Sinterklaas is nog niet in het land, maar we winkels liggen alweer vol met chocoladeletters, pepernoten en ander snoepgoed. Omdat ik met mijn recepten toch ook iets voor Sinterklaas wilde maken maakte ik deze heerlijke – en dan bedoel ik ook echt heerlijke – speculaascake met kruidnoten. Het is heel makkelijk te maken en zeker een aanrader om met 5 december op tafel te zetten, of nu alvast natuurlijk!
Wat heb je nodig?
- 200 gram zachte (room) boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 4 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- hand vol met kruidnoten
Je kan trouwens ook bruine basterdsuiker gebruiken, maar dan wordt de cake veel donkerder en is het effect van de kruidnoten weg.
Haal de boter alvast ruim van te voren uit de koelkast en snijd deze in stukjes zodat het sneller op kamertemperatuur kan komen. Als de boter goed zacht is geworden gaan we aan de slag met het beslag. Mix de boter goed met de basterdsuiker en zout samen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. Voeg daarna de bloem en kruiden toe aan het mengsel en mix of kneed dit dan goed door elkaar tot een romig beslag.
Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en daarna gaan we het beslag afmaken. Ik doe gewoon willekeurig een hoeveelheid kruidnoten in het beslag en meng dit goed door elkaar heen. Als je denkt dat er toch een beetje weinig in zit doe je er nog wat meer bij. De hoeveelheid die je hier ziet was iets te weinig voor de hoeveelheid beslag, dus ik heb er nog wat bij gedaan.
Vet nu je cakevorm in met boter of bedek hem zoals ik met bakpapier – dat vind ik veel handiger, kan hem daarna zo eruit tillen en de vorm is zo schoon -. Ik heb hiervoor trouwens een cakevorm van 30 cm gebruikt, hij kan eventueel iets kleiner maar dan krijg je wel een lekkere hoge cake, groter zal ik hem niet aanraden met dit recept. Als decoratie doen we ook nog wat kruidnoten op de bovenkant van de cake, ziet er wel zo leuk uit! Daarna bakken we de cake gedurende een uur af in de oven op 150 graden. Kijk natuurlijk wel daarna of hij goed gaar is.
En klaar is de overheerlijke cake! De kruidnootjes op de bovenkant zijn nog lekker knapperig!
Speculaascake met kruidnoten
Ingrediënten
- 200 gram roomboter
- 200 gram witte basterd suiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 4 theelepels speculaaskruiden
- 1 snufje zout
- 1 handje kruidnoten
Instructies
- Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en snij deze in kleine stukjes. Doe ze vervolgens in een beslagkom.
- Voeg ook de eieren, suiker, het zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden en zout toe aan de beslag kom en mix dit met de mixer tot een glad beslag.
- Wanneer je een glad beslag hebt spatel je hier voorzichtig de kruidnoten doorheen.
- Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed alvast een bakblik met papier of vet hem goed in.
- Stort het beslag in het bakblik en bak de cake gedurende een uur af op 150 graden.
En dit is het leuke effect van de kruidnoten, ik word gewoon helemaal vrolijk als ik dit weer zie. Dit was echt een heel erg geslaagd recept en iedereen vond het super lekker. De kruidnoten in de cake zijn trouwens helemaal zacht geworden en proef je vrij weinig van, maar het gaat om de decoratie voor sinterklaas! Wil je de cake zonder kruidnoten maken dan kan dat natuurlijk ook prima. De smaak van de speculaascake is ook héél erg lekker!
Ik kan alleen maar zeggen, eetsmakelijk en probeer zeker weten dit recept uit! Ben je gek op cake, speculaas en kruidnoten, dan moet dit recept zeker in de smaak vallen! Ik pak nog snel een stukje cake!
Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’
47 reacties
Jummie weer al zo lekker ik heb sowieso zin in kruidnoten nu :D
De cake ziet er heerlijk uit ;-)
Als ik cake bak kijk ik dmv een satéprikker er in te steken of het gaar is.
Dit lijkt me heerlijk! Heb nog nooit speculaascake gegeten, maar aangezien ik gek ben op speculaaspasta en koekjes zal ik dit ook wel mogen! :)
Oh weer een heerlijk recept!
