 reacties
Manon
29 oktober 2014 at 10:00Jummie weer al zo lekker ik heb sowieso zin in kruidnoten nu :D
chucky1012
29 oktober 2014 at 10:06De cake ziet er heerlijk uit ;-)
Als ik cake bak kijk ik dmv een satéprikker er in te steken of het gaar is.
Vanessa
29 oktober 2014 at 10:31Dit lijkt me heerlijk! Heb nog nooit speculaascake gegeten, maar aangezien ik gek ben op speculaaspasta en koekjes zal ik dit ook wel mogen! :)
Laura Like
29 oktober 2014 at 10:49Oh weer een heerlijk recept!
Beautyjuf
29 oktober 2014 at 10:49Een recept wat ik nog niet ken. Het ziet er heerlijk uit. Ik had met mezelf afgesproken dat ik pas na de herfstvakantie pepernoten/kruidnoten mocht eten. Dus, ik mag gaan smikkelen ;-)
Kimberly
29 oktober 2014 at 10:54Ik vind het echt een heerlijke cake! Ik maak ‘m zelf ieder jaar en ohhh zo lekker! <3 Snel weer eens maken!
xmmke
29 oktober 2014 at 10:55Ik hou enorm veel van speculaar, dus ik ga dit zeker ook een keer maken!
Kiss & Make-up
29 oktober 2014 at 11:14Oh ho ho, dat ziet er lekker uit! Ik hou heel erg van speculaas, hmmm!
Jana
29 oktober 2014 at 11:24Jum! Dit ziet er heerlijk uit :-) x
annelisaschrijft
29 oktober 2014 at 11:32Super recept! Dit ga ik zeker uitproberen, thanks voor het delen :)
Marloes
29 oktober 2014 at 11:32Wat een lekker recept. De cake ziet er heerlijk uit!
Danielle Springer
29 oktober 2014 at 11:35Oh dit ziet er wel heerlijk uit!
inspiredbylifee
29 oktober 2014 at 11:36Dat ziet er heerlijk uit, ik ben gek op dit soort eten!
desiree
29 oktober 2014 at 13:04oh hallo zevende hemel!!!!!
beautybylj
29 oktober 2014 at 13:48Oh jammie! Lijkt me heerlijk! XOXO
Margot
29 oktober 2014 at 14:32Dat ziet er leuk en lekker uit!
Esmée
29 oktober 2014 at 14:52Wat lekker!!! Deze ga ik binnenkort maken :D x
Mirte
29 oktober 2014 at 15:37Wat ziet dit er lekker uit! Zou je trouwens ook een keer gezonde recepten willen plaatsen? Ik ben op mijn eten aan het letten, en dit is veeel te verleidelijk!
daintyribbons
29 oktober 2014 at 15:58Ziet er heel lekker uit! ^^
Dainty Ribbons – Beauty Blog
Bo
29 oktober 2014 at 16:01Heerlijk recept, krijg er gelijk trek in! Deze bewaar ik!
Milou
29 oktober 2014 at 16:16Waaauw super lekker!
Evelien | Live life lovely
29 oktober 2014 at 16:47Ziet er super leuk uit! Zeker iets om te onthouden om met Sinterklaas op tafel te zetten. En het lijkt me ook gewoon super lekker.
Mariëlle
29 oktober 2014 at 16:52Dit heb ik nog nooit gezien, maar het ziet er super leuk uit!
Nicolish
29 oktober 2014 at 16:55Ziet er heel erg lekker uit. Erg leuk recept!
Marjoleinee
29 oktober 2014 at 17:26Ik ben dol op speculaas cake, maar dit klinkt ook wel heel erg lekker! :)
lucindainwonderland
29 oktober 2014 at 17:39Wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Ik heb al een hele tijd geen cake meer gemaakt terwijl ik het altijd super lekker vond. Toch maar weer eens aan de slag en dan moet ik natuurlijk deze ook proberen. xxx Lucinda
Els
29 oktober 2014 at 17:58Geweldig! Onze kleinkinderen wilden gelijk aan de slag!
Beau
29 oktober 2014 at 19:21Klinkt heerlijk en simpel om te maken :) Ik ga het snel een keer proberen.
Ilse
29 oktober 2014 at 19:42Dat ziet er super lekker uit, ga ik zeker een keer proberen!
Sarah
29 oktober 2014 at 21:27Deze ziet er echt onwijs lekker uit, die ga ik binnenkort maken!
elegantic
29 oktober 2014 at 21:36Hmm lijkt me lekker!
sneeuwkipje
30 oktober 2014 at 16:37O, dear. Dat ziet er veel te lekker uit!
Tessa
30 oktober 2014 at 17:32Haha toen ik deze foto op instagram zag werd ik gelijk helemaal gek! Ik ben echt een pepernoten verslaafde! Ik ga dit receptje opslaan! :D
Hester
3 november 2014 at 21:34Lijkt me stiekem vooral met chocoladekruidnoten zo lekker, die eet ik echt 24/7, haha.
Vera
14 november 2014 at 20:45Ga morgenochtend maken , en dan om 12 met kleinzoon kijken en eten bij de intocht van Sint !!!
els
15 november 2014 at 13:12Hij staat in de oven. .ben benieuwd
Jol anda
16 november 2014 at 00:11Gemaakt, hij was heerlijk. Oven op elektrisch gezet. Hij is wel donker geworden. Volgende keer hete lucht proberen!
ans
27 november 2014 at 16:10Super. Dit wordt al de tweede.
Klazien
1 december 2017 at 21:17Kun je ook gewoon cakemeel gebruiken en dan de pepernoten erdoor??
Thea
1 december 2018 at 21:43De cake zit in de oven en is bijna klaar. Ruikt al heerlijk en ziet er mooi uit!
Morgen laat ik nog horen hoe hij smaakte, want dan hebben we sinterklaasfeest!
Thea
6 december 2018 at 22:59Ik had beloofd te laten weten hoe de cake smaakte. Hij was echt heeeel erg lekker.
En mijn kleinzonen waren er ook weg van. Dit wordt traditie met Sinterklaas! ??
Bedankt voor het recept!
Aranka
7 december 2018 at 17:23Ah wat super leuk om te horen. Fijn dat het lekker was :)!
Naära
15 april 2019 at 21:10Hoe komt het dat jouw cake zo mooi licht van kleur is?
Als ik de koekkruiden er doorheen doe wordt het beslag gelijk donker van kleur. De cake is dan uiteindelijk dus ook donker van kleur.
Maar bij jou is hij gewoon licht…
Aranka
15 april 2019 at 23:32Welke kleur basterdsuiker gebruik je? Ik gebruikte de lichte kleur!
Sarita
16 september 2019 at 21:10Kan je de kruidnoten ook gebruiken bij een kant en klare cakemix? Boerencake?
Aranka
16 september 2019 at 21:28Zeker!
Annemarie
11 december 2022 at 11:46bij mij is de cake veel donkerder en niet luchtig. kortom mislukt, dat kan natuurlijk maar dat de kleur zoveel donker-der is vind ik wel vreemd.