DIY: Gedroogde sinaasappelschijfjes maken

Gedroogde sinaasappel2

Ik zag op Pinterest een krans voorbij komen met gedroogde sinaasappelschijfjes. Ik wilde al naar het tuincentrum gaan om gedroogde sinaasappelschijfjes te kopen toen ik hoorde dat je dat ook super makkelijk zelf kunt maken. Ik waagde een poging en droogde super simpel sinaasappelschijfjes!

Gedroogde sinaasappel

Sinaasappelschijfjes drogen in de oven

Sinaasappelschijfjes kun je heel gemakkelijk drogen in de oven. Alleen je moet het wel op de juiste manier doen, anders verbranden ze of duurt het heel erg lang. Met dit stappenplan droog je heel simpel sinaasappels of ander citrusfruit (onderaan het artikel vind je nog meer citrusfruit dat je heel makkelijk kan drogen).

 1. Wanneer je sinaasappels aanschaft kun je het beste voor handsinaasappels gaan, perssinaasappels zijn sappiger dus lastiger te drogen. Uit één sinaasappel haal je 5 tot 6 schijfjes.
 2. Verwarm de oven voor op 100 graden (warmer is geen optie, dan verbranden de schijfjes).
 3. Leg een rooster klaar waar je de sinaasappelschijfjes op klaar legt. Gebruik geen bakplaat of bakpapier, hierdoor drogen ze minder snel.
 4. Snijd de sinaasappel over de breedte in dunne plakjes, hoe dunner hoe sneller droog. Ik maakte plakjes van denk ik 4 mm.
 5. Leg de plakjes sinaasappel op een keukenpapiertje en dep ze voorzichtig droog.
 6. Schuif het rooster met sinaasappelschijfjes in de oven die maximaal 100 graden is. Het drogen duurde bij mij 3 uur.

Sinaasappelschijfjes drogen in de airfryer

Heb je geen oven maar wel een airfryer? Dan kan je hierin ook je fruit drogen. Pas alleen wel op dat een airfryer veel harder gaat dan een normale oven. Zet de airfryer niet hoger dan 80 graden en na een uur tot 1,5 uur zijn de schijfjes wel klaar. Kijk af en toe wel of ze niet te hard gaan/verbranden. Voor de rest kun je het bovenstaande stappenplan gebruiken.

Gedroogde sinaasappel3

Wat fruit kun je nog meer drogen?

Fruit is super leuk om te drogen en te gebruiken voor decoratie (bijvoorbeeld in een herfstschaal). Je kunt net zoals ik sinaasappel gebruiken, maar wil je wat meer diversiteit in kleur of fruit kun je ook dit fruit prima drogen op bovenstaande manier:

 • Sinaasappel
 • Citroen
 • Limoen
 • Bloedsinaasappel
 • Appel
 • Grapefruit
Gedroogde sinaasappel1

Zo maak je dus heel gemakkelijk gedroogde sinaasappelschijfjes. Wanneer ze goed gedroogd zijn kun je ze gewoon opbergen in een bakje of zakje. Doordat ze uitgedroogd zijn vergaan ze niet en kun je er nog jaren mee doen!

Hebben jullie zelf wel eens fruit gedroogd?

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reply
  DIY: Gedroogde sinaasappel krans maken | byAranka.nl
  7 november 2021 at 06:00

  […] Gedroogde sinaasappelschijfjes (DIY) […]

 • Reply
  Marieke
  25 november 2021 at 07:10

  Hoi, wat leuk! Zet je de oven op boven en onder warmte of hetelucht? Bvd!

 • Reply
  Zo stel je je eigen culinaire menu samen | byAranka.nl
  21 december 2021 at 12:00

  […] meer aandacht krijgt dan het gerecht zelf. Denk aan een klein beetje sla, verse peterselie, een schijfje sinaasappel, een paar gebrande nootjes of […]

 • Reply
  Metro Shoes
  19 oktober 2022 at 15:49

  Metro shoes offer their customers the highest quality men sports shoes and wallets. Get the best available mens sandals in Pakistan.

 • Laat een reactie achter