Een recept wat ik nog niet ken. Het ziet er heerlijk uit. Ik had met mezelf afgesproken dat ik pas na de herfstvakantie pepernoten/kruidnoten mocht eten. Dus, ik mag gaan smikkelen ;-)
Ik vind het echt een heerlijke cake! Ik maak ‘m zelf ieder jaar en ohhh zo lekker! <3 Snel weer eens maken!
Ik hou enorm veel van speculaar, dus ik ga dit zeker ook een keer maken!
Oh ho ho, dat ziet er lekker uit! Ik hou heel erg van speculaas, hmmm!
Jum! Dit ziet er heerlijk uit :-) x
Super recept! Dit ga ik zeker uitproberen, thanks voor het delen :)
Wat een lekker recept. De cake ziet er heerlijk uit!
Oh dit ziet er wel heerlijk uit!
Dat ziet er heerlijk uit, ik ben gek op dit soort eten!
oh hallo zevende hemel!!!!!
Oh jammie! Lijkt me heerlijk! XOXO
Dat ziet er leuk en lekker uit!
Wat lekker!!! Deze ga ik binnenkort maken :D x
Wat ziet dit er lekker uit! Zou je trouwens ook een keer gezonde recepten willen plaatsen? Ik ben op mijn eten aan het letten, en dit is veeel te verleidelijk!
Ziet er heel lekker uit! ^^
Dainty Ribbons – Beauty Blog
Heerlijk recept, krijg er gelijk trek in! Deze bewaar ik!
Waaauw super lekker!
Ziet er super leuk uit! Zeker iets om te onthouden om met Sinterklaas op tafel te zetten. En het lijkt me ook gewoon super lekker.
Dit heb ik nog nooit gezien, maar het ziet er super leuk uit!
Ziet er heel erg lekker uit. Erg leuk recept!
Ik ben dol op speculaas cake, maar dit klinkt ook wel heel erg lekker! :)
Wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Ik heb al een hele tijd geen cake meer gemaakt terwijl ik het altijd super lekker vond. Toch maar weer eens aan de slag en dan moet ik natuurlijk deze ook proberen. xxx Lucinda
Geweldig! Onze kleinkinderen wilden gelijk aan de slag!
Klinkt heerlijk en simpel om te maken :) Ik ga het snel een keer proberen.
Dat ziet er super lekker uit, ga ik zeker een keer proberen!
Deze ziet er echt onwijs lekker uit, die ga ik binnenkort maken!
Hmm lijkt me lekker!
O, dear. Dat ziet er veel te lekker uit!
Haha toen ik deze foto op instagram zag werd ik gelijk helemaal gek! Ik ben echt een pepernoten verslaafde! Ik ga dit receptje opslaan! :D
Lijkt me stiekem vooral met chocoladekruidnoten zo lekker, die eet ik echt 24/7, haha.
Ga morgenochtend maken , en dan om 12 met kleinzoon kijken en eten bij de intocht van Sint !!!
Hij staat in de oven. .ben benieuwd
Gemaakt, hij was heerlijk. Oven op elektrisch gezet. Hij is wel donker geworden. Volgende keer hete lucht proberen!
Super. Dit wordt al de tweede.
Kun je ook gewoon cakemeel gebruiken en dan de pepernoten erdoor??
De cake zit in de oven en is bijna klaar. Ruikt al heerlijk en ziet er mooi uit!
Morgen laat ik nog horen hoe hij smaakte, want dan hebben we sinterklaasfeest!
Ik had beloofd te laten weten hoe de cake smaakte. Hij was echt heeeel erg lekker.
En mijn kleinzonen waren er ook weg van. Dit wordt traditie met Sinterklaas! ??
Bedankt voor het recept!
Ah wat super leuk om te horen. Fijn dat het lekker was :)!
Hoe komt het dat jouw cake zo mooi licht van kleur is?
Als ik de koekkruiden er doorheen doe wordt het beslag gelijk donker van kleur. De cake is dan uiteindelijk dus ook donker van kleur.
Maar bij jou is hij gewoon licht…
Welke kleur basterdsuiker gebruik je? Ik gebruikte de lichte kleur!
Kan je de kruidnoten ook gebruiken bij een kant en klare cakemix? Boerencake?
Zeker!
bij mij is de cake veel donkerder en niet luchtig. kortom mislukt, dat kan natuurlijk maar dat de kleur zoveel donker-der is vind ik wel vreemd.