Speculaascake met kruidnoten

 photo Speculaascakemetkruidnoten5_zpsffc180b2.png

Sinterklaas is nog niet in het land, maar we winkels liggen alweer vol met chocoladeletters, pepernoten en ander snoepgoed. Omdat ik met mijn recepten toch ook iets voor Sinterklaas wilde maken maakte ik deze heerlijke – en dan bedoel ik ook echt heerlijke – speculaascake met kruidnoten. Het is heel makkelijk te maken en zeker een aanrader om met 5 december op tafel te zetten, of nu alvast natuurlijk!

 photo Speculaascakemetkruidnoten_zpsd4357d44.png

Wat heb je nodig?

– 200 gram zachte boter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 4 eieren
– 4 tl speculaaskruiden
– snufje zout
– hand vol met kruidnoten

Je kan trouwens ook bruine basterdsuiker gebruiken, maar dan wordt de cake veel donkerder en is het effect van de kruidnoten weg.

 photo Speculaascakemetkruidnoten1_zpsdaa3b2e3.png

Haal de boter alvast ruim van te voren uit de koelkast en snijd deze in stukjes zodat het sneller op kamertemperatuur kan komen. Als de boter goed zacht is geworden gaan we aan de slag met het beslag. Mix de boter goed met de basterdsuiker en zout samen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. Voeg daarna de bloem en kruiden toe aan het mengsel en mix of kneed dit dan goed door elkaar tot een romig beslag.

 photo Speculaascakemetkruidnoten2_zps426bd3fb.png

Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en daarna gaan we het beslag afmaken. Ik doe gewoon willekeurig een hoeveelheid kruidnoten in het beslag en meng dit goed door elkaar heen. Als je denkt dat er toch een beetje weinig in zit doe je er nog wat meer bij. De hoeveelheid die je hier ziet was iets te weinig voor de hoeveelheid beslag, dus ik heb er nog wat bij gedaan.

 photo Speculaascakemetkruidnoten3_zps48ae0dc8.png

Vet nu je cakevorm in met boter of bedek hem zoals ik met bakpapier – dat vind ik veel handiger, kan hem daarna zo eruit tillen en de vorm is zo schoon -. Ik heb hiervoor trouwens een cakevorm van 30 cm gebruikt, hij kan eventueel iets kleiner maar dan krijg je wel een lekkere hoge cake, groter zal ik hem niet aanraden met dit recept. Als decoratie doen we ook nog wat kruidnoten op de bovenkant van de cake, ziet er wel zo leuk uit! Daarna bakken we de cake gedurende een uur af in de oven. Kijk natuurlijk wel daarna of hij goed gaar is.

 photo Speculaascakemetkruidnoten4_zps707ecfd2.png

 photo Speculaascakemetkruidnoten6_zps3a10b1b9.png

En klaar is de overheerlijke cake! De kruidnootjes op de bovenkant zijn nog lekker knapperig!

 photo Speculaascakemetkruidnoten9_zps2d328efa.png

 photo Speculaascakemetkruidnoten7_zps6e2a2bde.png

En dit is het leuke effect van de kruidnoten, ik word gewoon helemaal vrolijk als ik dit weer zie. Dit was echt een heel erg geslaagd recept en iedereen vond het super lekker. De kruidnoten in de cake zijn trouwens helemaal zacht geworden en proef je vrij weinig van, maar het gaat om de decoratie voor sinterklaas! Wil je de cake zonder kruidnoten maken dan kan dat natuurlijk ook prima. De smaak van de speculaascake is ook héél erg lekker!

 photo Speculaascakemetkruidnoten8_zps3199edfb.png

Ik kan alleen maar zeggen, eetsmakelijk en probeer zeker weten dit recept uit! Ben je gek op cake, speculaas en kruidnoten, dan moet dit recept zeker in de smaak vallen! Ik pak nog snel een stukje cake!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

39 reacties

  • Reageren
    Manon
    29 oktober 2014

    Jummie weer al zo lekker ik heb sowieso zin in kruidnoten nu :D

  • Reageren
    chucky1012
    29 oktober 2014

    De cake ziet er heerlijk uit ;-)
    Als ik cake bak kijk ik dmv een satéprikker er in te steken of het gaar is.

  • Reageren
    Vanessa
    29 oktober 2014

    Dit lijkt me heerlijk! Heb nog nooit speculaascake gegeten, maar aangezien ik gek ben op speculaaspasta en koekjes zal ik dit ook wel mogen! :)

  • Reageren
    Laura Like
    29 oktober 2014

    Oh weer een heerlijk recept!

  • Reageren
    Beautyjuf
    29 oktober 2014

    Een recept wat ik nog niet ken. Het ziet er heerlijk uit. Ik had met mezelf afgesproken dat ik pas na de herfstvakantie pepernoten/kruidnoten mocht eten. Dus, ik mag gaan smikkelen ;-)

  • Reageren
    Kimberly
    29 oktober 2014

    Ik vind het echt een heerlijke cake! Ik maak ‘m zelf ieder jaar en ohhh zo lekker! <3 Snel weer eens maken!

  • Reageren
    xmmke
    29 oktober 2014

    Ik hou enorm veel van speculaar, dus ik ga dit zeker ook een keer maken!

  • Reageren
    Kiss & Make-up
    29 oktober 2014

    Oh ho ho, dat ziet er lekker uit! Ik hou heel erg van speculaas, hmmm!

  • Reageren
    Jana
    29 oktober 2014

    Jum! Dit ziet er heerlijk uit :-) x

  • Reageren
    annelisaschrijft
    29 oktober 2014

    Super recept! Dit ga ik zeker uitproberen, thanks voor het delen :)

  • Reageren
    Marloes
    29 oktober 2014

    Wat een lekker recept. De cake ziet er heerlijk uit!

  • Reageren
    Danielle Springer
    29 oktober 2014

    Oh dit ziet er wel heerlijk uit!

  • Reageren
    inspiredbylifee
    29 oktober 2014

    Dat ziet er heerlijk uit, ik ben gek op dit soort eten!

  • Reageren
    desiree
    29 oktober 2014

    oh hallo zevende hemel!!!!!

  • Reageren
    beautybylj
    29 oktober 2014

    Oh jammie! Lijkt me heerlijk! XOXO

  • Reageren
    Margot
    29 oktober 2014

    Dat ziet er leuk en lekker uit!

  • Reageren
    Esmée
    29 oktober 2014

    Wat lekker!!! Deze ga ik binnenkort maken :D x

  • Reageren
    Mirte
    29 oktober 2014

    Wat ziet dit er lekker uit! Zou je trouwens ook een keer gezonde recepten willen plaatsen? Ik ben op mijn eten aan het letten, en dit is veeel te verleidelijk!

  • Reageren
    daintyribbons
    29 oktober 2014

    Ziet er heel lekker uit! ^^
    Dainty Ribbons – Beauty Blog

  • Reageren
    Bo
    29 oktober 2014

    Heerlijk recept, krijg er gelijk trek in! Deze bewaar ik!

  • Reageren
    Milou
    29 oktober 2014

    Waaauw super lekker!

  • Reageren
    Evelien | Live life lovely
    29 oktober 2014

    Ziet er super leuk uit! Zeker iets om te onthouden om met Sinterklaas op tafel te zetten. En het lijkt me ook gewoon super lekker.

  • Reageren
    Mariëlle
    29 oktober 2014

    Dit heb ik nog nooit gezien, maar het ziet er super leuk uit!

  • Reageren
    Nicolish
    29 oktober 2014

    Ziet er heel erg lekker uit. Erg leuk recept!

  • Reageren
    Marjoleinee
    29 oktober 2014

    Ik ben dol op speculaas cake, maar dit klinkt ook wel heel erg lekker! :)

  • Reageren
    lucindainwonderland
    29 oktober 2014

    Wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Ik heb al een hele tijd geen cake meer gemaakt terwijl ik het altijd super lekker vond. Toch maar weer eens aan de slag en dan moet ik natuurlijk deze ook proberen. xxx Lucinda

  • Reageren
    Els
    29 oktober 2014

    Geweldig! Onze kleinkinderen wilden gelijk aan de slag!

  • Reageren
    Beau
    29 oktober 2014

    Klinkt heerlijk en simpel om te maken :) Ik ga het snel een keer proberen.

  • Reageren
    Ilse
    29 oktober 2014

    Dat ziet er super lekker uit, ga ik zeker een keer proberen!

  • Reageren
    Sarah
    29 oktober 2014

    Deze ziet er echt onwijs lekker uit, die ga ik binnenkort maken!

  • Reageren
    elegantic
    29 oktober 2014

    Hmm lijkt me lekker!

  • Reageren
    sneeuwkipje
    30 oktober 2014

    O, dear. Dat ziet er veel te lekker uit!

  • Reageren
    Tessa
    30 oktober 2014

    Haha toen ik deze foto op instagram zag werd ik gelijk helemaal gek! Ik ben echt een pepernoten verslaafde! Ik ga dit receptje opslaan! :D

  • Reageren
    Hester
    3 november 2014

    Lijkt me stiekem vooral met chocoladekruidnoten zo lekker, die eet ik echt 24/7, haha.

  • Reageren
    Vera
    14 november 2014

    Ga morgenochtend maken , en dan om 12 met kleinzoon kijken en eten bij de intocht van Sint !!!

  • Reageren
    els
    15 november 2014

    Hij staat in de oven. .ben benieuwd

  • Reageren
    Jol anda
    16 november 2014

    Gemaakt, hij was heerlijk. Oven op elektrisch gezet. Hij is wel donker geworden. Volgende keer hete lucht proberen!

  • Reageren
    ans
    27 november 2014

    Super. Dit wordt al de tweede.

  • Reageren
    Klazien
    1 december 2017

    Kun je ook gewoon cakemeel gebruiken en dan de pepernoten erdoor??

  • Geef een reactie