Zoek
Sluit dit zoekvak.

Snel bruin worden en de kleur lang behouden doe je zo

Snel bruin worden en de kleur lang behouden doe je zo

Het is hartstikke lekker weer in Nederland dus het is ideaal om lekker in de zon te liggen en een kleurtje te krijgen. Natuurlijk moet je je altijd tegen de zon beschermen met een zonnebrand, maar er zijn ook een paar handige trucjes en tips om sneller bruin te worden. Deze zijn allemaal veilig en effect is gegarandeerd! Maar je wilt natuurlijk ook lang van je kleur genieten, ik geef je tips!

Tips om sneller bruin te worden:

Neem een frisse duik!

Een dagje naar het strand is nog niet zo een gek idee, smeer je goed in en ga lekker in het water! In het water verkleur je namelijk veel sneller dan gewoon op het droge. Natuurlijk kan je ook gewoon naar een zwemplas of het zwembad gaan, als het maar water is!

Zonnebescherming met bronzing effect

Je ziet ze steeds vaker in reclames voorbij komen. Zonnebrandcrèmes waar je sneller bruin van moet worden. Een paar jaar geleden kwam Nivea (dacht ik) als eerste met een protect en bronzing zonnebrand uit. Nu hebben alle merken wel zo een variant zonnebrand. Zelf heb ik er eentje van de Kruidvat, maar of het echt heel effectief werkt weet ik helaas niet.

Scrubben

Voordat je de zon in gaat is het misschien wel zo handig om je lichaam eventjes goed onder handen te nemen met een lekkere scrub. Doordat je je lichaam goed scrubt verwijder je de dode huidcellen en heb je een heerlijke gladde huid die klaar is voor de zon om een mooi tintje aan te nemen. En je hebt ook niet de kans dat de oude huidcellen bruin worden en die er weer snel afgaan met je bruine kleur.

Korte periodes

Als je meteen heel lang in de zon gaat liggen en een lekkere bruine kleur hebt gekregen zou deze veel sneller weer verdwijnen dan als je elke dag een uurtje zon meepikt. Dus ga elke dag eventjes een uurtje in de zon liggen in plaats van af een toe de hele dag in de bakkende zon. Zo behoud je veel langer je bruine kleur.

Worteltjes en tomaatjes

Nee, we willen niet wortel oranje lijken van een verkeerde foundation of tomaten rood zijn door een verbrande huid. Maar wat we wel met deze groentes moeten doen is opeten! Opeten? Ja opeten! In wortels en tomaten zit namelijk caroteen, dit is een stofje wat in je lichaam zit wat ervoor zorgt dat je huid een bruinere kleur krijgt. Maak je ‘s ochtends dus een boterham, doe er wat extra tomaat op en drink een lekker wortelsapje tussendoor, dan komt het helemaal goed als je dit elke dag tot je neemt!

Olie

Een bizarre tip die ik mensen wel eens heb horen zeggen dat ze hun lichaam met olijf olie of zonnebloem olie insmeren. Dit moet je écht niet doen. Het is ontzettend gevaarlijk want er zit geen enkele bescherming voor de huid is en je verbrand dan echt razend snel. Tegenwoordig zijn er genoeg olies op de markt die wel een goede bescherming voor je huid bieden. Loop even de Kruidvat binnen en je hebt genoeg keuze uit olies die je huid wel beschermen in de zon en zo word je ook wat sneller bruin.

Insmeren

Wat misschien wel de grootste fabel ooit is dat je niet bruin word van zonnebrand. Dat is dus wel zo, maar je verband niet. Natuurlijk is het effect veel groter als je in de spiegel kijkt als je knalrood bent in plaats van een beetje bruin bijgekleurd. Maar na het rode word je bruin en ben je uiteindelijk net zo bruin dan dat als je je had ingesmeerd. Gewoon jezelf insmeren dus!

Zelfbruiner

Ik smokkel deze dagen wel een beetje hoor, mijn benen zijn absoluut niet lekker bruin dus dan pak ik er toch maar eventjes een zelfbruiner bij. Eventjes sprayen en dan heb ik ineens veel bruinere benen dan een paar uur geleden. Trouwens als ik met zelfbruiner in de zon ga liggen worden mijn benen nog een keer bruiner dan dat ze waren.

Spiegeltje erbij?

Je hebt het vast wel in genoeg films gezien, liggen ze lekker de bakken op het strand en gebruiken ze een soort van spiegeltje voor hun gezicht. Dit zorgt er inderdaad voor dat je sneller bruin word door het reflecterende licht dat je op je krijgt. Geen zin om een spiegel vast te houden? Dan moet je toch echt eventjes in het vliegtuig stappen en afreizen naar een wit kiezelstrand, dit werkt namelijk ook perfect als een spiegel.

Aftersun

Na het zonnen moet je je echt meteen insmeren met een aftersun, ookal ben je niet verbrand. Dit herstelt de conditie van de huid en zorgt ervoor dat je niet gaat vervellen en dus niet je bruine kleurtje verliest. Na het zonnen moet je je dus altijd goed insmeren met een aftersun!

Zo blijf je langer bruin:

Eigenlijk is het al een beetje hetzelfde als hierboven staat, maar ik som ze nog even allemaal op, want je wilt natuurlijk lang van je kleurtje genieten! Scrub voordat je gaat zonnen de huid goed, want elke 10 dagen wordt je huid vernieuwd. Scrub het oude laagje er dus goed af zodat de nieuwe huid het kleurtje kan oppakken. Smeer je goed in! Een verbrandde huid wordt wel snel bruin, maar als je gaat vervellen ben je weer net zo wit als voorheen, met een zonnebrand op wordt je dus uiteindelijk bruiner omdat je niet gaat vervellen! Ook als je niet verbrand bent in de zon is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Je huid heeft het vocht nu echt nodig dus smeer je lekker in met een aftersun of bodylotion! Heb je een zonnebank of heb je er bij de sportschool eentje staan? Heb je een lekker kleurtje en wil je die graag behouden? Ga dan eens per maand eventjes onder de zonnebank, dan behoud je je kleurtje.

Zo, dit waren mijn tips, ik ga weer lekker met een boek de zon in genieten van het heerlijke weer en op een verstandige manier aan mijn kleurtje werken! Genieten jullie ook zo van het mooie weer?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

37 reacties

 1. Leuke tips, maar dit zit er voor mij helaas niet in!
  Ik heb een allergie voor de zon en krijg er rode bultjes van… Ik moet altijd met factor 50 smeren op vakantie en nadien ook sowieso aftersun! :-)
  Ergens op een terrasje/op het strand/aan het zwembad liggen bakken zit er voor mij niet in! :-)

   1. Neem hydraterende zonnebrand creme ik heb er ook last van gehad en nu niet meer! Dat zijn hitte bultjes die je hebt, gebruik de crème en zeker geen olie achtig zonnebrand, je hebt ook voor de gevoelige huid met anti allergie werkt perfect

 2. Leuk artikel. Krijg er helemaal zin van een ticket naar de zon te boeken aangezien het mooie weer hier straks weer vertrekt :(. Ik wil aan de ene kant altijd wel een mooi bruin kleurtje krijgen maar aan de andere kant heb ik op sommige plekken meer pigment waardoor ik bijvoorbeeld een pigmentsnor krijg in de zon. Nieeeeet leuk! Haha.

 3. Wat een mooie foto van je :)
  Eens kon het me niet bruin genoeg. Tegenwoordig omarm ik mijn witheid. Het zijn de (eventuele) nare gevolgen niet waard.
  Liever een licht verantwoord kleurtje dan een geblakerd vel.

 4. Kijk die foto van jou eens zeg, je bent prachtig! En inderdaad een HEEL mooi bruin tintje :-) Ik smeer mezelf tegenwoordig echt heel goed in, dus ik bruin amper nog… Maar liever dat dan mijn huid beschadigen en mijn hyperpigmentatie verergeren.

 5. De grootste fabel is inderdaad dat je niet bruin zou worden met zonnebrand. Ik hoor het ook zo vaak om me heen. Ik word zelfs met factor 50 heel bruin, dus dat is echt een fabel! Leuke tips, helemaal voor de tijd van nu ;)

 6. Handige en leuke tips. Ik dacht trouwens dat je juist moest scrubben ná het zonnen… Of is dat ineens veranderd?

 7. Leuke tips maar ik kende ze al want vorig jaar heb je ongeveer zo’n zelfde artikel geschreven? Kwam me al zo bekend voor haha

 8. Als je verstand hebt blijf je uit de zon. Bruin is juist lelijk sommige vrouwen lijken net van vies bruin leer. net een bruin leren bankstel gadverdamme. Krijg je net zo’n kop als raggel Hazes en wie wil dat nou?
  Mooie roomblanke huid ziet er veel jonger en mooier uit.

 9. ik doe de niet verstandige manier en lig gewoon elke week onder de zonnebank haha maar ik kan ook niet lang in de echte zon dus heb niet veel keus om een kleurtje te krijgen ;) zelfbruiner gebruik ik ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *