Speculaascake met kruidnoten

 photo Speculaascakemetkruidnoten5_zpsffc180b2.png

Sinterklaas is nog niet in het land, maar we winkels liggen alweer vol met chocoladeletters, pepernoten en ander snoepgoed. Omdat ik met mijn recepten toch ook iets voor Sinterklaas wilde maken maakte ik deze heerlijke – en dan bedoel ik ook echt heerlijke – speculaascake met kruidnoten. Het is heel makkelijk te maken en zeker een aanrader om met 5 december op tafel te zetten, of nu alvast natuurlijk!

 photo Speculaascakemetkruidnoten_zpsd4357d44.png

Wat heb je nodig?

  • 200 gram zachte (room) boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 4 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • hand vol met kruidnoten

Je kan trouwens ook bruine basterdsuiker gebruiken, maar dan wordt de cake veel donkerder en is het effect van de kruidnoten weg.

 photo Speculaascakemetkruidnoten1_zpsdaa3b2e3.png

Haal de boter alvast ruim van te voren uit de koelkast en snijd deze in stukjes zodat het sneller op kamertemperatuur kan komen. Als de boter goed zacht is geworden gaan we aan de slag met het beslag. Mix de boter goed met de basterdsuiker en zout samen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. Voeg daarna de bloem en kruiden toe aan het mengsel en mix of kneed dit dan goed door elkaar tot een romig beslag.

 photo Speculaascakemetkruidnoten2_zps426bd3fb.png

Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en daarna gaan we het beslag afmaken. Ik doe gewoon willekeurig een hoeveelheid kruidnoten in het beslag en meng dit goed door elkaar heen. Als je denkt dat er toch een beetje weinig in zit doe je er nog wat meer bij. De hoeveelheid die je hier ziet was iets te weinig voor de hoeveelheid beslag, dus ik heb er nog wat bij gedaan.

 photo Speculaascakemetkruidnoten3_zps48ae0dc8.png

Vet nu je cakevorm in met boter of bedek hem zoals ik met bakpapier – dat vind ik veel handiger, kan hem daarna zo eruit tillen en de vorm is zo schoon -. Ik heb hiervoor trouwens een cakevorm van 30 cm gebruikt, hij kan eventueel iets kleiner maar dan krijg je wel een lekkere hoge cake, groter zal ik hem niet aanraden met dit recept. Als decoratie doen we ook nog wat kruidnoten op de bovenkant van de cake, ziet er wel zo leuk uit! Daarna bakken we de cake gedurende een uur af in de oven op 150 graden. Kijk natuurlijk wel daarna of hij goed gaar is.

 photo Speculaascakemetkruidnoten4_zps707ecfd2.png

 photo Speculaascakemetkruidnoten6_zps3a10b1b9.png

En klaar is de overheerlijke cake! De kruidnootjes op de bovenkant zijn nog lekker knapperig!

 photo Speculaascakemetkruidnoten9_zps2d328efa.png

 photo Speculaascakemetkruidnoten7_zps6e2a2bde.png

En dit is het leuke effect van de kruidnoten, ik word gewoon helemaal vrolijk als ik dit weer zie. Dit was echt een heel erg geslaagd recept en iedereen vond het super lekker. De kruidnoten in de cake zijn trouwens helemaal zacht geworden en proef je vrij weinig van, maar het gaat om de decoratie voor sinterklaas! Wil je de cake zonder kruidnoten maken dan kan dat natuurlijk ook prima. De smaak van de speculaascake is ook héél erg lekker!

 photo Speculaascakemetkruidnoten8_zps3199edfb.png

Ik kan alleen maar zeggen, eetsmakelijk en probeer zeker weten dit recept uit! Ben je gek op cake, speculaas en kruidnoten, dan moet dit recept zeker in de smaak vallen! Ik pak nog snel een stukje cake!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

47 reacties

  • Reply
    Manon
    29 oktober 2014 at 10:00

    Jummie weer al zo lekker ik heb sowieso zin in kruidnoten nu :D

  • Reply
    chucky1012
    29 oktober 2014 at 10:06

    De cake ziet er heerlijk uit ;-)
    Als ik cake bak kijk ik dmv een satéprikker er in te steken of het gaar is.

  • Reply
    Vanessa
    29 oktober 2014 at 10:31

    Dit lijkt me heerlijk! Heb nog nooit speculaascake gegeten, maar aangezien ik gek ben op speculaaspasta en koekjes zal ik dit ook wel mogen! :)

  • Reply
    Laura Like
    29 oktober 2014 at 10:49

    Oh weer een heerlijk recept!

  • Reply
    Beautyjuf
    29 oktober 2014 at 10:49

    Een recept wat ik nog niet ken. Het ziet er heerlijk uit. Ik had met mezelf afgesproken dat ik pas na de herfstvakantie pepernoten/kruidnoten mocht eten. Dus, ik mag gaan smikkelen ;-)

  • Reply
    Kimberly
    29 oktober 2014 at 10:54

    Ik vind het echt een heerlijke cake! Ik maak ‘m zelf ieder jaar en ohhh zo lekker! <3 Snel weer eens maken!

  • Reply
    xmmke
    29 oktober 2014 at 10:55

    Ik hou enorm veel van speculaar, dus ik ga dit zeker ook een keer maken!

  • Reply
    Kiss & Make-up
    29 oktober 2014 at 11:14

    Oh ho ho, dat ziet er lekker uit! Ik hou heel erg van speculaas, hmmm!

  • Reply
    Jana
    29 oktober 2014 at 11:24

    Jum! Dit ziet er heerlijk uit :-) x

  • Reply
    annelisaschrijft
    29 oktober 2014 at 11:32

    Super recept! Dit ga ik zeker uitproberen, thanks voor het delen :)

  • Reply
    Marloes
    29 oktober 2014 at 11:32

    Wat een lekker recept. De cake ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Danielle Springer
    29 oktober 2014 at 11:35

    Oh dit ziet er wel heerlijk uit!

  • Reply
    inspiredbylifee
    29 oktober 2014 at 11:36

    Dat ziet er heerlijk uit, ik ben gek op dit soort eten!

  • Reply
    desiree
    29 oktober 2014 at 13:04

    oh hallo zevende hemel!!!!!

  • Reply
    beautybylj
    29 oktober 2014 at 13:48

    Oh jammie! Lijkt me heerlijk! XOXO

  • Reply
    Margot
    29 oktober 2014 at 14:32

    Dat ziet er leuk en lekker uit!

  • Reply
    Esmée
    29 oktober 2014 at 14:52

    Wat lekker!!! Deze ga ik binnenkort maken :D x

  • Reply
    Mirte
    29 oktober 2014 at 15:37

    Wat ziet dit er lekker uit! Zou je trouwens ook een keer gezonde recepten willen plaatsen? Ik ben op mijn eten aan het letten, en dit is veeel te verleidelijk!

  • Reply
    daintyribbons
    29 oktober 2014 at 15:58

    Ziet er heel lekker uit! ^^
    Dainty Ribbons – Beauty Blog

  • Reply
    Bo
    29 oktober 2014 at 16:01

    Heerlijk recept, krijg er gelijk trek in! Deze bewaar ik!

  • Reply
    Milou
    29 oktober 2014 at 16:16

    Waaauw super lekker!

  • Reply
    Evelien | Live life lovely
    29 oktober 2014 at 16:47

    Ziet er super leuk uit! Zeker iets om te onthouden om met Sinterklaas op tafel te zetten. En het lijkt me ook gewoon super lekker.

  • Reply
    Mariëlle
    29 oktober 2014 at 16:52

    Dit heb ik nog nooit gezien, maar het ziet er super leuk uit!

  • Reply
    Nicolish
    29 oktober 2014 at 16:55

    Ziet er heel erg lekker uit. Erg leuk recept!

