Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Simpele tips waardoor je kan besparen op de energiekosten

shutterstock 110263391 1

Nu de prijzen van het gas omhoog schieten, krab ik mijzelf nog wel even twee keer achter de oren. Ik ben een enorme koukleum en heb het graag 21 graden in huis. Alleen met deze enorme prijzen heb ik mijzelf verplicht dat de verwarming niet warmer dan 19,5 graden mag in de woonkamer in de avond. Als ik het overdag koud heb trek ik een extra trui of vest aan en ik moet zeggen, het went! Gelukkig zijn er nog een aantal andere simpele tips waardoor je kan besparen op de energiekosten.

Zet de verwarming een stukje lager

Ik was zo’n koukleum die het overal in huis 21 graden had. Lekker warm in de keuken, gang, badkamer en op zolder. Ik heb er echt een hekel aan als het koud is in huis. Ik heb mijzelf uitgedaagd de verwarming niet hoger te zetten dan 19 graden en ik moet eerlijk toegeven dat ik het in het begin erg koud had. Maar alles went en nu zet ik de verwarming nooit meer hoger. En ik heb ook de verwarmingen uitgezet waar ik niet kom, zoals de zolder bijvoorbeeld. Scheelt toch weer!

Gebruik een radiator ventilator

Ik had er nog nooit van gehoord, maar dit is echt super handig, een radiator ventilator. Een radiator ventilator zorgt ervoor dat de warme lucht die van een radiator af komt sneller verdeelt wordt over de ruimte waardoor je kamer sneller op temperatuur is en minder energie kost de kamer op temperatuur te krijgen. Echt ideaal en je kunt het gewoon onder je radiatoren plaatsen.

Sluit deuren en ramen

Klinkt logisch, maar het bespaart een hoop. Wij hebben de verwarming in de slaapkamers niet aan, maar de deuren staan wel altijd open. Hierdoor gaat er een hoop warme lucht naar de slaapkamers en blijft de verwarming maar aanslaan. Ook is het slim de deur van de woonkamer en of naar boven dicht te doen. Zo blijft de warmte beneden hangen. Als je overdag de ramen opent voor wat frisse lucht, doe deze ’s avonds dan weer dicht. En check of de ramen niet tochten, een simpele tochtstrip kan al wonderen doen.

Trek warmere kleding aan

’s Avonds neem ik vaak een douche en ben dan helemaal warm van het douchen. Ik kom dan vaak in een shirtje naar beneden en krijg het na een tijdje toch weer fris. Eerst deed ik dan de kachel weer aan, maar je kunt ook gewoon een warme trui, vest, dekentje of sloffen aan doen. Zo krijg je het weer lekker warm en hoeft dat verder niets te kosten.

Doe je gordijnen overdag open en ’s avonds dicht

Wist je dat gordijnen als een soort van isolatie van je ramen werken? Van de ramen komt altijd veel kou af (als je geen HR +++ glas hebt) en door de gordijnen dicht te doen tocht het niet zo snel. Ik kan dit zelf altijd goed merken als ik op de bank zit ’s avonds. Doe overdag de gordijnen natuurlijk open, door het zonlicht kan je woning gratis verwarmd worden, ideaal!

Douche minder lang of vaak

Ikzelf douche elke dag, dit omdat mijn haar super snel vet wordt. Alleen ik probeer het nu toch met behulp van droogshampoo om de dag te wassen. Dit scheelt weer gas, het is beter voor mijn haar en ik bespaar een hoop shampoo! Daarnaast probeer ik ook korter te douchen. Ik vind het heerlijk om lang onder de warme straal te staan, maar nodig is dat helemaal niet. Nadat ik klaar ben met mijn haren wassen en mijn lichaam gaat de kraan uit.

Hebben jullie maatregelen getroffen door de stijgende energieprijzen en wat doen jullie om te besparen?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

5 reacties

  1. Hier staat de verwarming alleen in de ochtend aan om de kou uit het huis te krijgen. We verwarmen doorgaans alleen de woonkamer en badkamer, en hij staat eigenlijk nooit hoger dan 17 graden (behalve als er iemand ziek is of als we bezoek hebben). Klinkt misschien koud, maar het is echt prima te doen.

    1. O dat zou ik echt veel te koud vinden, dat is zeker als je thuis werkt ook veel te koud! Hier staat de vloerverwarming in de woonkamer en badkamer op 20,5, slaapkamers en zolder geen verwarming aan.

  2. Ik had het vroeger ook snel koud, hoor. Zeker toen ik puder was. Maar het is zoals je zegt: je kunt er aan wennen én je kunt je er op kleden. Ik heb zelf bijvoorbeeld verschillende gradaties sloffen. Een paar voor de zomermaanden – lekker dun en licht, een paar voor de herfst en lente – met een beetje een zooltje, en een echt winterpaar – dikke zool en een hoge rand zodat mijn enkels ook lekker warm blijven. Warme voeten is het fijnst, je hele lichaam blijft dan wat warmer. En natuurlijk een knuffelkat op schoot. Toch?

  3. Insmeren met olie of wat vaseline maakt dat je het minder koud krijgt want het houdt de warmte vast. Denk maar eens aan de Elfstedentocht 1963 met Reinier Paping die strenge winter. Er is ook een voetenzak en bontpantoffels en fleecevesten truien en dekentjes . Je huisdier kat of hond tegen je aanhouden. Elkaar warmte geven. Tocht strips en een veer op de deur zodat die vanzelf weer dicht gaat en radiatorfolie. “s avonds vroeg de gordijnen dicht dubbele beglazing. Er is ook een zandloper die dat als je die over de kop houdt aangeeft wanneer je kunt stoppen met douchen en het kan ook met een kookwekkertje. Vroeger waste men zich bij een lampet kan met zo”n lampetstel met kan en kom en zeepbakje en kammenbakje en die hadden ze voor gasten die kwamen te logeren. Sommige mensen gaan zich ook wel eens wassen bij de wasbak en dan bespaar je een douche uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *