Scandinavische inspiratie voor de woonkamer

Toen we hier kwamen wonen hebben wij onze beneden verdieping met beperkte middelen bewoonbaar gemaakt. Destijds hebben we voor grijze met witte meubelen gekozen (waar ik nu nooit meer voor zou kiezen). De benedenverdieping hebben we kleur gegeven en een nieuwe grijze vloer die goed bij onze meubelen past. Maar eigenlijk smacht ik naar een mooie wit eiken vloer met meubels in de Scandinavische stijl en kleuren. 

Woonkamer Woonkamer inspiratiefoto met Fritz Hansen Binnenverlichting

Een Scandinavisch interieur heb ik altijd al mooi gevonden. Je herkent de stijl aan een rustgevende sfeer, vergrijsde tinten en minimalistische vormen. De strakke en geometrische vormen gecombineerd met toegankelijke (pastel)kleuren, dat is waar je aan kunt denken bij de Scandinavische stijl. Natuurlijke materialen als licht hout, wol en katoen ondersteunen de Scandinavische woonstijl: elk van deze materialen straalt een mooie, toegankelijke en rustige sfeer uit. Een Scandinavische woonruimte oogt licht, straalt eenvoud uit en is vooral tijdloos waardoor het een stijl is die goed te combineren is met bijvoorbeeld de landelijke woonstijl. Zo leg je meer de nadruk op de huiselijke sfeer.

Dit is iets waar ik heel erg naar uitkijk, rust en harmonie in de woonkamer. Niet dat dat er nu niet is, maar wat wij nu hebben vind ik behoorlijk grauw. Ik wil juist meer dat hout en de kleuren naar voren laten komen. Ik mis die warmte wat je bij een Scandinavische stijl wel heel erg hebt.

Ik vind onze bank nog steeds heel erg mooi, maar helaas is hij veel te groot voor de woonkamer die we nu hebben. In ons vorige huis hadden we een zitgedeelte van 5 bij 6 meter, en hier is dat denk ik 3 bij 3 meter waardoor de bank strak in ons zitgedeelte staat. Als er een nieuwe bank komt wil ik graag een grote bank voor tegen de muur aan of een wat minder grote hoekbank zoals deze van Muuto. Hij is slank in design waardoor het niet zo een groot object in een kleinere ruimte is. Zelf zou ik wel de bank in een neutrale grijze kleur willen hebben. Hoe leuk ik de kleurtjes ook vind, voor een bank vind ik dat best spannend.

Omdat de bank minder ruimte zou innemen dan dat hij nu doet wil ik er ook graag een losse stoel bij voor de sfeer. Met de bank speel ik graag op safe, maar de stoel mag van mij best wel een kleurtje of een bijzondere vorm hebben. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat hij ook goed zit!

Iets wat ik heel erg leuk vind voor in onze woonkamer zijn de losse tafeltjes. We hebben best een klein zitgedeelte en daar staat nu een grote hoekbank en een grote tafel in waardoor het allemaal nog kleiner oogt en best wel vol staat. Deze tafeltjes van Ferm Living vind ik echt heel erg mooi. Ze hebben die typische Scandinavische uitstraling, maar ook net even wat meer. Ze zijn prachtig afgewerkt en hebben een mooie marmeren bovenkant.

Daarnaast vind ik de gekleurde kussens ook heel erg leuk. Ik zou altijd voor een neutrale kleur bank kiezen en de kussens maken het dan net even weer wat gezelliger.

Qua kasten houd ik het graag neutraal, ik hou van wit, strak en functioneel. Een kast moet bij mij ook wel echt een kast zijn om dingen in op te bergen in plaats van dingen tentoon te stellen. Deze strakke kasten vind ik prachtig (en zo een kleur vloer wil ik ook). Wel vind ik het dan leuk om op de kasten wat leuke accessoires en persoonlijke herinneringen te zetten zoals souvenirs van reizen of foto’s.

Ik denk dat iedereen de tafels en stoelen van Hay wel kent, ze zijn namelijk ontzettend mooi! Ik vind vooral de wit met houten stoelen en tafels heel erg mooi en zou deze zo in mijn woonkamer hebben willen staan. Je hebt ze met een kunststof kuip, maar ik vind ze nog mooier met een stoffen bekleding.

We hebben nu de tafel tegen de muur aan staan maar eigenlijk zouden we deze willen uitbreken naar de keuken. Het lijkt me daarna mooi een grote tafel in het midden van de kamer neer te zetten, precies voor de openslaande deuren.

Eetkamer Eetkamer inspiratiefoto met Muuto Kinderlampen

Ik denk dat het wel duidelijk is geworden hoe ik graag onze woonkamer wil hebben. Voor nu blijft het nog even bij dromen vanwege de kat die de meubels verpest en andere projecten in huis die voorrang hebben. Hoe ziet jullie ideale woonkamer eruit en wat is jouw stijl?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Flinders

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reply
  rachel
  18 juni 2019 at 10:05

  ik vind het ook wel mooi! ik houd zelf ook van rustige kleuren en alles moet strak zijn :D. niet teveel poespas en dingen wat ik eerst wel heel leuk vond maar nu rommelig vind

 • Reply
  Sarah
  27 juni 2019 at 11:51

  Ik vind die ‘puntige’ kuipjes (stoelen op foto 2) prachtig! Heb je een idee van waar ze komen?

 • Reply
  Ingrid
  27 juni 2019 at 14:46

  Ik heb even terug gekeken naar je artikel over jullie woonkamer. Ik vind je woonkamer nu juist gezelliger, leefbaarder en beetje maken praktischer dan op de inspiratiefoto’s vam dit artikel. Jij noemt jullie bank lomp. Ik noem het een familiebank waarop je heerlijk kunt leven een veel mensen kwijt kunt.

  De foto’s van dit artikel vind ik mooi en zeker ter inspiratie. Maar voor het eggie ga ik meer voor (woon)genot dan ‘het perfecte plaatje’.

  Leuk huis heb je!

 • Reply
  Lieke
  16 mei 2021 at 22:43

  Beste,
  De gele bank op de inspiratiefoto’s vind ik geweldig. Welke bank is dit?

  Vriendelijke groet,

  Lieke

 • Reply
  Wooninspiratie: eettafels voor in de woonkamer | byAranka.nl
  27 juli 2021 at 14:39

  […] een aparte woonkamer en een aparte keuken hebben. Het plan is om in de toekomst de muur tussen de woonkamer en de keuken te doorbreken zodat we een grote open ruimte krijgen en dus ook meer ruimte hebben om […]

 • Laat een reactie achter