  • Reply
    Marjoleinee
    29 oktober 2014 at 17:26

    Ik ben dol op speculaas cake, maar dit klinkt ook wel heel erg lekker! :)

  • Reply
    lucindainwonderland
    29 oktober 2014 at 17:39

    Wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Ik heb al een hele tijd geen cake meer gemaakt terwijl ik het altijd super lekker vond. Toch maar weer eens aan de slag en dan moet ik natuurlijk deze ook proberen. xxx Lucinda

  • Reply
    Els
    29 oktober 2014 at 17:58

    Geweldig! Onze kleinkinderen wilden gelijk aan de slag!

  • Reply
    Beau
    29 oktober 2014 at 19:21

    Klinkt heerlijk en simpel om te maken :) Ik ga het snel een keer proberen.

  • Reply
    Ilse
    29 oktober 2014 at 19:42

    Dat ziet er super lekker uit, ga ik zeker een keer proberen!

  • Reply
    Sarah
    29 oktober 2014 at 21:27

    Deze ziet er echt onwijs lekker uit, die ga ik binnenkort maken!

  • Reply
    elegantic
    29 oktober 2014 at 21:36

    Hmm lijkt me lekker!

  • Reply
    sneeuwkipje
    30 oktober 2014 at 16:37

    O, dear. Dat ziet er veel te lekker uit!

  • Reply
    Tessa
    30 oktober 2014 at 17:32

    Haha toen ik deze foto op instagram zag werd ik gelijk helemaal gek! Ik ben echt een pepernoten verslaafde! Ik ga dit receptje opslaan! :D

  • Reply
    Hester
    3 november 2014 at 21:34

    Lijkt me stiekem vooral met chocoladekruidnoten zo lekker, die eet ik echt 24/7, haha.

  • Reply
    Vera
    14 november 2014 at 20:45

    Ga morgenochtend maken , en dan om 12 met kleinzoon kijken en eten bij de intocht van Sint !!!

  • Reply
    els
    15 november 2014 at 13:12

    Hij staat in de oven. .ben benieuwd

  • Reply
    Jol anda
    16 november 2014 at 00:11

    Gemaakt, hij was heerlijk. Oven op elektrisch gezet. Hij is wel donker geworden. Volgende keer hete lucht proberen!

  • Reply
    ans
    27 november 2014 at 16:10

    Super. Dit wordt al de tweede.

  • Reply
    Klazien
    1 december 2017 at 21:17

    Kun je ook gewoon cakemeel gebruiken en dan de pepernoten erdoor??

  • Reply
    Thea
    1 december 2018 at 21:43

    De cake zit in de oven en is bijna klaar. Ruikt al heerlijk en ziet er mooi uit!
    Morgen laat ik nog horen hoe hij smaakte, want dan hebben we sinterklaasfeest!

  • Reply
    Thea
    6 december 2018 at 22:59

    Ik had beloofd te laten weten hoe de cake smaakte. Hij was echt heeeel erg lekker.
    En mijn kleinzonen waren er ook weg van. Dit wordt traditie met Sinterklaas! ??
    Bedankt voor het recept!

    • Reply
      Aranka
      7 december 2018 at 17:23

      Ah wat super leuk om te horen. Fijn dat het lekker was :)!

  • Reply
    Naära
    15 april 2019 at 21:10

    Hoe komt het dat jouw cake zo mooi licht van kleur is?
    Als ik de koekkruiden er doorheen doe wordt het beslag gelijk donker van kleur. De cake is dan uiteindelijk dus ook donker van kleur.
    Maar bij jou is hij gewoon licht…

    • Reply
      Aranka
      15 april 2019 at 23:32

      Welke kleur basterdsuiker gebruik je? Ik gebruikte de lichte kleur!

  • Reply
    Sarita
    16 september 2019 at 21:10

    Kan je de kruidnoten ook gebruiken bij een kant en klare cakemix? Boerencake?

  • Reply
    Annemarie
    11 december 2022 at 11:46

    bij mij is de cake veel donkerder en niet luchtig. kortom mislukt, dat kan natuurlijk maar dat de kleur zoveel donker-der is vind ik wel vreemd.

  • Laat een reactie achter