Zoek
Sluit dit zoekvak.

Schoenen in de wasmachine? Doen of niet?

Schoenen in de wasmachine? Doen of niet?

Ik hoor het zo vaak, mensen die hun schoenen in de wasmachine doen om ze weer schoon te krijgen. Heel eerlijk? Ik vind dat best spannend en zou dat niet zo snel doen. Misschien durf ik het wel aan met een paar stoffen schoenen, maar met andere schoenen zou ik dat toch niet zo snel doen. Wil je toch je schoenen wassen dan is het goed om te weten hoe je dat moet doen en ook vooral hoe je dat niet moet doen.

Schoenen worden altijd vrij snel vies bij mij, vooral schoenen die een lichte kleur hebben. Ik hoor dan vaak van mensen om mij heen dat je ze weer heel gemakkelijk kan schoon krijgen door ze te wassen in de wasmachine. Dat kan in sommige gevallen ook heel goed, maar het is niet voor elke soort schoen weggelegd.

Welke schoenen kun je wassen?

Je kunt heel veel schoenen wassen. Misschien is het beter om te vertellen welke schoenen je absoluut niet kunt wassen. Leren en suede schoenen kunnen niet gewassen worden. Met andere woorden, was je mooie leren Hogan sneakers niet in de wasmachine. Leer en suede kunnen niet goed tegen water en kunnen gaan krimpen of vervormen, dat wil je natuurlijk niet hebben. Ook schoenen die veel accessoires (denk aan kettinkjes, opgeplakte logo’s en dergelijke) of drukkingen hebben zoals Guess schoenen kun je ook beter niet in de wasmachine stoppen.

Maar welke schoenen kun je dan wel wassen? Sneakers van stof zijn vaak wel geschikt om te wassen of sportschoenen die niet van leer gemaakt zijn. Vaak ruiken deze ook niet meer zo fris dus dan is het wel fijn ze weer fris te laten ruiken door een wasbeurt.

Hoe was je schoenen in de wasmachine?

Besluit je toch je schoenen te gaan wassen in de wasmachine? Dan is het wel handig om te weten wat je doet. Hieronder een handig stappenplan waardoor je schoenen hopelijk weer zo snel mogelijk schoon worden.

Verwijder eerst al het losse vuil

Voordat je de schoenen in de wasmachine doet is het belangrijk eerst het losse vuil te verwijderen. Denk hierbij aan zand, modder en dergelijke. Dit wil je natuurlijk niet in je wasmachine krijgen.

Haal de veters uit de schoenen

Belangrijk is de veters uit de schoenen te halen als je ze gaat wassen. De veters en schoenen worden niet optimaal schoon als je ze erin laat zitten. Ook kunnen ze veters vast blijven zitten in de wasmachine, dat wil je natuurlijk ook niet hebben. Daarnaast kunnen de veters ook gaan verkleuren als je bijvoorbeeld witte veters hebt en rode schoenen. Dit wil je ook niet.

Verwijder alle losse onderdelen

Nadat je je veters uit de schoenen hebt gehaald is het belangrijk alle andere losse onderdelen uit de schoenen te halen. Denk hierbij aan de binnenzool en eventuele accessoires als kettinkjes. Deze kunnen los gaan zitten tijdens het wassen en er niet mooier op worden.

Stop de schoenen in een waszak of kussensloop

Doe de schoenen nooit zo in de wasmachine, maar stop ze in een kussensloop of grote waszak. Hierdoor is de kans op beschadigingen het kleinst, zowel voor je schoenen als wasmachine. Een tip is ook een aantal (oude) handdoeken in de wastrommel te stoppen zodat de wasmachine niet half leeg is met alleen een paar schoenen.

De juiste wasmachine temperatuur/programma kiezen

Het beste kun je de schoenen op een fijn of sport wasprogramma wassen. Was de schoenen in ieder geval niet warmer dan 40 graden, maar hoe kouder hoe beter voor de schoen. Pas ook op met centrifugeren, doe dit zo laag mogelijk. Door het snelle draaien van de trommel kunnen de schoenen beschadigen. Gebruik qua zeep het liefst een klein beetje vloeibaar wasmiddel en geen wasverzachter.

Schoenen drogen

Heb geduld met het drogen van je schoenen en doe ze vooral niet in de droger. Door de warme temperatuur van de droger kan het stof krimpen en de zool loslaten. Laat ze gewoon aan de waslijn drogen of leg ze op de kop op een niet al te warme verwarming. Ze worden vanzelf droog!

Wassen jullie de schoenen wel eens en wat zijn jullie ervaringen? Ik ben benieuwd!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

7 reacties

 1. Heb zelf goede ervaringen met het wassen van sportschoenen en (jaja) gewone leren en suède schoenen in de wasautomaat. Bij die laatste heb ik eerst geëxperimenteerd met een oud paar. Schoenen kwamen er mooi en schoon uit. Heb een kort wasprogramma met een temperatuur van 30 graden gebruikt en een mild wasmiddel. Voor de schoenen heb ik wel een speciale waszak van HG aangeschaft voor het wassen van sportschoenen in de wasautomaat. Deze waszak is voorzien van schuimrubberen stootranden en beschermen je trommel en schoenen en zorgt ervoor dat het minder kabaal maakt tijdens het wassen. Zorg er wel voor dat de meeste modder en zand van de schoenen en zolen zijn verwijderd.

  1. Zou graag weten waar u die Hg waszak heb gekocht want ik kan hem nergens meer vinden.
   Alvast bedankt voor uw reactie

   1. Zie bijgevoegde link van Etos drogist. Betreft HG, maar je kan ook op Amazon een waszak van een ander merk kopen! Mijn HG waszak voor schoenen heb ik een aantal jaren geleden gekocht bij Perry Sport.

 2. Was ook alle sneakers hier.
  Ook de suede exemplaren en deze blijven ook gewoon mooi na het wassen.
  Ik gebruik wel een speciaal sport wasmiddel tegenwoordig, maar met gewoon wasmiddel gaat het evengoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *