Zoek
Sluit dit zoekvak.

Speculaascake met kruidnoten

 photo Speculaascakemetkruidnoten5_zpsffc180b2.png

Sinterklaas is nog niet in het land, maar we winkels liggen alweer vol met chocoladeletters, pepernoten en ander snoepgoed. Omdat ik met mijn recepten toch ook iets voor Sinterklaas wilde maken maakte ik deze heerlijke – en dan bedoel ik ook echt heerlijke – speculaascake met kruidnoten. Het is heel makkelijk te maken en zeker een aanrader om met 5 december op tafel te zetten, of nu alvast natuurlijk!

 photo Speculaascakemetkruidnoten_zpsd4357d44.png

Wat heb je nodig?

 • 200 gram zachte (room) boter
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren
 • 4 tl speculaaskruiden
 • snufje zout
 • hand vol met kruidnoten

Je kan trouwens ook bruine basterdsuiker gebruiken, maar dan wordt de cake veel donkerder en is het effect van de kruidnoten weg.

 photo Speculaascakemetkruidnoten1_zpsdaa3b2e3.png

Haal de boter alvast ruim van te voren uit de koelkast en snijd deze in stukjes zodat het sneller op kamertemperatuur kan komen. Als de boter goed zacht is geworden gaan we aan de slag met het beslag. Mix de boter goed met de basterdsuiker en zout samen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en voeg pas het volgende ei toe als het andere ei helemaal opgenomen is in het mengsel. Voeg daarna de bloem en kruiden toe aan het mengsel en mix of kneed dit dan goed door elkaar tot een romig beslag.

 photo Speculaascakemetkruidnoten2_zps426bd3fb.png

Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en daarna gaan we het beslag afmaken. Ik doe gewoon willekeurig een hoeveelheid kruidnoten in het beslag en meng dit goed door elkaar heen. Als je denkt dat er toch een beetje weinig in zit doe je er nog wat meer bij. De hoeveelheid die je hier ziet was iets te weinig voor de hoeveelheid beslag, dus ik heb er nog wat bij gedaan.

 photo Speculaascakemetkruidnoten3_zps48ae0dc8.png

Vet nu je cakevorm in met boter of bedek hem zoals ik met bakpapier – dat vind ik veel handiger, kan hem daarna zo eruit tillen en de vorm is zo schoon -. Ik heb hiervoor trouwens een cakevorm van 30 cm gebruikt, hij kan eventueel iets kleiner maar dan krijg je wel een lekkere hoge cake, groter zal ik hem niet aanraden met dit recept. Als decoratie doen we ook nog wat kruidnoten op de bovenkant van de cake, ziet er wel zo leuk uit! Daarna bakken we de cake gedurende een uur af in de oven op 150 graden. Kijk natuurlijk wel daarna of hij goed gaar is.

 photo Speculaascakemetkruidnoten4_zps707ecfd2.png
 photo Speculaascakemetkruidnoten6_zps3a10b1b9.png

En klaar is de overheerlijke cake! De kruidnootjes op de bovenkant zijn nog lekker knapperig!

 photo Speculaascakemetkruidnoten9_zps2d328efa.png

Speculaascake met kruidnoten

Dit is echt te leuk om met of rond Sinterklaas op tafel te zetten, een heerlijke speculaascake gevuld met kruidnoten. Het recept is super simpel, lekker en ook nog eens heel leuk omdat je de stukjes kruidnoot zo goed ziet zitten.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Porties 12 plakken

Ingrediënten
  

 • 200 gram roomboter
 • 200 gram witte basterd suiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren
 • 4 theelepels speculaaskruiden
 • 1 snufje zout
 • 1 handje kruidnoten

Instructies
 

 • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en snij deze in kleine stukjes. Doe ze vervolgens in een beslagkom.
 • Voeg ook de eieren, suiker, het zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden en zout toe aan de beslag kom en mix dit met de mixer tot een glad beslag.
 • Wanneer je een glad beslag hebt spatel je hier voorzichtig de kruidnoten doorheen.
 • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed alvast een bakblik met papier of vet hem goed in.
 • Stort het beslag in het bakblik en bak de cake gedurende een uur af op 150 graden.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat mij weten hoe het was!
 photo Speculaascakemetkruidnoten7_zps6e2a2bde.png

En dit is het leuke effect van de kruidnoten, ik word gewoon helemaal vrolijk als ik dit weer zie. Dit was echt een heel erg geslaagd recept en iedereen vond het super lekker. De kruidnoten in de cake zijn trouwens helemaal zacht geworden en proef je vrij weinig van, maar het gaat om de decoratie voor sinterklaas! Wil je de cake zonder kruidnoten maken dan kan dat natuurlijk ook prima. De smaak van de speculaascake is ook héél erg lekker!

 photo Speculaascakemetkruidnoten8_zps3199edfb.png

Ik kan alleen maar zeggen, eetsmakelijk en probeer zeker weten dit recept uit! Ben je gek op cake, speculaas en kruidnoten, dan moet dit recept zeker in de smaak vallen! Ik pak nog snel een stukje cake!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

47 reacties

 1. Een recept wat ik nog niet ken. Het ziet er heerlijk uit. Ik had met mezelf afgesproken dat ik pas na de herfstvakantie pepernoten/kruidnoten mocht eten. Dus, ik mag gaan smikkelen ;-)

 2. Wat ziet dit er lekker uit! Zou je trouwens ook een keer gezonde recepten willen plaatsen? Ik ben op mijn eten aan het letten, en dit is veeel te verleidelijk!

 3. Wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Ik heb al een hele tijd geen cake meer gemaakt terwijl ik het altijd super lekker vond. Toch maar weer eens aan de slag en dan moet ik natuurlijk deze ook proberen. xxx Lucinda

 4. De cake zit in de oven en is bijna klaar. Ruikt al heerlijk en ziet er mooi uit!
  Morgen laat ik nog horen hoe hij smaakte, want dan hebben we sinterklaasfeest!

 5. Ik had beloofd te laten weten hoe de cake smaakte. Hij was echt heeeel erg lekker.
  En mijn kleinzonen waren er ook weg van. Dit wordt traditie met Sinterklaas! ??
  Bedankt voor het recept!

 6. Hoe komt het dat jouw cake zo mooi licht van kleur is?
  Als ik de koekkruiden er doorheen doe wordt het beslag gelijk donker van kleur. De cake is dan uiteindelijk dus ook donker van kleur.
  Maar bij jou is hij gewoon licht…

 7. bij mij is de cake veel donkerder en niet luchtig. kortom mislukt, dat kan natuurlijk maar dat de kleur zoveel donker-der is vind ik wel vreemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *